用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經<<Part 34>> 之...3 年白老鼠實驗,正式開始! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經<<Part 34>> 之...3 年白老鼠實驗,正式開始! [複製鏈接]

醒目開學勳章

2b&布媽:

我忘記左up,姨甥女果幅佳作係環保意式.佢真係吾似13歲,畫得好到point~連我呢個大姨媽都震撼.

我今日做埋偉哥果份,學佢整東坡肉~

因為佢早幾日話想整黎比我餸啤酒

今日真係好好好曬呀!

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

偉哥偶有精作,今日曬乾爭,食白果,尚幸同事將自己釣到果的魚毛送晒比佢~

今晚晚餐~

鮮味蒸魚毛半打
韓式醬醃嫩雞翼
蠔汁灼青蔥菜心
節瓜碎肉咸蛋湯

漏左呢味自家秘制東坡肉添

但願食到個個龍精虎猛的BETTY上

醒目開學勳章

DEAR2B&布媽,ALL

其實呀仔今日係巴士樹,見到個肥胖姐姐,呀仔講野吾經大腦,成日仲好似讀緊小學緊,教極都吾聽..

佢忽然好大聲講,媽咪,你睇下果個女仔仲肥過廣告必瘦站果的肥婆呀!

真係掩咀都黎吾切,尚幸果位靚女剛岩遇到朋友正在傾緊計

醒目開學勳章

布媽:

我真真叫做好彩,搭地鐵返工搭左成年,開始習慣,尚幸公司隔離係炮台山站,

尋日無帶傘,放工都吾濕

BETTY

醒目開學勳章

食飽飽
偉哥話如果的東坡肉係我整架,真係超水準~ ,因為佢話佢都吾敢嘗試整呢味餸,因此有難度..

BETTY

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

差的以為今日係星期六,聽日吾水返工添~

今年今日,係好難忘的一日~

之前講緊我地屋苑管理處,個個管理員熟口熟面,見左10幾年,最近呢2年有人攪寸PARTY.吵大鑊,起勢咁嘈要換管理公司,終於陪伴左今日陪伴左我地咁多年,管理得好好的一班管理員離我地而去~真係嘆一句天下無不散之~

我先頭出去買野,猛然醒起,其中一個話頭醒尾的好好呀叔,佢7點半就鬆人,吾知有無機會再見,原來細問下,佢地會係隔離屋苑,呀仔同偉哥經常打波的地方繼續工作,退休的退休...

我中返上樓後,拎左個月餅祝表心意,順便祝佢新工愉快~見佢感動到眼濕濕,我都吾知再UP乜好

有時真係覺得自己的熱情令人

去年的明日,真係更加刻骨銘心,難忘的一日

BETTY

醒目開學勳章

DEAR2B:

正正呢樣野,佢樣樣識的吾識的,經常口沬遮攔~

早果幾日,聽呀女講,佢講左的好尷尬同覺得呢的說話簡直吾係一個青少年講的...我聽完之前 ,亦都真係頗擔心佢個腦諗的乜,要諗諗點謹慎小心處理~

betty

醒目開學勳章

話說,的誤會經常因呀仔的口沬遮攔而引起~

尋晚,晚飯完行返屋企途,呀仔忽然話,佢諗起乜就即刻up乜~

佢話,你地個個都錫姐姐,婆婆地成家人都係,乜都幫住晒佢,爸爸都係,我答佢,吾係喎,你地乖,我地個個都錫.

佢竟然話,佢地二個都吾知係咪有路架~

嘩~呢下我eq幾高都頂吾住,即刻dou野冚落佢個咀樹,偉哥即刻擰轉黎望真我地吾知發生乜樹,我跟住就開始好激憤咁,話佢,你到底知吾知自己講緊乜架,經常話你,講野要諗下該吾該講出口,口舌招尤,禍從口出,慎言呀呀仔~

點知佢話,我只係話佢地係同果類人咋喎~

醒目開學勳章

dear2b:

我都好想呢個角色由偉哥擔正,不過佢eq好低,咁多年黎朋友無二個,處事分釋見解能力都低,佢好多時詞不達意,個腦諗果的同把口up出黎走晒樣..

我up完比佢知呀仔咁咁咁,佢前晚同呀仔講,你講左的吾應該講架野喎~

呀仔答佢,吓,我講邊的呀!你講緊邊件事...偉哥已經擰下擰下頭,覺得呀仔自己都知自己講左好多野,多都吾知邊件事...

醒目開學勳章

YEAH!

今日好happy,放早2粒鐘,呢個消息都幾令人震奮,不過要拿拿聲做野,如果吾係無工收.

醒目開學勳章

dear2b

你hb意思係咪都係覺得應該係由偉哥出手的時候?

dearvivi:你對孖寶情況嚴重,都要留意下啊!

betty

醒目開學勳章

hihi!all:

yeah!今早我開門

得閒押下韻,吾會頭痕痕.
樂天音中秋送比大家家.

中秋人人開心樂歡欣,
家庭事業如意又稱心,
夫妻和順舉杯常暢飲,
兒女聽教勝過賺萬金,
學成歸來震翅展人生,
前程無限錦上再添錦,
仔女經台分秒報佳音.

再望呀女高考勇奪分,
入讀心儀學堂樂歡騰.

我呢個閒人今日就吾係好得閒

事關今日下午返娘家做節,呀妹打黎話訂吾切盤菜,本來有諗過整番盤,不過偉哥話吾好攪個大頭佛,所以一陣開始出動,買靚肉,

黎個~

咕嚕咕嚕肉渾蝦球,
再加~

茄汁芝士焗豬扒飯
韓式醃醬味美豬翼

下午四點鐘,今日夠四隻腳,坐定粒綠開枱啦老友

睇緊cctv國內男高音唱歌的涕涕上
[/quote]

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

嘩!尋晚真係好盡慶~呀媽張枱成10幾碟餸,食飽晚飯再黎四圈.

熱熱鬧之餘,都尚欠小許,始終細細佬無黎,一家人難望團聚食餐飯~

不過細細佬架做化,始終係成年人一個,難勉強.

點解我咁講,因為呀媽早幾日同我講,佢同細細佬傾過,

呀媽都70幾囉,真係好想一家人齊齊整整,你地兄弟姐妹和睦相處,齊齊團聚食餐開心飯,<大部份都有家有室,呢的日子真係好難...>但細佬就講左去第二樹,所以呀媽好吾開心...

所以我尋日又做醜人,知細細佬好錫我二個仔女,特別係呀女,所以就咋家咦叫呀女call舅父,呀女問我點講好~

我話你咪問舅父仔,好耐無同你傾計喎~你今晚有無約人呀!過黎婆婆樹食飯啦!我有多入大學野想問下你的意見呀!

點知佢話佢有野攪,不過同呀女好岩咀形,傾左幾耐下~

呀媽~抱歉,你呀女我無能為力如你心願,不過我會繼續努力,希望係你有生之年,如你心願.

尋日呀媽說話內容,其實佢都尚好尊重我呢個呀姐,不過尊重之餘又幾買我怕.因為其實我以前好嚴對我呢二個細佬妹..

尋日真係場面墟x,數埋一屋都係人,成15個,
不過好驚喜的餸掃得好乾淨,吾洗攬番屋企.

話說咁多人,但都係剛好揍4隻腳,飯後再黎四圈

醒目開學勳章

DEAR2B

係呀!我細細佬成日高高在上,無人x得上,佢的性格好細時已係咁...幼稚園時已經講其他小朋友好幼稚,成日玩埋的底的野....返學2星期都烏低頭係樹老師吾知做乜,叫我話比呀爸呀媽聽,帶佢去check check~,拔呀爸呀媽無時間,無呢樣知識去處理,查實我當時都好細個,不過記得我好懂事,好擔心,覺得好無助,點樣可以幫到我細佬,呀爸呀媽又吾理~結果佢大大下,情況越來越偏激

其實我地個個都好錫呀媽,覺得佢真係好偉大,後生時為我地付出左非常多,而家佢年紀,個個有家室,聚埋一齊時間只得過時節,所以幾忙都會返去,目的係想佢老人家開心一年得一年,可以為佢做到乜就盡力做咁囉~

不過有的野,吾係我能力可以做到....不過只係諗緊,到有一日呀媽百年歸老時,細細佬想做時,已經無咁樣機會...

醒目開學勳章

yes~2b

絕對讚同呢句問心無愧,有時事情吾係我地可以控制得到的.

BETTY

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

早人呀!

收集晒眾煮妹意見.係上星期五電老師問問呀仔最近情況,吾打尤可,一打老師話都想搵我,佢話呀仔性格好偏激,上堂吾留心,又多咀,撩同學傾計,佢剛岩接到另老師投訴話呀仔說話態度語氣好吾ok

另:可能每個人觀感吾同,我聽老師語氣話呀仔如說話有色情份量,再看稍後情況如吾可以控制,可能會見輔導組...

老師話佢見放假,比多的功課同學做,大部份同學都話吾好啦呀sir,放假比我地去玩下啦!呀sir話吾得啦!你地f.3啦!要勤加溫習..

的同學雖吾願意,個個唯有頭xx靜晒,點知呀仔突然扮大佬,up話老師,你比咁多野我地做,都係想保住個飯碗啫~

我同偉哥分別已對佢訓話,另我突然想左一個應該可以暫時治到佢同同學傾計的辦法,不過長遠之計,都係要拾生..

醒目開學勳章

2b&布媽&all:

多謝晒你地意見同支持呀!

其實我同偉哥對二個精伶可愛一路都係見招呢拆招,特別係呢輪~
同老師講好左,暫時吾好比呀仔知我地傾過,因為怕佢知左後會有乜都吾同我講,先留意呀仔呢星期行為,再作打算.

我星期六同呀仔食完野,旁敲側擊問佢,ai~話咁快就返左一個月學啦喎,呢輪係學校情況點呀!有無留心聽書呀!東講的,西講的,上堂有無悶呀!有無同同學傾計...點知佢真係純品可愛極呀~

有呀!媽咪呀!有的堂真係悶到死呀!我咪同同學傾計囉~

我話,我之前同你講過好多次,上堂要專心,吾好撩同學傾架架喎,你點解吾聽人講,仲有,你覺得果堂果科悶,或者同學有興趣呢科呢~咁你咪擾到人地囉!如果我係同學媽咪,你咁樣影響我個仔上堂,我會吾開心囉,講下講下,我話,我吾識教你,解決辦法係比人教,不過我吾係推卸喎~係我覺得其他爸爸媽咪,可能有的好好方法.

我話無論如何,我講左咁多次,比左咁多次機會你,你都重犯,要罰,佢問我罰乜野...我話因為我教極你都吾聽.

我話我會打比同學爸媽,同佢講對吾住,然後講情況佢知,我個仔影響你仔仔上堂,等同學爸媽同你傾,睇下佢地點處理,我吾會插手~

嘩~呢下嚇傻佢,求情叫我比埋呢次機會佢,吾會再犯.

我同偉哥商量過,話比埋呢次機會,無下次..

希望佢吾好再犯,或是又攪第2樣野

醒目開學勳章

dear 2b&smum:
你仔真係乖, 俾著我仔真係唔信呀
>>>你地無呀仔咁了解我,呀仔知佢呀媽我乜都做得出,所以佢識驚,講真,如佢再黎,我真係會打呢個電話~

因為之前小學時我也曾經試過直接打比同學媽咪,了解事件經過及案件處理,後來老師知道,對我呢個非常媽咪的行為舉起大拇指,嘖嘖稱奇...

吾講你地吾知,呀女細時比菲律賓傭人打nut左隻門牙,我返到屋企,菲傭有菲傭講故仔,呀女有呀女喊住講事件經過,我當時真係吾知誰是誰非,不過我無幫住自己呀女

我好鎮定咁叫左傭人落街幫我買野,然後叫呀女案件重演,跟住傭人返黎,見佢面容有小許膽怯,我叫呀女去沖涼,然後叫傭人又案件重演....然後將2個重演事件拚埋一起....事件即刻水落石出

haha~我似吾似包青天呀!

醒目開學勳章

ALL人早

我知,不過都係由vivi自己報告

betty

醒目開學勳章

DEAR ALL:

早人呀!

好yeah!又星期三lu~

betty
‹ 上一主題|下一主題