用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007年YW小一家長版 :)
樓主: 010
go

2007年YW小一家長版 :) [複製鏈接]

Re: 2007年YW小一家長版 :)

我入來報到, 好開心, 派到第一志願, 上次自行20分唔得, 好多謝各位的鼓勵, 我諗住唔得, 所以開心到喊左出來, 我每天返工都經過英華, 我日日都向神祈禱, 所以好感恩, 感謝主, 亦希望其他小朋友可以入到理想學校

請問已註冊的家長, 有無學校的暑期班的資料呢, 因為我未報任何暑期班, 可否告知

010:

見妳仲未訓,忍唔住要入來講吓。出面話緊英華的叩門位競爭好大,已收到366封信,但只有4個位,所以真感到自己好幸福。

Eva:
神讓我感到很平安,希望妳會信靠祂。我要再一次說感謝主,因為我一直都希望兒子能夠入讀英華,神安排我每天返工都經過英華小學,我就每次都祈禱,真的很奇妙!

請問你地會幾點去註冊呢, 我會下午等個仔放學後一起去, 比佢見吓間學校(之前佢只見過學校的外圍)

註冊後請入來報料.  Thanks!

已經辦妥註冊手續, 只須一張相片, 一張出世紙副本, 註冊証(會收起註冊証, 如果要留念, 便自行影印定先), 填寫一些學生的個人資料便可, 職員會派發一份注意事項, 之後便可以離開, 約10分鐘, 我參觀左一陣, 我個仔在地下操場附近取了本故事書看, 佢好開心, 因為有書看, 而且學校入門口的擺設好吸引, 佢知道9月便會到這裡返學, 有曬心理準備, 希望佢到時會開心學習 :

YMMON 佢現在只得18歲咋

嘩!妳真係好Young 呀, 我都唔差, 有18"對"

妳哋好攪笑   

Sally1:
過去半年我每天返工都見到英華,我就向神祈禱,我說:神呀,我真的很希望兒子能夠入讀英華,但神呀請不要依我的心意,而是依你的心意,我將兒子入讀小一的事交給你,求你給兒子一間最合適的學校。不論派往第幾志願,求神你使我有順服的心去面對,求你加添我力量,求你使我有平靜的心,求你使我明白你的力量大於一切。

就這樣我好平安去派位中心取結果。願神祝福妳和妳的家。

我見到英華的教會網頁有暑期聖經班,23/7-27/7 (9:30-12:30),小一至小四,費用$80,好抵。今天打電話去問,佢話只收現時讀緊英華的小一至小四的學生,P0無份呀

P0的家長好有效率

我個仔亦是橙組, 而且同班亦有一個同學是橙組, 還有另一個是同校的也是橙組

不過唔知點解, 呀仔有一個同學於自行派位已獲英華取錄, 但現在已沒有他的名, 可能已去了另一間學校

<<因為clavinmama問過副校長, 佢好似話已經分左班, 所以我地大家都覺得個grouping 其實係代表不同的班>>

但有些回條須要填寫班別, 我問過職員是否填顏色組別, 佢話唔係, 因為未分班, 而我問過有小孩現就讀小三的媽咪, 佢都話小一仲未分班

J&Amom 寫道:
[quote]
wwwmama 寫道:
點解我無收到pm,因此我未能明白你喎!

你唔使明白, 我的pm 只為新丁家長而寫, 你都唔係新丁, 所以你咪唔明白囉

純粹是溫馨提示來的! 因為唔想佢地踩"c 氹" [/quote]

但我無收到妳的pm   

BK新版面

唔該快D轉回以前個版面

原文章由 dickielam 於 07-7-3 22:47 發表
點解在出面見到Lion_king有回應, 但我又睇唔到
但回覆左之後便馬上見到, 我可唔可以要返之前的版面,
user-friendly D囉.

因為我之前用Ctrl+Enter發佈, 就出現此現象, 但如果直接Click[發表回覆]就可以立即看到

原文章由 matthew_mama 於 07-7-10 00:32 發表
It's good, I will bring my son to go, because I can't just let him stay home,I think I can go around 2 la
matthew ma

但張通告講不用帶小朋友, 是否好自由隨便帶的呢?

又請問當日會否有書包的counter (e.g.SPI), 可以比家長選擇及提供優惠(因為通常在學校買都會有九折)?

原文章由 JAMmama 於 07-7-10 14:18 發表

你地班新家長, 居然唔睇吓我地Senior的英華家長所post的topic  我地的高年班媽咪JP已在英華小學-part2教咗我地點樣做返"新的在前"囉, 我代JP - quote一次比你地睇

-Quote-
all>>
...

曾經已跟指示做, 但出現以下warning:

您設置的頭像類型無效,請返回修改。

[ 點擊這裡返回上一頁 ]

剛買完書返來,現場有一位主任解答家長的提問,收到的風如下:

1.
適應日儘量著校服,可以在當日由老師再指導學生是否有穿著正確。

2.
15日會將分班名單放上網,大多會依照23/6去分班,只有部份同學會有變動。

3.
適應日會派通告予小朋友訂餐。由於學校有提供托盤,為環保關係,可以無須買枱墊,只須帶餐具,食飯一小時,但儘量比小朋友食半小時後便可以去玩,如果真的吃得慢都可以吃一小時。

4.
中文書以普通話教,但書本不包CD,因供應商只比CD予老師,日後有無就唔知,請問前輩可否解答?

5.
適應日會有校車服務,由校車公司日後再聯絡各家長。

請其他家長再補充

[ 本文章最後由 Lion_King 於 07-7-14 21:38 編輯 ]

各位媽咪:

今天突然又記起主任曾講過, 話午飯可能會有糙米食, 佢話可能有些小朋友會唔習慣, 但都會鼓勵佢地食, 亦希望小朋友不會浪費食物, 所以佢話家長可以在家中比佢試食糙米

請問現有家長, 你地小朋友有無唔鍾意學校的午餐呢, 我好擔心呀仔唔多願食, 因為工人煮得好好味, 我個仔已經開始挑剔

Lion_king

重有呀!點解逢星期三唔使訂飯嘅!?

學校每逢星期三放早的, 放12:30, 所以不用訂飯, 放學回家食, 所以呀仔逢星期三要食豐富的早餐及帶多d小吃回校

原文章由 JAMmama 於 07-8-28 10:15 硐表

唔係...唔係, 正確d講係通常星期三放早, 有時係如常2:30放學!

可能頭一個月, 校長/老師們要開很多教學會議, 所以, 巧合地星期三全是放12:30。打後的月份, 小心留意通告....學校會列明放學時間! 而星期三的上課時 ...

多謝前輩更正, 再看返英華小學網頁, 的確寫明:
每月首三個星期三,學生於14:30放學

請問你地的小朋友建議學邊種樂器呢?我兒子建議學小號/單簧管, 笛子/笙, 可能老師都覺得佢長氣

1A班是今天上了體育, 第一天適應日主任曾說每班的體育課都不是同一日的, 所以真的要注意通告

原來校長送給每位小朋友一個迷你的snoopy公仔, 呀仔將佢放係佢的寶盒內, 我覺得學校這兩天的適應日安排得好好, 呀仔好開心, 真的好感恩

[ 本文章最後由 Lion_King 於 07-8-28 21:19 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題