用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想搵肢體傷殘兒童坐飛機時用的travel chair或cares安全 ...
go

[其他] 想搵肢體傷殘兒童坐飛機時用的travel chair或cares安全帶 [複製鏈接]

我暑假會帶小童去旅行, 佢唔識坐, 腰頸冇乜力, 平日要坐特製的坐椅, 出街坐buggy,

知道有travel chair係專for這類小童, 請問有冇家長有?

又或者有款cares安全帶係for普通較細的小朋友坐飛機時用的, 可以護緊心口位置以防小朋友上身向前仆, 都應該有啲幫助,

如有, 可否讓俾我? 或租借俾我用?

(唔好意思, 在這版post, 因二手市場那邊冇回應. 相信在這版較集中找到肢體傷殘的家長. thx!)

1    0    0    0

回覆 methy 的帖子

methy, 謝謝你的分享和資料呀!

我囡已7歲, 雖然只係去日本, 都唔算長途, 但如果坐飛機時坐我哋大脾, 恐怕會坐到我哋腳痺, 不過都預佢可能扭計要間中抱吓. 我見CX網頁有講特殊需要的乘客, 可以出發前申請帶自備的姿勢承托設備 (即travel chair)上機, 固定在飛機坐位, 可承托佢腰部和頭部, 咁佢就可以坐得好穩, 大人和佢都舒服.

但香港應該冇得賣, 網上見外國有都好貴, 唔會花錢買張新的, 因為都未必會再帶佢去旅行, 因帶佢出門要勞師動眾, 咁啱現任工人好幫得手又肯陪我哋一齊去, 才去得成. 而且遲啲佢愈大就愈難帶到佢出門遠行.

之前聽其他肢體傷殘的家長分享, 帶/問航空公司借用一些枕頭和毛毯等"攝"住佢左右兩邊, 如果冇travel chair, 都唯有係咁, 不過坐幾個鐘, 佢腰骨唔夠承托可能會有啲辛苦.

上機前後和到達當地都會用自己的buggy就ok.

回覆 methy 的帖子

謝謝你! 很高興知道去旅行對你小朋友有正面的幫助.

http://kidsflysafe.com/

剛查到cares安全帶 香港有售, 但要四五百蚊, 如果有二手就好了.

wincycc 發表於 16-3-24 10:36
我知道國泰同港龍有為肢體傷殘兒童專用安全帶(好似係5點式),但成間airline只有兩三條,所以要好早book定 ...
謝謝資料! 我打去問問.

回覆 wincycc 的帖子

已問, CX話冇得借用.

methy 發表於 16-3-24 11:53
香港有得賣外國兒童用品入口貨既應該係
bumps to babies,我幫親過買buggy board,佢都係幫我訂回來,問下可 ...
我尋日就係打去問bumps to babies, 如果搵唔到二手我都會買嘅.
請問buggy board係乜?

wincycc 發表於 16-3-24 13:15
我都問咗可唔可以自備,答係可以,但唔係每個model都得,如果自己買,就要問清楚航空公司有咩要求。以上係 ...
ok. 謝謝你!

hha 發表於 16-3-29 19:10
你坐國泰?要make sure買啱嗰個model, 因為只得一款上得機用,我係空姐,上training時佢地有講過嗰條帶係英 ...
好,謝謝你的資料!
‹ 上一主題|下一主題