用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑有無2nd Interview?
樓主: mamakitty
go

培僑有無2nd Interview? [複製鏈接]

我琴日收到電話,下星期 interview..

我都係緊張到唔識問野。今日借頭借路打返去問,佢地話唔駛 in 家長,只見小朋友呀!!!

唔通call 多D人來 2nd in... 一D會收,唔收果D做waiting list...??!  

Anyway, 入到2nd round 都好過無...

老馮,

既然 in 得,又可列作考慮,點解又waiting都入唔到呢可?!!

我朋友個女2年前考過培僑, (依家讀緊P2) ,佢都要second in, 但就收左。 後來,佢自已無讀law...

依家都係得個估字,算把啦!!!

小朋友見校長,佢地自已傾計,我都唔教得好多嫁啦!!!

依家,我得lee 個second in. 咁就只能靜等分佈。 無乜野做啦!!!

聽亞仔講

英文 - 老師講故事書,D細路輪流答問題;唔係舉手搶答。

中文 - 好似要認字,  亞仔認到D?又認唔到的。又話有小朋友認到一半,話人地好叻!!!

佢話用廣東話,唔駛用普通話 (所有小朋友都係用廣東話)

(唔知可唔可信,信佢蛇到死!!   )

原帖由 Piyoma 於 10-11-15 11:20 發表
"普通話"題目 好似可以用 普通話 或 廣東話 答問題

"英文"題目就好似一定要用英文

btw, 是否今天開始 2nd in? 有家長上來傾下呢

見到個姐姐羅住一紙,豈碼有3-4張紙,每張2-30人, 今日都起碼 in 100人以上.

我個仔完全唔係問 lee d野....

原帖由 carollung 於 10-11-15 15:03 發表
今早已見完2nd in ...有很多人IN...有些家長要同小朋友一齊IN,有些小朋友就自己一個人IN,大約5分鐘至10分鐘. 我小朋友就自己面試.
不過我唔知我小朋友見邊位...
我問見佢的人,問在佢什麼...佢話叫佢寫自己個名,鍾意 ...

我4:30pm去到,5:30pm走,豈碼見到有20個小朋友,有D見溫校長,有D見葉副校長。

我唔知,邊個係葉副校長,學校website無介紹?!

有無今日 (Nov 16) 去 second in 的?唔知乜情況?!

原帖由 老馮 於 10-11-16 09:34 發表
乜原來有咁多人 second in, 究竟佢既準則係咩? 咁多 marginal case? 有啲要見家長有啲又唔駛, 又點衡量?

如果咁多人要 second in, 第一輪收咗果啲咪要好叻先得? 但第二輪要單對單見, 似乎比第一輪難, 咁咪唔公平? ...

睇卡通片問問題 (英文作答)

對話方面:英文,廣東話、普通話都有

普通話亞仔唔知人地問乜又唔識答,凶多吉少啦!!!

原帖由 afhjl 於 10-11-16 10:33 發表

那可否分享下問左D乜野咁唔同呢?

葉副校長?!!乜副校長唔係姓陳咩?!我又見唔到佢個人,所以唔知佢個樣law...

另一D小朋友就見溫校長...

原帖由 Piyoma 於 10-11-16 12:15 發表
請問你是 那位 副校長 in 的呢?

在我逗留的一小時內,我沒有見到校長、副校長有面見家長。小朋友只是由書記小姐帶領入校長室面見。 見完就由家長接回。

原帖由 Piyoma 於 10-11-16 13:59 發表
想問一下
如果見 溫校長 是否 家長不用見
   而見 副校長  是否 只見小朋友

Lee 幾日,有無人去 in呀?!  盛況如何?!

以為第一日in咁多,點知日日如是?!

佢地真係見好多小朋友呀!!

越想越難入!  又好難唔去想,唉!!折磨呀!

你地好醒目wow, 選擇係外面等。 好多人話小朋友同家長一齊interview 會失常!!!

有無問小朋友,考左佢地D乜野?!

原帖由 carolyktong 於 10-11-17 13:39 發表
我個囡今日係見陳副校,我哋有被邀請入面見室,陳副校話主要係同小朋友傾計,我哋可以選擇坐係度旁聽,或係隔離等候室等候,為免影響小朋友表現,我哋選擇係外面等。若見了十分鐘左右!

陳副校話最遲30號前網上出結果,取錄生會另收 ...

x 2 擔心

原帖由 老馮 於 10-11-17 18:06 發表
我眼見既全部都唔駛見家長, 每個唔超過十分鐘, 一日起碼見百幾人, 競爭都唔細.

學校都幾細心。我都驚我亞囝唔肯入去嫁!!!

原帖由 carolyktong 於 10-11-17 22:00 發表
Actually they are not interview the parents but only let you choose if you want to accompany your kid or not.

I also see children that are brought by their grandparents or maid, so not a must that pa ...

陳副校長?

唔駛擔心掛,唔預你乜都識?

點解,個個問D野唔同嫁?!!  深淺又唔同!!

原帖由 QutieBaby 於 10-11-18 10:52 發表

係喎!點解副校d問題深d o既!

No letter for 2nd int.  Just a call.

原帖由 hohowong 於 10-11-18 23:38 發表
Up to now, I don't receive any letter for 2nd in. Do it mean no chance?
‹ 上一主題|下一主題