用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 中國青少年藝術節
go

中國青少年藝術節 [複製鏈接]

原帖由 ystaihk 於 09-6-11 15:46 發表
請問各位家長,有沒有人參加過去年“第三屆中國青少年藝術節”或前年“第二屆中國青少年藝術節”到北京參賽的活動。

由於費用比較貴,所以想問問有經驗的家長,是否值得去參加。

感謝。 ...

我都想知, 唔該!

原帖由 5354 於 09-6-11 21:43 發表

如果想d全國獎去考小一,我覺得值得!! 我去兩年北京(農曆年'德藝雙馨' )-同機構舉辦,第一年2金1銀,第2年3金1銀,考學校放落profile都幾正,全國第一名喎~~

今次我同阿女都入香港隊,但暑假好full,planing 農 ...

囡囡好叻呀!

請問你地去左幾多日? 是否在自由時間時去遊覽? 你地去左好多地方呀.

今次我地會去4日, 行程好似好緊密, 得一日自己活動, 而且住九華山莊, 唔知搭地鐵去鳥巢要幾耐呢?

原帖由 ystaihk 於 09-6-13 20:21 發表
Hi h2dog1:

聼你的語氣,你們今年會參加,是嗎?

但是費用真的很貴,我和女兒兩個人(一張床),應該會與另一個家庭分同一個房間,這樣已經是最經濟的了。計算下來,酒店、比賽費、機票等總共也要8000多元,怎麽說此行我想也要10,000元 ...

我大多數都會去, 下星期會報名, 我地一家3口去, 仲貴喔....不過, 可以有機會比個女見下世面, 都籍得既, 加上, 出發當日又是她生日, 當是今年生日禮物 .

原帖由 5354 於 09-6-13 22:35 發表

same, 4 days trip. first day settle down..2nd day finished all the competition we all go out to dinner. 3 rd we join local tour...get the results and the prize at night. 4th day go to visit then go  ...

係邊度可以知道多d local tour 資料? 我連埋另一個家庭一齊去, 一行6人我要做領隊, 帶他們遊覽, 我有d 吃力

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-14 01:40 發表
我地舊年參加過,你地開左briefing未?
要預左無得好食好住喎,如果同埋老公去,老公要好支持阿仔/女參加呢D比賽至得。舊年因為用左老公個假去左呢個比賽,無去到旅行,而呢個絕對唔係旅行團,類似我n年前揹背囊苦行體驗之旅返大陸 ...

冇叫開briefing 呀, 可能交晒錢先會叫. 聽你講都好辛苦下wor, 最怕就係等, 以你經驗, 其實值唔值得一去呢?

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-14 01:47 發表

出發當日是生日?我的經驗第一日最惡劣,本來expect唔高,估唔到一到步真係咁差,個個都鉛壇面口。係比賽完有得去遊覽至開心番。
你要比足夠心理準備阿女喎。 ...

係呀! 你地是否參加佢地既本地團? or 自由行?

原帖由 ystaihk 於 09-6-15 12:16 發表
謝謝你的分享。

我曾致電詢問,看看是否只交一些報名或行政費什麽的,酒店住宿我可以自行安排。但是對方說不可以,一定要跟他們一起住同一家酒店,也就是說我們母女倆這8500大元(是兩人同床的經濟型,還沒計算到時候自己出去逛 ...

講真, 在香港參加選拔時, 都係抱一試心態, 點知出黎結果時取了冠軍, 如果不是有$1500 資助, 我是絕不會考慮, 我相信不是取冠軍, 而又參與北京總決賽, 人數會不多, 花這樣的價錢, 真的可以去歐洲.

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-15 23:36 發表

呀,係呀,基本報名費少不了,上年那家人好可能另外比錢join外面團。
我是真心相信香港辦事處無牟利,上年帶團位盧小姐都很無奈。係米收我地香港人貴D則無從而知,但呢個費用又唔淨只我地自己食宿費,所有北京方面工作人員、評 ...

謝謝你的分享, 心理準備我都有了, 所以自己想辦法去彌補一下, 就係趁自己活動時, 出外玩下, 起碼曾到此一遊及有不枉此行既感覺!

原帖由 wootaitai 於 09-6-15 23:44 發表
I already paid la.... thanks for your comments at least I am prepared. Is it the same venue?

pls pm me if you are going... we can meet up at the briefing..

我聽日交喇!大人要唔要影埋回鄉証copy 呢?

原帖由 wootaitai 於 09-6-16 10:14 發表
yes, need parent's copy as well

好! 唔該晒! 你小朋友會參加幾多項比賽呀?

原帖由 wootaitai 於 09-6-16 15:18 發表
have entered into 4 competitions... quite a lot of $$...sigh..

嘩...好犀利呀!

原帖由 ystaihk 於 09-6-16 17:12 發表
我決定放棄了,“當八千多元是報名費”:如果是歐美澳,還可以說得過去,但假若是東南亞等地我都覺得偏貴,何況是北京。

或者,我等孩子大幾嵗再説吧,太小了,的確感受不到什麽。就像今年復活節,我帶她跟某團體去清遠體驗生活,參加了 ...

等我返黎時, 同大家分享下
‹ 上一主題|下一主題