用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2012-2013 小一交流區
樓主: syslam
go

2012-2013 小一交流區 [複製鏈接]

hobitdou 發表於 12-6-29 11:49
多謝提醒!
我想買spi書包, 錦spi 要買大size先放得入f4 file!

SPI<---冇研究
上面講幾個牌子我會揀LEGO多D
捨得就買SEVEN, 貴買平用, 但佢S SIZE都好大, 唔O岩我個女

hobitdou 發表於 12-6-29 11:57
回復 phibow 的帖子

知唔知一般日子會帶幾多書返學架?仲會唔會帶好多簿/作業? ...

中英數一定有.......
其實總知都唔會輕

Flower 發表於 12-6-29 11:51
別勞氣啦,事不關己的事當然不會出聲,等如不是新生近程的家長不會爭取,而遠程的新生家長還係度搵緊校車。 ...

我知你地組車困難重重, 希望你地可以圓滿解.

出面有TOPIC話新公司連車都未有.....我都擔心開學時唔知會點

hobitdou 發表於 12-6-29 12:10
回復 phibow 的帖子

點解你會買運動型書包呢?

因為淨書包計..........輕DDDDDDDDDDD LOR

大家有冇發現呢個TOPIC好似有D問題, 點解來來去去都係得3個PAGE, 之前我記已經去到P4

hobitdou 發表於 12-6-29 16:22
多謝Flower提醒!

想問下讀緊既小朋友家長, 係咪要放定一件雨衣係學校?

雨衣學校要求買2件, 學校會代購, 一件放在家, 另一件放在學校, 學校個件放學用了第二日又帶回學校
視藝袋不用太大, 還要準備手袖圍裙, 同報紙
餐巾係墊枱用, 今年學校有送1條, 係一般長毛巾

hobitdou 發表於 12-7-7 10:31
今年雨衣都會代購?墊枱都會送? 我昨天差D想買TIM!
視藝袋 如果買, A5 (即A4一半大)可以嗎? 睇通告顏色,剪 ...

雨衣一定要經學校買, 他們要求一式一樣的, 而且價錢唔貴
枱墊就唔肯定, 你先買一張, 之後再看看要不要買
視藝袋, 我沒有特別買, 只用膠袋包好放入書包
反而要買小息袋, A5左右大, 方便佢地攞落操場

LittleEvelyn 發表於 12-7-3 18:02
請問興趣班幾時會出? 我以為6月30日會有資料...

你指恆常個D.......要開左學先有

FiFi618 發表於 12-7-8 13:41
Phibow
多謝意見!原來學校會代購,真好!
其實書本,有冇人會自己外邊早D買,會貴D嗎?因學校成八月尾咁遲 ...

係學校買有集體折扣(可能出面都有), 而且就算唔買時唔齊, 書商會送去學校, 自己買有可能要分幾度買
唔好包書, 會增加書本重量, 而且一本書只用半個學期, 唔需要去包, 亦唔環保

其他我都覺8月尾先有書遲左D, 想早D睇下都唔得, 早2年7月中已經有書啦

hobitdou 發表於 12-7-10 11:10
錦想問水樽一定要掛肩or 普遍水樽都可以?

普通就可以, 而且不用太大, 學校有得REFILL 水

fifionachan 發表於 12-7-11 07:59
請問雨衣係咪開左學先訂購架?
定可以自己買定昵?因為家長時冇講既

開學先買
唔好自己買定, 因為學校要一式一樣

hobitdou 發表於 12-7-12 14:44
統計下, 你地會買幾多套校服同運動衫呀, 會唔會買埋白色外套呢?定出去買?
通告寫要著底衫,運動衫需唔需要著 ...

我建議夏季1套校服, 2套運動衫, 因為一星期2日著運動衫, 星期三著橙色個套形衣, 如果參加埋制服隊伍, 套校服著機會少之又少

大汗更加要著底衫, 底衫用來吸汗的

hobitdou 發表於 12-9-5 16:47
打比阿仔, 佢話今日有功課啦..仲要中英數都有...估唔到錦快開波

係呀, D野去得好快, 9月中就開始默書, 十月中就測驗

我地係
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5342085&extra=page%3D1
呢道傾多
‹ 上一主題|下一主題