用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 所謂精英班一問
go

所謂精英班一問 [複製鏈接]

原帖由 ChokChai 於 09-7-19 00:21 發表
不過有D學校P.1就開始分精英班

我囡個間一讀 p1 就精英班制,p2 的精英班為一班,全級考頭,就讀精英A班。

p.s. 當然我個囡唔會讀到最尾個班,我就當佢讀緊精英班, haaaaa....。

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-23 14:25 發表
happy valley

你個囡 好勁, 咁你就可以憂少一樣嘢了

我講得唔好添,我個囡唔係讀精英班,今年讀最尾個班。

標簽代之下,我都要做左好多心理輔導,個囡的自信心還好小小。

原帖由 brian61950 於 09-7-30 11:41 發表

精英班這制度有很多問題的。。。。。。。。
1)有精英班小朋友唔同非精英班同學玩
2)有非精英班同學仇恨精英班同學
3)有小朋友跌出精英班,比人笑到儍
4)家長分黨分派
5)老師將資源大部分放在精英班,其他班自生自滅
學校知有問題 ...

所以我常常叫呀囡轉校,但呀囡就話唔想離開班好同學,我就要面對家長分黨分派,冷漠之戰

原帖由 kuromima 於 09-8-3 11:02 發表
我個囡間學校, p2 & 3 用成績分班, p4 開始分 A 班, 全級頭 38名才可入, 不果校方吾叫精英班, 但坊間全叫精英班 另外有二班是補拙班, 是英文及數學, 但實在吾明, 為何沒有中文補拙班....

我 4 個 甥女 , 2 個精英 ...

以上的描述,可以說明清清晰晰。

所以我喜歡給我囡囡,打好基礎及根基為重,名次次要,最多多做心理輔導,望住興趣來學習,一生人嗎。

原帖由 brian61950 於 09-8-3 14:01 發表

真係有好多好多原校考第一去到皇仁考尾幾,亦有很多中二轉走了,所以都有人插到班.
但皇仁叩門最低要求是平均90分以上及全校頭三名.

我同學個細佬係男拔教書,佢說某區考第一位個位同學,去到男拔200人考第137 (定係 173, 唔係記得好清楚)。

.

我只係聽我同學講,佢話係佢細佬講,至於點計,我唸佢細佬係老師,會知道。

.

原帖由 wynma 於 09-8-3 18:35 發表
咁九龍塘的學校出來的學生是不是成績最好的呢? Thanks!

只係當年姐 (已經五年前),現在唔同晒 la,其實有很多高手學生,一發力會變得好好成績。

至於九龍塘,我唔知啊,不過我知道都係數一數二的名校區。

.

‹ 上一主題|下一主題