用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友9月返小一, 有好多野都好擔心
go

小朋友9月返小一, 有好多野都好擔心 [複製鏈接]

原帖由 eileenycm 於 09-8-10 01:06 發表
我已經同佢講咗小息時一定要去咗洗手間先, 萬一忘記或唔夠時間, 就算上緊堂都要舉手同老師講.  我仲買咗一本書係講一位剛升上小一的同學將會面對的困難比佢睇, 當中有個故事係講有位小朋友想去洗手間又唔取出聲, 後 ...

呢 d 小問題,不如交比老師處理 la,因為就是孩子踏出第一步,去建立自主,處理自己生活小節的機會。

要煩就不如唸下處理特如其來的功課壓力,大家好好安排功課後的家庭和諧,點樣可以多抽時間過下一家人活動。

原帖由 sanlocama 於 09-8-10 21:04 發表
你對你的小朋友實在太好了,好到你同佢返埋學咁,其實你的擔心,就是*蹤*佢,你不斷比機會佢不能成長,你要好好檢討自己,平時點樣訓練他,也不要再給藉口給自己吧!

個個一入小學,都要有這一刻,自己改變,小朋友先改變呀!:y ...

又唔可以話『蹤』,大家都係第一次做人父母,又唔可以 take two,問清楚都係好正常。

原帖由 eeyore0728 於 09-8-10 22:58 發表
同埋阿仔同我講話好驚小學老師會好惡同無朋友仔,所以我成日都同佢講老師同同學都會好好,唔洗擔心.

老師點樣教,有冇辦法教小朋友,真係講彩數,尤其是初初上學去,印象可以影響將來的學習動機,所以如果教得好就感謝,但如果出現問題,就要多做心理輔導,好重要,有空的話,咪多 d 上學去後多 d 了解,和多作溝通。千析要從好的方面看老師,小朋友無論遇到甚麼困難,都會開心上學去。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-8-11 09:06 發表
可考慮放一條乾淨內褲&校服褲在書包以備不時之需)

呢個真係一個好好的見意,見過有個小一同學放學,條褲 pat pat 有個學校 logo,真係笑死我…
‹ 上一主題|下一主題