用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有冇經驗,自行學習高兩年數學
go

請問有冇經驗,自行學習高兩年數學 [複製鏈接]

請問各位爸爸媽媽,有冇試過幫小學的小朋友讀高兩年數學的經驗,是否教學另一 d 學校冇教過的課程,坊間有知料嗎,唔該晒。
   0    0    0    0

原帖由 foolish.mom 於 09-9-13 00:01 發表
Yes, I just bought the normal supplementary math exercise from book store as the "syllabus", and taught my kid math myself.  For example, when he was at age 6, I taught math from P2 to 3, etc..  I jus ...

Thanks. And feel happy for your advanced mathematics' son.

原帖由 ch 於 09-10-7 10:20 發表
Hi happyvalley,

你小朋友幾年級? 如果高小,數學or天文or地球科學又叻,可以問下學校可唔可以refer 去教育局資優教育組

link for your reference http://www.hkedcity.net/article/project/webcourses_gifted/chi/E ...

睇左好多關於呢方面的書,都有一定的認識,暑假我都教左好多野,不過反而覺得『識左有乜野用』,因為就算學遲點都咪一樣識,太深入的思考實在太決乏了,最後我反而覺得一樣野,就是雖要最基本的『奮鬥心』。

原帖由 andy.ma 於 09-10-9 19:08 發表
有我阿仔現p.5,正學習中一數學,而且我由他小一開始他自學奥數,小二開始參加比賽,每次都可以有獎

多謝妳的回覆,因為我存著一個問題,就是讀緊小學,但學習中一數,會否好似…其實際可有幫助呢!我都唔適講…

好多謝各位回應,原來都有過來人的經驗,現在我多留意外國人學習數學及科學的方法,我睇過本書教過怎樣去鼓勵資優學生去學數,就是出有趣數學題目,不過要與學校工課有分別,不然佢會唔想做,就是要沒有固定做法及固定答案的有趣數學題。

原帖由 BB成長期 於 09-10-13 12:10 發表
這個問題我也想過, 會不會因此不專心??? (老師說他有時會不專心的, 但問他的問題他又reply到), 如果是你你又會否應繼續教....(so就是因為此樣我買了英文1年級, 因英文是不會有先後分, 只有明...之後對答..表達...書 ...

對於數學,如果有數學天份,能夠讀高兩年已經算係的,培育方法是要以思考為主要,我知道坊間的資優教育是提供趣味性的、要思考深層次的數學概念,我講得概念,意味是不能提高學科的分數,主要是提高興趣,加深思考的層次。

其實中小學只是數學基礎,非常基礎的,一般香港數學只重視計算,不求基本概念,對於將來大學讀數或者同數有關的,都會差點。

通常小一二是太細,到妳覺得佢像個小孩再想,不過我囡囡已經對小學數無興趣了,反而我覺得佢自覺學習才最重要。

原帖由 Fortress 於 09-10-13 10:33 發表
如果他已經學懂, 請問你的孩子課堂上會做什麼?

發夢…

原帖由 小謙伯伯 於 09-10-14 12:55 發表
其實點解要急於一時呢?回顧中學時因會考要考 A Maths, 微積分什麼都學了,但後來的學業因與理科絕緣,高數算是白學又白忘了,完全無用武之地。日常生活的數學來來去去不過四則混算、看比較圖表、解讀統計分析之類(免於投資 ...

唔係強迫學習,而是要滿足求知欲。

原帖由 smartcar 於 09-10-31 04:20 發表
Math is a ralatively easy subject to acelerate and kids like it to compare with other classmates in school.  They feel special if they know more math jagon,i.e. algebra, LCM...etc.

I taught my boy up ...

非常謝謝,呢叉不多兩個月來,經多番思索及聽到和資優的朋友們對個話,都有點點眉目了,結論就是:開心的童年最重要。
‹ 上一主題|下一主題