用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差點好呀!!
go

數學差點好呀!! [複製鏈接]

原帖由 fmsin0504 於 09-11-12 12:54 發表
我呀女小三, 人比較懶散, 成績對佢來講冇意義, 几多分都冇所謂.  以數學為例,眼見佢d 數學加, 減數混亂. 我咪同佢分析每題 (用左好多方法 - 圈重點, 角色扮演, 畫圖...) - 冇錯當日識, 但第二日又唔識.  成個星期成 ...

恕我直言,係同數學無關。背後理由是無晒鬥志,妳踢一步,佢咪行一步,然後停低,等妳再踢先至算。

方法就是要佢再重視自我,比返多點個人形象。

原帖由 Flying-Man 於 09-11-13 14:40 發表
happyvalley,

你這位數學專家,請賜教.我囡囡直情有數"學"障,不喜歡數學,有 d 數教極唔明,教極唔識,教極唔記得,教極唔聽,e.g.我由佢 k.3 教佢 9 + 7 將 7 分成 1 + 6, 然後就將 1 + 9 再 + 6 = 16,但而家 p.2 仍然用 ...

我當初用毫子教 加減 數的,因為手指去唔到 20 的,數學其實最重要是 加數 和 減數,無論將來去到 乘或除,都要加 和 減,所以一定要好好明白及運用,最重要是『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』,慢慢多練習就自然會快及準確。

為左提高小朋友對1個位 與 1個位 的加或減心算,最好用完毫子教,就再用佢最喜歡的東西,例如糖果,計到就請佢食小小,切記,一定要心算。

跟住學借位加減法,其實呢到好難教,不過心算好,就容易想象及記憶,唔會太難,對得數子多,先會同佢有發展的。

就算大個左,心算唔好,所有關於數的東西都唔會叻得去邊。

原帖由 Flying-Man 於 09-11-13 17:54 發表

多謝你的建議,我試吓同佢多做『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』練習,睇吓有無幫助.

佢"就算大個左","所有關於數的東西都唔會叻得去邊",呢點我已一早 foresee 倒,甚麼會計師,精算師,必 ...

不要太早下定案,一定要多多估勵。

原帖由 winniecarson 於 09-11-24 19:37 發表
我不肯定自己囝囝是能力問題定係什麼, 他都有學學林數, 所有學林練習都是佢自己完成, 一般都可以拎倒80分以上, 此外, 在家做功課亦唔覺問題很大, 通常都係錯少少, 大多數都係唔小心嘅錯. 但無奈當學校測驗考試...成 ...

唔夠時間最多唔高分,但是唔會唔合格,所以估計是考試太緊張,眼花花加上腦袋實,得番平時的一半功力,學會應付考試壓力,有其中二法,多參與比賽或地獄式操練。

去到六年班數學,可以說已經來唔切學好數了,到了這個階段,就只好死計死做,不雖求甚解,用勤力加上死記答案方法,希望出正做過的題目。

呢個咪就係數感 law,即是例如 7 + 8 + 9,個腦就會出現 (7+3) + (8-3-1) + (1+9) = 20 + 4 = 24,自然個腦會出現多個方法,自然搵出適合的計算出答案,無數感就會 7 + 8 = ??? = ....15,然後 15 + 9 = ?????? 死火…。

數感是由數學最基層學習,如我前面寫住,由數手指開始,左手指 + 右手指,跟住學習用心算,再抽象性思維 ,超人+香蕉+鳥 = 2,因為香蕉唔適飛,(其它答案都可以,合理就得)。

原帖由 ysnmama 於 10-1-28 10:54 發表

請指教有什麼課程可以逐步加強數感呢? 例如先學什麼再學什麼比較好呢? 因為我數學(數感)接近零. 真的不能/不懂教我兒子. 謝.

坊間的課程真的不太瞭解,數感其實最簡單方法就是來自日常生活,與數字有關都可以學習計算,至於加強方法,就是撰擇趣味數學有關的課程。

原帖由 minna_no_bobo 於 10-2-13 16:36 發表
你們不要灰心,我小學時數學好差,到中二時我遇到一個良師佢打通左我任篤二脈,數學突飛猛進我最後係讀理科.我教我仔加數係用logo,例如8+6,左邊放8件右邊放6件(8+2=10,6-2=4,最後是10+4=14)將右邊2件放去左邊,佢先明白8 ...

好,其實因為可以幫到佢用第二個角度去計算,增加思考。

或者可以比佢再唸下,8件 + 6件 係咪一定會等如 14件呢!點解!哈哈哈…

原帖由 minmin 於 10-3-24 09:01 發表
請問喱個組合點形成呢?? 唔明點解用 (8-3-1)?

(7+3) + (8-3-1) + (1+9) = 20 + 4 = 24

因我d 數好屎!!! 我係會用 7+8+9黎計!!!!

加數速算,可以先算"十"有關的, 例如 (7+3) 和 (1+9) 等於 10, 其他便放在一起, 所以 (7+3) + (1+9) + (8-3-1) = 10+10 + (8-3-1) = 20 + 4 = 24

原帖由 ANGELHAYDEN 於 10-3-24 08:50 發表
請問你用什麼方法?
我個女說害怕數學, 心理問題怎辦?

玩下數學遊戲書.

原帖由 ANGELHAYDEN 於 10-3-25 10:41 發表
邊本好呢?

go to book stores, let your child selects it.

單是操練、會對某部份學生已經唔明再更唔明,所以可以到書局買本數學遊戲書來玩,越淺越好,主要提高自信心,和專注力。

數學講求思考,越複習思考就會越深層次,上到大學就會非常特出,不過小學的數非常淺,要求準確及快完成,固操練後會好點,不過過渡操練會反效果,變成 Copy Machine。

要兩全其美,探索中…
‹ 上一主題|下一主題