用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優小朋友的媽媽
go

請問資優小朋友的媽媽 [複製鏈接]

原帖由 crystalpui 於 10-8-10 11:33 發表
會唔會讀國際學校比較好?
我以前識一個小朋友
上堂唔聽書係到玩又攪其他小朋友
原來佢係資優
上堂教既野佢已識
後來轉左去國際學校
佢開心左好多 ...

我都識個小朋友讀國際學校,佢小五但同中四生一齊上某科,今年到暑期班讀中五數,不過英文只是普通小學程度,EQ 唔高,最重要係鬥心唔強。

太好玩好,不過傳統學校就你死我活,survival 會培養鬥心,將來係咪資優唔算關件,呢點先係成功最重要。

原帖由 frenchfries 於 10-8-11 18:05 發表
我個女都係無鬥心, 請問用什麼方法改變她?

參加運動與比賽,勝負其次,不過唔好比佢知,當中多作估勵。

原帖由 BERRYTOTO 於 10-8-13 20:03 發表
真係好鍾意D版大家傾D個話題,我仔就快5歲,煩爆,同大家一樣無鬥心,叫佢學英文,我中國人學咩英文,我唔覺得好叻好有用woo,學畫畫我唔覺得好得意wow,似乎係你(即係話我)想學多Dwow,你自己報啦~學enopi,我話第時對你好,mami唔識教你math, ...

學運動幾好,搵 d 專業精英教練,包鬧到立立靚。我囡小二時都有個男小朋友,專駁老師嘴,到小三被學校教到謝晒,無晒聲。

原帖由 frenchfries 於 10-8-29 23:54 發表
請問點解學運動可訓練鬥心? 我囡囡如果覺得哪一樣比別人差, 便效棄. 唔做或敷衍了事. 不會說要努力贏對方.

運動訓練忍耐力,用體能去挑戰每個難關,達至目標。
滿足感,成功感,優越感,呢 d 都係動力來源。
比賽緞練意志,學習冷靜,上進心,學習乘受失敗。

原帖由 貓貓咪 於 10-9-17 12:36 發表
我仔仔剛升小一,在8月中時,政府評估中心話佢係資優生。開學後,煩惱不斷來,冇心上堂,不寫家課冊,又唔知做什麼功課,已經同學校傾這問題,但學校話剛開學,要遲一些才可處理。昨日教育處d姑娘來看他,他話上堂好悶,d野又淺,又不段重覆, ...

乜政府有評估中心和跟進的!

原帖由 貓貓咪 於 10-9-18 20:40 發表

由健康院轉介的,他們評出他是資優,而且亦比較活躍和認字比較弱,由於他只得5歲8個月,因此他們需繼續跟進。

等佢大 d,應該會改善!

原帖由 小新媽媽 於 10-11-5 18:13 發表
我個仔三年級啦~都係一樣. 學校無野做到. 老師只想保住課室秩序, 一係寫手冊, 叫家長注意,  教佢上堂要做既事. 要教既都教左, 佢唔做真無符.

好煩啊~真係唔知可以點做先岩. 上堂完全唔聽書, 做自己野, 考試又唔識, ...

我就好 d,我自己教,係學校的學習是接近 0,學校只是 Output 及遊樂場 及學習捱下比人鬧,屋企先係 Input。

我個囡如果搞掂到中文作文,睇怕都可以去準備考中學文憑試 lu。

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-9 12:05 發表

你就好啦識自己教,我b成日問我問題有d我已唔識答,點做好?

我唔會正面回答,因為如果只得一個答案,好難會多次思考。通常會講笑回答佢,叫佢自己講下自己的見解,因為都係五、六歲小朋友,合理咪得。

佢地的學習能力,係一日學會彈一隻歌,還有只是用每五分鐘的休息時間來學習。
‹ 上一主題|下一主題