用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? ...
go

有無家長是自己教導兒女,唔去補習社呢? [複製鏈接]

我都教左三年,都唔記得點教 law,不過最重點都係要佢產生興趣。

對比補習社,佢地會主攻分數,背後有大量貼近學校常出的題目,除左教做功課,還會提供額外的工作紙,與學校考試非常接近,所以通常令到同學會高分點,當然代價就是失去多多的私人時間 (童年)。

自己教即是要自己讀書,有兩類家長,一類是跟貼學校進度教,死做死記,著眼點是每次成績,因為年級提高而課量增加,越來越吃力。另類就是低小打基礎,到高小發力…

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 22:19 發表
我可能比較像後者,讀書條路好長,我希望仔女唔好怕讀書,想佢地享受讀書的樂趣。分數高低可能唔係最重要,我要教懂佢地點樣盡自己能力去做每一件事,讀書就是其中一件事。

我深信父母本身的身教才是最重要的教導。

...

最難一關是分數會明顯比其他同學低,因為死記會快準答題,得分高。跟住同學互相比較下會失信心,如果學校重視成績,會有離棄妳的感覺,自身覺得成績好的家長們自視得很高。

細路成績會影響家長的自信心,所以要做到堅持原先的理想,信任自己的眼光,三不、不補習,不做無謂及操練的補充練習,不只為証書而參加課外活動。

原帖由 ZeroM 於 10-9-16 09:47 發表

Happyvalley,
你d小朋友現在高小未 ? 看到改變or成果未 ? 點樣唔會因為分數比其他同學低而無自信心 ? 我成日聽到d人講話到高小時d成績會大改變, 係唔係 ?  ...

因為高分數同學會笑低分數同學的,來自學校太重視成績的後果,學校會獎賞高分同學引至的。

啱啱先高小,比個喻:低小時偏重死記而得高分者,閱讀理解及作文會較難,因為無得死背做法,進步方法咪死記句子,死記閱讀及理解答案。

以閱讀為本,文字變為圖象,多多都記到,因為只是一張大圖畫,記得好輕鬆。對文字思索深入,就算 IQ 閱讀理解都變得無難度。寫作因為讀得書多、內容闊、意識深,所以變得多變,多意念。

講番我個囡,佢小四,但係做到小六 TSA。

原帖由 ZeroM 於 10-9-17 09:59 發表

Happyvalley,  你好叻.真係要好好向你學習.
甘你個囡係低小成績好唔好 ? 有無因為成績唔好而唔開心? 可唔可以比d教囡心得 ? 雖然我個係仔. ...

太客氣,見笑、小一開始就給溫馨的睡前講故事,睡得甜及留下美好的閱讀故事書印象,這時都會到圖書館看大圖畫故事書的。一年後、即是小一上小二的暑假時,開始撰擇老鼠記者,估勵佢,切勿硬推,睇到一本跟住另一本。
這時多讚賞,閱讀能力提高及興致濃厚開始。到小二升小三的暑假開始『神奇樹屋』,一路自我提升閱讀,好自然的。

父母應經常留意小朋友的故事書興趣,及適當的提高難道、並加以估勵。

p.s 書展時,囡囡在大人書部搵書,但個頭跟本望唔到書頂,旁邊的姐姐一路笑,一路幫佢拿書。

成績只是中間,因為寫字慢,和記字不好,答案是無問題的。這般時候最重要保持囡囡自信心,分數其次…

今天小四唔同晒 lu,無晒以上的問題了!

原帖由 AMY 於 10-9-26 11:55 發表
Hi happyvalley:
我囡學校都好注重成績, 老師常常都俾壓力家長
今年升3年級, 學校已買6本TSA, 佢做功課又慢, 每天放學後要用4小時先完成功課, 平日已沒有時間溫書, 小朋友想玩想睇TV都沒, 我女英文特別差, 記唔到串 ...

慢係因為細,手仔未有力。記英文字用 Phonics。

要多鼓勵,早點睡,下學期會特然大過囡。

原帖由 ZeroM 於 10-9-30 11:43 發表
Happy Happy,

請問你有無有比亞女出去讀D gammer 班?需吾需要架 ?

Grammar 都幾重要,我都怕出面傳統教,想提起興趣都難,所以自己教。

教 Grammar 要間接教,例如睇故事書時,用內容介紹 Simple Pass Tense 的意思,最後才教點樣轉。其實還有好多多多好方法,有趣味就得。

原帖由 ZeroM 於 10-10-4 12:11 發表
Thank you.

我諗緊點自己教, 請教仲有物好方法 ?

睇完英文故事書,仿句子寫作,斗正下 d Grammars。

每年睇住小孩成長,身教呢 d 無形教導,先會與學問並進,高小新的啟示,就是要小朋友自我導航,去追求自己的目的地。

原帖由 vickycheung36 於 10-10-13 12:44 發表
這個問題困擾了我4年, 我個女小學的英文高人一級, 但我女英文又比人差,自己英文又唔好,  一年班返補習社, 因一個老師教30幾人, 常常罵人我女怕了她小便都死忍, 最後忍不住. 第二天給小朋友笑, 返學不開心, 最後老師 ...

所有課程都係,唔好只求分數,小學做掂功課記得就會高分,我覺得日日上門補習無問題,最重要係除了功課,還要教導課外的知識,例如(無可能自己學到)英文的 Grammar 運用,英文作文。因為課本的英文只要對住問題寫答案,做得多都識,但對作文運用是令一把事,所以無教課外的 Grammar 技巧,上到中學都係得小三。

原帖由 vickycheung36 於 10-10-14 10:28 發表
happyvalley,

謝謝你的回覆, 因自己的英文唔有真的冇能力教, 我亦常試過看女女的習作補課再教她, 但她一說"唔一定" 我但冇話可說, 我都同意你的說法. 現在我請了一位補習, 她只是不停地要我女女做學校的工作紙, 而 ...

我應適的家長有出外上作文班的,成績幾好,只要妳對囡囡多鼓勵,她會學得好。
‹ 上一主題|下一主題