用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 話妳知功課多及深的理由
go

話妳知功課多及深的理由 [複製鏈接]

因為想用記憶代替思考的方法,來作好中文及英文文章的途徑。只要深文字,讀得多,用默書來記得多,就會寫出深的字句,時間短,文章深,最好背熟成課,抄返出來,咪超班。

港英政府唔想我地唸咁多,要我地死記。

全世界獨是香港有默書,默書用了很多時間學習,無時間思考,長大了實變 potato。
   1    0    0    0

原帖由 dad1234 於 11-10-22 18:30 發表
陰謀論

我講真的,當然好多家長喜歡默書,我同過校長講過『無思考』,但佢唔理我。

我無利益在這,可來會陰謀呢!

默書等同『填鴨』教育啊…

原帖由 tws2010 於 11-10-22 22:32 發表
Agreed.  Dictation is not difficult for my kid.  Compared withP.1, she really has not got more homework, it's rather the teacher does not allow them to do the homework after lunch.  I checked with her ...

功課正常是 1個半小時,如果加上讀默書、要花上三個半小時,代表過多。

那何來時間去思考呢、閱讀呢!所以只有死記憶,先可以得高分。

原帖由 idy926 於 11-10-24 09:30 發表
我女吾多默書,學校重寫作,佢溫生字好快識(但又好快吾記得),佢作文比溫默書花更多時間,但作文時都幾多字吾識,我又諗,吾通係太少默書?予盾! ...

對,記憶是為作好文章,但記係是用『活記憶』,不是死記的默書方法。

學『活記』有好多好方法,有趣,文作得好,有創意。

學『死記』就相反,對讀書易生厭。
‹ 上一主題|下一主題