用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #23 ...
樓主: beywat496
go

做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [複製鏈接]

原帖由 beywat496 於 10-4-19 15:06 發表
我一直都不明白 ....

我問人, 比哪一類書本給囡囡睇好 ????

囡囡現在睇 Roald Dahl ,  Fairy ,   Magic Tree House .... 等 天馬行空幻想   故事書。
中文方面暫時睇 老鼠記者 (48本未完成)...

但係, 似乎整個人 ...

呢 d 要等小朋友自我成長後,才慢慢改變書本內容口味的。

我囡都會閱讀,但默書就慘敗,中英文作文就創意無限。

見過 大學 outstanding 的學生,個個都會書不離手。

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 16:44 發表
其實我都好想知道點樣可以陪養到讀書興趣, 由其是係英文書, 但係另一問題係我d英文都好差, 陪唔到佢睇英文書, 所以佢都冇興趣去睇

最近得出個方法,陪養英文的興趣,例如睇 d 得意英文書謎語,適合三四歲比 d 六歲小朋友睇,等佢地產生信心。

不要以為六歲睇到大人的書就好叻,睇書要講求興趣,不是計較深淺,不然可能到大人只會喜歡讀漫畫書。

睇完書再與人吹下水(書後感),就更加『西飛利』。

Exercise 亦可當為書後感的練習,不過應小得小及要有趣味。

原帖由 beywat496 於 10-4-26 21:40 發表
又想請教各位家長 :

睇書 vs 閱讀理解練習

有位朋友話, 坊間的【閱讀理解練習】是結合睇書+答題技巧, 她囡囡從來無睇書, 只是狂做中英文閱讀理解練習, 但聽聞她囡囡成績不好,  你們點睇  ???????

謝謝指教。 ...

閱讀理解練習當然跟故事書不同,因為練習接近冇圖象、全文字,而故事書圖象豐富,故事吸引。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-5-7 00:57 發表

英語能力的確是兩極化。09年的中一編班試英文科全港平均分只有四十幾,可以說是不合格,但Top Band One 學校,如女拔,平均分是高過85,相差超過一倍。

而中文和數學科,全港平均都有五十幾,無英文咁差。 ...

我想是興趣的發拔,女拔在家會有專人專科教,水平會兩倍於平常學習。

原帖由 小謙伯伯 於 10-5-9 12:59 發表

我這個老餅是中學用 Oxford "Guided English" 的最後一代。Guided English 每個單元有一篇文章,全是從經典英語文學名著節選出來的範文,如 David Copperfield, Black Beauty, Wuthering Heights 等。Form 4/5 還有經 ...

所以我都開始賴得理學校,自己有自己的想法,平時就做好 d 工作紙去考好個學校試,最重要作好d 見得人的文章。

費時讀完高小都唔適得寫故事。

西飛利,西飛利,我地 d 小朋友都要學返多 d,其實估唔到妳們小朋友可以咁叻,超晒班…

原帖由 agoodfox 於 10-5-16 13:18 發表
睇多D書之餘都要做下練習,讓小朋友的grammar底子鞏固D,已經買左exercises就唔好浪費,比埋佢做啦。有D英文練習網站有games & multiple choices都可以比小朋友玩下,你可以試下這個:

http://english.lingoclub.com ...

Grammar 練習都有買 d 外國,奇怪是美國 d Grammar 習作比本地小學校 d 淺得多多多,最奇怪亦是原來雖然淺,但我囡反而記得清楚及明白了好多多多 Grammars。

本地小二已經要做 Pass Tense,但是跟本 d 學生連乜野是 Verbs 都未清楚,慘!

原帖由 77777 於 10-5-17 11:42 發表
您都講得岩, 我個仔細個時我就用日常生活的野來教佢, 佢反而會明d...不過英文來講, 都要講rules...始終唔係我地的mother tongue....唔係我地日常用來溝通的語言....

...

咁有係,鬼叫我地學外語,所以英文有學 Grammars,要出晒三頭六臂。

原帖由 leungchai 於 10-5-17 23:40 發表
happyvalley,
Where can you buy those exercises from US?  My boy's grammar is weak and easily messed up.

一年前係 page-one 買,宜家無得買 la,本書好淺好容易明,好有趣,適合小二至小三剛剛認識英文文法,$149.9。

配合家長講解,我囡睇完做句作文通順左,我是個主張不做補充練習的人,但呢本像文法遊戲書,無乜壓力的,做過大人都會學到 d 野。

原帖由 Carmen2004121 於 11-5-31 17:38 發表

請問有乜好書好介紹 , 阿女已小五 .
運動就一流 . 看書只愛看字小圖多既叮噹 / 老夫子 / 公仔書 . 我買了他也不看多 . 一會就話看完 . 我也帶她去圖書館借書 , 但多借她喜愛的 . 很快就看完一本 . 有時她也會順我 ...

去到圖書館,都係見到小朋友睇連環圖,理由咪過度補充練習的後果。想改正!小五都有十歲,過左九歲小朋友唸野開始有深一層思考,即是唔係妳點我就乜都做,會駁嘴的,呢個時要睇有深度的圖書字會好多,除非乜都唔做,淨睇都有可能,等暑假。
‹ 上一主題|下一主題