用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
go

一誠班同學 [複製鏈接]

我細仔一誠班

功課方面,培基一直都不算多功課

昨天,我大仔午息時去一誠看看細仔,老師居然叫大仔天天到一誠幫手,你地要不要知道你們的子女食飯情況,不防講過名比我知.而且遲些我會做午膳家長義工,我幫你們留意下

我細囝第1組,你地呢?

原帖由 csjlo 於 08-9-8 18:17 發表
各位一誠班媽咪:

知唔知英文带哪本書? 上星期手冊寫要带 listening 1b 及readers, 但今日囡囡带回家3本readers. 問她為什麼及要带什麼書又唔識講. 你們有带 longman express 1b textbook and workbook 嗎?
另外, m ...

恩禧媽,

我仲以為你囡囡叫恩禧,

我仔叫日熙,會唔會係一條濕毛巾仔抹口用.

我帶:

1)匙叉
2)中毛巾(食飯墊台用)
3)濕毛巾仔用好細盒裝住

以上用一盒裝住

原帖由 恩禧媽 於 08-9-9 21:35 發表

csjlo,
唔洗客氣!大家多多指教呀!

122510,
我女都係第一組,佢叫卓恩。謝謝!我呢個月俾阿女帶飯,佢今日返來話,老師要佢帶多一條手巾仔,係要來悅住用過的餐具,我唔係好明點解要咁做,因我女套餐具係有個膠盒載著,我又唔覺得 ...

係呀!我又係買左綁帶圍裙,我將一條帶剪左,在原位及另一條帶頭'釘'上魔術貼,照用!

我沒買雞皮紙,因我知是視藝課墊台用,我用了一張報紙(廣告離,紙質厚些,不脫色,見水不熔及表面是滑)

原帖由 恩禧媽 於 08-9-10 20:42 發表

122510,
我仲有個仔叫禧禧,所以咪叫自己做恩禧媽囉! 我今朝問阿女,昨天午餐時係咪有個哥哥來找弟弟呢?佢話:"有呀!",咁我就問埋弟弟叫咩名,阿女好叻講到個全名俾我知呀!
其實我個午餐袋已經有一個小膠盒 ...

恩禧媽,

亞仔講:除了他那組你亞囡叫x卓恩,另一組亦有位叫卓恩的小朋友,仲有有個混血兒來自美國,但他比較活躍,常常爬上台,坐在台上轉.

原帖由 恩禧媽 於 08-9-11 19:52 發表

csjlo,
花燈下星期二交。
原來個個細路都係咁呀!唉~~

囝囝今天由第一組調了去第三組,問他為何,支支吾吾,最後都講出是因'玩手指'  '講話'

原帖由 KW 於 08-9-16 16:48 發表
唔好客氣,我有時睇帶セ書頭都大埋..尤其英文科,係咪要帶哂架, 中文又有本練習...帶又重,唔帶又怕真係要用...

我囝囝亦有相同情況,暑假時,我將單元一的頭兩課用字咭逐個寫在咭上,每天跟他讀及抽問,到他認得字後,然後叫他寫,但開學後,恐沒有的時間教他!

原帖由 csjlo 於 08-9-17 08:17 發表

我囡都係第3組, 她做功課超慢, 其實可以快, 視乎佢心情.  最難係中文字太多, 佢唔識讀,有時又認錯字, 唔肯記住又唔小心做, 真煩.

我細囝由細到大,對人名記得很差,讀了成年,只記得3至4同學名.

他應該同鄰座男同學傾計,但他說唔知叫什麼名字.

原帖由 恩禧媽 於 08-9-16 21:50 發表

122510,
咁你囝囝有無話佢同邊個傾計呢?

csjlo,
唔洗客氣!

應該是抄2次,當年大囝有貼一例頁(抄寫格式)在薄內,今年無,叫家怎知如何抄.

格式如下(直寫)

x月x日
一.xxxxxxxxx

金句:

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx(xxxx章x節)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx(xxxx章x節)

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-19 21:25 發表
阿仔無話要抄 (J1F) 係未開始抄呀,還是不用抄呢

我囝囝亦是,但我卻取笑他:欠10分都唔囉埋100分!

原帖由 恩禧媽 於 08-9-25 20:42 發表
all,
今日派了中默呀!我女好好彩,有90分呀!

恩禧媽,

收唔到pm!

件衫size啱唔啱,假如以後再有,會call你.

原帖由 恩禧媽 於 08-10-13 20:59 發表

al1,
日後大家都多多指教呀!

122510,
收到了!thanks!~~

冬季唔可以著夏季白外套呀,正式來講沒有背心,但是見過好多同學著綠色冷背心.

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-13 23:36 發表
Tara,
那請問著白色外套代替綠色可以嗎? 有沒有 vest 架?
件校褸係買大左d,預阿仔著3年,4年級再買!

顏色方面以綠外套為原則,天氣冷時除校褸外可穿深色厚褸

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-15 00:18 發表
Thanks, 那顏色方面咪會參差囉? 學校應該將它列為校服啦!

是做ws 1A P.21 至23

原帖由 csjlo 於 08-10-18 21:13 發表
各位媽咪

請問Maths做WS1A p.12-13 嗎?  我囡手冊佢這樣寫,但好似已經做左及老師已改閱. 是我囡囡抄錯嗎?
還是係worksheet 11A,11B & 12A,12B 呢?
Thanks.

你地知唔知:一望班有位同學仔因癌症現已無上學,在早會學校要全體同他/好祈禱.

原帖由 122510 於 08-10-18 21:33 發表
是做ws 1A P.21 至23

其實細囝都無講給我知,是大囝告知

原帖由 恩禧媽 於 08-10-19 21:45 發表

122510,
呢件事我唔知呀!阿女返來無講。
希望 呢位同學可以盡快戰勝癌魔呀!

all,
我25日去不到家教會的大會,如大家不介意的話,希望大家回來後在此講下,謝謝! ...

只不過是早做到幾日!

因為哥哥已做了三年,他也'恨'做了每日一篇幾年

原帖由 恩禧媽 於 08-10-23 20:34 發表
122510,
你阿仔好厲害呀!係每日一篇攞到最高分呀!

你要看番張密碼紙,找番'每日一篇:xxxxxx'那個xxxxxx就是用戶編號,密碼就是跟住那欄password有寫

但記住學校編號無's'即'115584'

原帖由 piggirlmom 於 08-10-24 15:25 發表

唔好意思,想請教吓點登入每日一篇:-
1/. 學校篇號:係咪s11XXXX, 唔要個"s"?
2/. 但什麼是用戶名稱?是否等於手冊的紙仔上所說的"學校內聯系統及圖書館系統用戶名稱"呢?
3/. 密碼係咪出生日期,即"日日月月年年"?

派了紙仔 ...

甘快比你講了!

那些書要遲些給你!

原帖由 恩禧媽 於 08-11-7 16:15 發表

csjlo,
係呀!我地做阿媽的要陪讀呀!

all,
下星期二放早呀!放11:50am。

去年好似無放早.但培基網上已寫了上課一二堂,故淨係帶首兩節書本就可以!
原帖由 csjlo 於 08-11-8 18:12 發表
all

下星期二(Day A)是否只須要帶第一.二節的書 (1D 班 - Mahts)?  
看到學校最新消息話. 有冇高年級家長可以確定一吓往年都是這樣嗎?  如果是,等阿囡個書包輕d..... ...

昨天亞囝英文p.50是背默不是背誦,其實是背默定係背誦?

原帖由 csjlo 於 09-2-11 16:55 發表
恩禧媽:

問了另一位媽咪,只在堂上看不派回家.
‹ 上一主題|下一主題