用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 28 之"醒啦,醒啦,開左學啦 !” ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 28 之"醒啦,醒啦,開左學啦 !” [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 09:29 發表

格格

我真係佩服您,明明姑娘話要即刻去,您都可以為左學班延遲見醫生既 ......... 究竟健康重要定係學班重要呢 ? ...

2b

格格已經俾佐一個佢認為啱的決定你, 你仲問

原帖由 rclamlam 於 08-9-9 09:40 發表
話你地知呀, 阿女今年景然參加左朗誦喎.

rc

咁你要鼓勵多點大女....對佢性格有正面影響

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 10:34 發表

長老

我今年都有提醒細 B,如果有得出 Speech Festival ,記得要把握機會 ....

2b

站台呢個機會真係好難得, 如果有機會真係唔好放過 雖然我係高中只有2年經驗, 但日後係工作上幫助不少, 起碼做mc 或者上台都唔腳軟

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 10:33 發表

長老

您都知道我性格,我又點忍得唔問 ......

2b

唔知格格會點自圓其說地回答你呢呵

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 11:31 發表

係呀,長老,細 B 應該唔會怕醜,不過 oral english,practice 係好重要 ....

2b

個新補習老師同神仔都頗夾, 可能後生卦 (2x歲仔)....佢第一堂俾到我感覺佢了解到神仔的弱點, 希望幫到神仔改善到oral 同埋comprehension啦

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 11:32 發表

長老

我地走著瞧 ...........

2b

原帖由 alicetong 於 08-9-9 12:18 發表
2b,長老
格格只會實話實說,唔會自圓其說
政府那兒除了考試之外都不會請假的,
大細山一向返學出席率都是100%的

2b

賣吉......

對格格

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 13:22 發表

長老

好野 ! 不過唔好漏左 composition 喎 ....

2b

第一堂已經有5 exercises 做 grammer, 1 篇 composition, 一篇 idoms, 一篇news cutting 功課 (神仔無話多喎 ) - 全堂仲互動english speaking 添, 呢個老師教開f.3, 所以對神仔的心感都幾了解架

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 13:25 發表

格格

我都好欣賞大山呢個不輕易告假既表現,但病喎,可大可小架 .........

2b

好似唔告假的決定係格格同駙馬揸主意喎 大山係無得say NO

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 13:40 發表

長老

咁您咪老懷安慰囉,最緊要老師好,學生受 。。。。 名師出高徒 !

2b

神仔受唔受未定論, 不過我覺得神仔同呢個後生仔幾夾 ,佢主動同呢位阿sir講舊年f.2同火爆老師的過節的原因, 同埋感受, 阿sir仲話開解佐佢心結添

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 13:47 發表

長老

格格同駙馬都應該係一對非常父母了 !

2b

會唔會我同你的諗法另類呢 格格呢一對先係而家係香港最普遍的一類

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 14:27 發表

smum

點解您有時間上黎架,我明明俾左 D 功課您架 ......

2b

smum 識分配好時間, 即係好似我一樣, 話就話閉關, 但都忍唔住要出posts

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 14:34 發表

其實我覺得不管旁人(諸如父母,老師)怎麼出手幫忙,如果小朋友本身不自覺。。。。。

2b

講到自覺, 每對父母標準同要求不一樣的

原帖由 smum 於 08-9-9 14:47 發表
唔知我仔幾時可以好似細b同神仔咁自動波呢

smum

神仔只是半自動波....仲要係我無要求下先會自動 你仔都好自動波, 只是佢不附合你要求嘖

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 14:49 發表

長老

呢樣功課肯定比出 post 重要 ..... For sure !

2b

呵呵......我好勤力, 天晚的功課我都做完

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 15:07 發表

長老

所以鬆緊要識得拿捏,過份左可能不美 ....

2b

嘩......拿捏準繩係要大師傅積聚好多年的經驗架, 我咁後生未阿班, 不過我會虛心學習嘅

原帖由 2bzmummy 於 08-9-9 15:10 發表

長老

Give me FIVE! 我咪俾左聽晚功課 smum 囉,佢要做好榜樣嘛,提前做好功課咪輕鬆得多囉

2b

你要讚下我喎! 我仲溫埋書添 所以呢兩晚我可以陪晨仔溫書兼玩

原帖由 alicetong 於 08-9-9 15:15 發表
轉過channel
不如大家講下"花好月圓"佳節當前
去邊樹玩好過啦

格格

迎月那晚我一家有人約黃昏後去搵阿bb同阿q, 賞月當天就當然一家團圓玩燈籠啦

原帖由 smum 於 08-9-9 15:33 發表
下午茶時間到

smum

今日我食半件芝腿飽+4粒提子+低糖凍0茶

原帖由 smum 於 08-9-9 15:44 發表
長老

我食月餅同埋水果

smum

噚日boss 轉贈一盒大x卑鄙月餅給我, 一心諗住'tum'下神仔, 點知佢問點解無奶茶味同古力脆脆味喎
‹ 上一主題|下一主題