用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 31 之 ”擇到好日子開新舖,今日好人齊呀 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 31 之 ”擇到好日子開新舖,今日好人齊呀” [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 09-3-9 22:11 發表

Lmum

船 ? 咪搞,好耐無去 。。。

我都好耐無去

原帖由 正46 於 09-3-10 12:21 發表
長老,

幾時帶埋我地一齊玩呀?
:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

話明親子, 又關您嘜樹:;pppp: :;pppp: :;pppp:

食飽飽, 同大家分享

摘自'區樂民'散文圖文精選集1

人生在世, 就是經驗生命, 品嘗起, 落, 順, 逆的味道.

我們不喜歡逆境, 但逆境總會出現在人生.
當逆境來臨時, 與其怨天尤人,
不如看看逆境帶給我們甚麼信息.
細心觀察, 會發現逆境像一場春雨,
有點煩惱, 但也帶來生機,
幫助我們成長.

突如其來的煩惱, 我們以為是天掉下來的大事,
日子過去, 其實不值一提.

人家怎樣說您並不重要,
最重要是您怎樣看自己.

有時我們為了雞毛蒜皮的事情而不快, 只因生活太順利,
沒有真正的不幸需要面對.

失望, 也是一種幸福.
因為有所期待, 才會失望.

並勉之

靚太們早晨好

原帖由 2bzmummy 於 09-3-11 09:21 發表

smum

同大家分享下喜悅,高人點樣讚阿仔 jack .......

原帖由 alicetong 於 09-3-11 10:07 發表
太后
無奶油喎
但點解格格朵頭象 玫瑰花  唔會 含苞待放0既
原本係動畫0黎..今云要請教長老了

格格

頭像係無動畫呢個作用架   不過您仲想含苞待放, 咪嚇巨山喎

原帖由 smum 於 09-3-11 10:27 發表
其實好少野, 不過我自己懶開心

個高人讚佢聰明, 係高人面前應對好好, 只係目前無將讀書放頭位 mouth:" />

smum

做mami聽到別人讚自己仔喎, 緊開心啦  阿高人有冇指點您迷津, 阿仔幾時會將讀書放頭位嘖吓

原帖由 smum 於 09-3-11 10:54 發表
長老

雖然知阿仔係人前同係屋企係兩個人, 但係都好感謝某人帶俾我呢個消息 , 做mami最開心都係聽到別人讚自己個仔.  高人都有講下點樣助佢將讀書放頭位, 不過我最關心反而係阿仔在家的行為  ...

smum

嘗試用另一角度去睇阿仔在家的行為, 噚日那本書有講在一張白紙上畫一黑點, 然後問看到什麼? 通常會答一黑點 其實那黑點只是佔白紙的極少部份, 就是我'0地'太在意那點, 而忽略了那張紙佔大部份都是白色, 多點發掘阿仔的優點, 您回頭望番那黑點是微不足道

原帖由 smum 於 09-3-11 11:29 發表
長老

道理我明, 亦在努力中

smum

加油

起碼有行動已經有進步

原帖由 smum 於 09-3-11 11:51 發表
2b

有時唔係我一個人嘅問題

smum

其他人您控制唔到, 咪做好自己那份先, 等身邊人去負佢自己應付的責任

原帖由 bettylam 於 09-3-11 13:24 發表
HIHI!ALL:

嘩!黎緊星期六竟然book到呢樹玩~http://www.lcsd.gov.hk/camp/b5/p_skorc.php#

姑仔同奶奶返港一星期,有排食loo...

betty

Betty

食食食~玩玩玩
you are 開心快樂人

另外代smum通知您收到了, 謝!

大家早晨好

噚晚後宮御廚房煮佐咩珍禽異獸俾太后同格格品嘗呢?  食佐後的反應

原帖由 alicetong 於 09-3-12 11:20 發表
人家就 遲來的春天

格格就 遲來的早晨

格格

遲來好過唔到

原帖由 alicetong 於 09-3-12 14:50 發表
只不過我同太后您沖左個涼
唔係...唔係...唔係 係各自同一時間
沖涼就搞成咁0既 kee 樣.....

2b, Alice

噚晚唔止沖涼咁少嘢喎, 連星爺, xx大師都出動埋,

大家早安

今日長老渾身不自在, 好想抖一抖添

原帖由 2bzmummy 於 09-3-16 09:34 發表

長老

點解呀?   

我都覺得好累呀,醫師話我濕氣重,上星期六去做 body 已經加左鐘 。。。

2b

可能係借傷成毒卦 噚晚係mami度食飽飽, 臨走攞佐杯菠蘿雪榚食, 瞓到半夜開始喉嚨乾涸典頭赤赤.....今朝成個人都好唔聚彩咁, 頭自食飽bf, 拍佐粒dor仔, 希望唔使去請Dr. 飲茶啦

原帖由 2bzmummy 於 09-3-16 09:35 發表
點解今朝唔見 smum 上黎 say morning ? 波士返左忙得咁緊要 ?

smum連m場都唔上, 有點'QK' 喎....會唔會今日倦勤呢

原帖由 2bzmummy 於 09-3-16 15:22 發表

您呢個寫法我第一次見,唔該去查字典 .........

眠乾睡濕 = 形容父母照顧仔女辛苦的情況!

年乾歲濕 = 形容您同46嫂銀包分別有幾多蚊的情況!

地唔地才呀

大家早晨好!!

經過噚日大昏迷休息之後, 今朝都仲點wing wing 地, 所以今日係公司玩閉關, 靜心抖一抖

原帖由 2bzmummy 於 09-3-17 16:56 發表
以為長老呢個時候會上黎添 .........

2b

噚日除佐池時起身同hb 食午飯之外, 好似都未起過床, 不斷
‹ 上一主題|下一主題