用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經<<Part 34>> 之...3 年白老鼠實驗,正式開始! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經<<Part 34>> 之...3 年白老鼠實驗,正式開始! [複製鏈接]

今日風高物燥, 長老有點擔心今晚可能會有火添

現正開始調節緊自己心情的長老

原帖由 alicetong 於 09-9-26 09:39 發表
betty,
格格絕對認同您所說 熱血青少年 我意思  
大山發完燒返學仲堅持放學要去籃球訓練班,
巨山打去 比教練,教練話意思係未想我
叫佢返屋企呀?於是最後落實打半場就走..
,點知後來都 ...

格格

青少年未必會考慮得咁仔細, 不過小兒無'炸病', 如果大山認為應付到, 又有專業教練睇住, 大致無問題ge 我都估到大山一定等埋完場後先走, 就算唔落場打, 都坐係場邊睇啦, 話哂男仔嘛, 又唔係唔舒服, 半場閃好'瘀'架

原帖由 2bzmummy 於 09-9-26 10:04 發表

長老

要唔要叫 HB 煲番補墜火湯水呀 ?

2b

呢兩晚飲佐清保涼煲豬踭湯了, 今晚預佐有火, 係只差自己調節到多少jel (因是關於用錢未必解決到的問題)

原帖由 2bzmummy 於 09-9-26 10:13 發表

長老

咁要唔要 2B 聽您呻下呀 ? mouth:" />

2b

噚日臨放工再收到HB電話後已即同數位姊妹呻了 今晚您都想到外出用膳係咩環境啦, 前日一個電話要食中秋節飯, 仲要去邊間邊間, 那些人講就天下無敵, 做就..........

原帖由 2bzmummy 於 09-9-26 10:30 發表

長老

又係呢 D 問題,可以理解您火的原因了 。。。。無野講 咁係咪要您搞掂埋地方呀 ? 如果淨係出個人我都唔會有意見既 ..... mouth:" /> mouth:" />.

2b

知我者莫若2b 以我千年修成道行都可以有火當然唔會淨出人咁簡單   最火係我足足打佐n個電話, 終於訂到一間 (當然唔係想去那間, 不過都去過食架), 同埋係要求時間早佐1個鐘 (咁的日子酒樓緊係做兩輪生意架啦, 7點半咁'卡la' 點訂呀, 都話唔接受, 您話最終邊個去等呢..............:;pppp: :;pppp:

原帖由 alicetong 於 09-9-26 10:54 發表
太后
真係唔好講笑..人年紀大左真係要鍚身架
想當年巨山做馴獸師同動物仔籃球比賽都年年
有份參與,隔住欄杆睇佢 特別覺得高大威猛
但呢幾年都一一推卻了....佢話酷熱天氣加埋劇烈
運動分分鐘會猝c  ...

格格

噚晚我都提醒HB唔好高估自己能力同精力, 始終年紀有番咁上下, 兼且佢份工又勞心勞力, 真係凡事要量力而為, 保重身體

原帖由 2bzmummy 於 09-9-26 11:03 發表

長老

連超級阿四都 manage 唔到啦,咁既 task,除非去間送錢都無人食架啦,梗係 6 點食,8 點前交檯,或者食第二輪 8:30 ~~

最後點收科呀 ? ...

2b, alice

HB話咪唯有去碰運氣喎 老實我火係佢地今日唔使返工, 仔大女大, 點解仲要做到阿lamb家大家姐..... , hb去排去等, 而我就扶老攜幼, 一家人開開心心食餐飯, 點解唔體諒下我:;pppp: :;pppp: :;pppp:

原帖由 2bzmummy 於 09-9-26 11:14 發表

格格

唔好怪我多事,大山已經有係出便學笙,如果再參加兩項校內課外活動似乎多左 D 喎。。。。

格格

我想問如校內中樂團收佐大山, 係咪出便唔學笙 以我老人癡呆症未發作之下, 大山好似仲有學綱琴 係咪稍為多佐呢

betty

阿女同阿仔係您同偉哥的嚴格訓練之下, EQ同AQ一定越來越高,孺子可教也

原帖由 2bzmummy 於 09-9-26 11:25 發表

長老

您都明知道夫家係 HB 死穴 ..... 如果咁多人識得大體就唔會有咁多磨擦啦,我地呢 D 男人背後既女人惟有 :忍 !  

邊一樣野緊要得過家庭和諧呀,而呢一個家,我通常會而我一家四口為定位 .... :m ...

2b

我當然深明呢個道理, 所以我咪係度 bi li ba la 係度呻完, 之後咪會盡量鬆容面對

長老的座右銘 :

事實不可改變, 但心情卻可改變..........

原帖由 alicetong 於 09-9-26 11:23 發表
太后,annie
收到 多謝關心巨山日漸龐大0既身體
雖然叫做年紀不少但都要注重下適量運動0既..
相信太后亦都十分同意 雖然有時冷落
左sorlo
,講開格格為左保持美好身鍛
又重返舞壇0拿..:handsom ...

格格

題外話, 借問一聲點解您會冷落sorlo 呢

大家早晨好, 今日天色昏暗, 會下大雨, 再加上受季候風影響, 切記添衣, 保重身體

2b

真係好人有好報, hb居然那天walk-in 搵到一間都不差的酒家 (7pm), 只需8:30pm前交枱 我地7:15pm 落單, 所有人7:30pm 到達可以開始食lu 食飽飽剛好8:30pm, 最開心係隔離枱坐佐hb成2x年'茅'見的舊街坊一家......仲寒暄佐幾句添

smum

某人有童真係好事0黎架, 要讚 我家每晚都有超人大戰怪獸呢套連續劇播放

betty,

如每日tea都各分兩個月餅, 可否同隔離同事傾掂數, 今日您要四個 (即一盒), 天日佢要四個, 咪可以送俾親朋好友, 唔會難為自己肚皮

要上路 您噚日係負責有份表演定係做茄里啡路人甲乙再

原帖由 2bzmummy 於 09-9-27 21:39 發表
今晚都係同一句,如果煮飯的連飯後的碗碟廚房都洗乾淨埋,就真係啡呢骨啦 .....

2b

您羨慕緊我呀

hb成日提醒兩位小主, 佢任何事都係以佢老婆為先, 睇您地阿媽點分配俾佢地啦

原帖由 2bzmummy 於 09-9-28 09:46 發表

長老

天色昏暗唔係問題,心情因呢個風不佳先係問題,又有年青人係呢種天氣落水失蹤 .........

呢種飯局可以係咁短時間內搞掂,確實係好消息 我地尋日去街市,HB 都有撞到小學同學呀

2b

所以古語有云 : 欺山莫欺水

見到一班累人的物體係呢個時候去滑浪, 佢地真係唔見xx唔流眼淚

原帖由 2bzmummy 於 09-9-28 09:49 發表

長老

唔係呀 我講既係我老 c 呀,佢 hb 可以企足廚房一日張羅我地既晚餐,通常仲有香茗同甜品跟尾,最後連清潔廚房佢都會搞掂埋,咁您話我係咪應該會羡慕老 c 呢 ?

2b

其實兩公婆點樣分工合作為最舒服, 旁人未必可以理解 我夠羨慕您HB咁容忍您直腸直肚的話啦

原帖由 2bzmummy 於 09-9-28 09:57 發表

成日都有愛心牛扒或者大食會喎 .........

2b

齋睇vivi 的相同埋形容, 就知好味味啦  vivi 俾hb縱慣佐口味要求越來越高, 咪當ya ya 烏

原帖由 smum 於 09-9-28 10:06 發表
長老

walk-in 都搵到位, 你地真係好幸運

我地就係2號先食, 不過唔駛我操心, 有人已經訂好台

smum

出面天陰陰, 呢度就要戴黑超

原帖由 2bzmummy 於 09-9-28 10:09 發表

長老

有弦外之音喎,即係您頂我唔住呀 ? 。。。。 :;pppp: :;pppp:

2b

我頂唔頂得住, 對您同對我來說不需深究或討論, 只是一丁點無關痛痒的芝麻綠豆事

原帖由 2bzmummy 於 09-9-28 10:23 發表

vivi

我 HB 煮既只係家常便飯,我尋日先投訴佢自私,自己唔喜歡食既肯定唔會煮 ........

2b

我唔係偏幫您HB, 不過煮食呢樣手藝要用心有興趣架, 俾著您唔食的食材, 都不感興趣啦, 咁點會煮得好味嘖 煮得唔好味唔止您唔食, 仲要俾您....... .....識時務者為俊傑, 都係為求自保身好了
‹ 上一主題|下一主題