用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 31 之 ”擇到好日子開新舖,今日好人齊呀 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 31 之 ”擇到好日子開新舖,今日好人齊呀” [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 09:05 發表

vivi

做姊妹咁樣計既咩

2b

vivi 一係唔出聲, 一鳴驚人, 您睇之後個post

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 09:41 發表

長老

有無覺得 46 兄一向看事情係比較悲觀的

2b

佢可能開始佐所謂中年危險候群症喎

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 09:42 發表

長老

我就係知道 vivi 一向都能言善辯所以先會話佢咁慳皮,留兩隻字就閃人

2b

vivi 留待適當時機才連珠爆發....唔聲唔聲, 嚇您一驚

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 10:35 發表

格格

我無叫您偷睇喎

我覺得作為父母都應該以身作則,幫仔女養成一個閱報既良好習慣,細 B 每晚返婆婆屋企食飯,都會係飯前後既時間,用來讀報架 ... 尤其新高中課程對通識既比重加大咁多,學生 ...

2b

同意....所以我同HB軟硬兼施令到神仔除佐體育版外, 港聞/外聞都要略閱, 當然如果有些民生或覺得有用的知識, 仲會攞出0黎互相討論 身教真係好work, 而家連晨仔每晚都主動攞份體育版 (睇NBA) 同埋睇A-1頭版'咪'下

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 10:41 發表

格格

我都係果句,唔使睇醫生都會不藥而癒 ......

格格

唔好抱藥石亂投的心態, 要明白癥結所在

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 11:37 發表

長老

所以唔好介意小朋友開頭只係挑體育版或者娛樂版黎睇,始終多左話題同小朋友既溝通都會順暢 D ,我好怕人死讀書,見到好多後生同事好多我地所謂既 common sense 都一竅不通 .... 有幾多學位都 ...

2b

我讚同由共同興趣為出發點, 學您話齋新高中學制下'通識科'係必修科, 多從不同渠道吸收最普通的知識, 每日要知世界發生任何事, 當然係閱報係最方便, 仲有可以睇埋電視新聞報導添....

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 12:06 發表

長老

我確實覺得有些家庭實施無電視政策係過猶不及架 ....

2b

其實我地細個時唯一娛樂咪就係睇電視, 但我覺得只要選擇適當節目收看, 凡事適可而止, 不太過份不失吸收另類知識好渠道 (e.g. 鏗鏘集, 星期日檔案, 尋找他鄉的故事, even 某些英文語言戲集都不錯). 始終地球每日不斷轉, 一定唔可以固步自封, 要與世界接觸, 就算唔曉, 起碼都要知

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 14:00 發表

長老

其實成日溫書溫書,不如 spare 少少 family time 出黎,大家一齊睇下電視,都不失為一個放鬆既安排呀

2b

同意 雖然古語有云, 食不言, 寢不語, 但現今時代每人都生活緊張, 各人各忙, 我就最享受同家人一邊看電視, 一邊食晚飯, 一邊閒話家常

原帖由 2bzmummy 於 09-4-24 15:46 發表

長老

我地每晚食飯簡直似開會

2b

我0地又唔會似開會, 不過就唔會靜到一粒聲都無

原帖由 alicetong 於 09-4-25 00:05 發表
請各位姊妹,46兄比下意見   
格格攪珠志願第一您地都知啦 (或者46兄唔知 )
聽完老師意見後
現在第四志願(係補底英中)鄭榮之
想問第二,三志願您地會揀邊間
1.培英
2.林漢光
3.沙崇
4. ...

格格沙田區的學校我唔熟悉, 不過老師俾得您係呢間揀其中兩間, 您就要考慮清楚那間機會較大同埋又啱大山, 最理想當然派到頭3志願啦

原帖由 rclamlam 於 09-4-25 12:35 發表
我會揀,

想問第二(沙祟),三(林漢光)志願您地會揀邊間
1.培英
2.林漢光
3.沙崇
4.蘇浙
5.沙循
6.郭德勝
7.聖心

你宜家揀呢7間係咪填表架啦, 全部都係英中喎. ...

rc

係學校老師提議大山係呢7間入面揀其中兩間為填表的第2, 第3...穩住入英中的機會

大家早晨好~ 今日突然清涼佐, 大家保重身體, 以免著涼....

原帖由 2bzmummy 於 09-4-27 09:40 發表
點解今日長老同 smum 都未露面 ? 有 D 奇怪。。。

大家早晨好!

今朝一返來已經幾件急件要安排, 所以打個招呼後要即閃, 希望晏少少可以回復正常:p

原帖由 正46 於 09-4-27 12:28 發表
太后,

豉椒蒸魚頭就真係未嚐過啦...

唔係化, 豆豉辣椒蒸魚頭係酒樓 (點心)都有得食啦, 未食過

大家早晨好

今日天朗氣清, 陰霾已散

betty >>您囡囡文筆一定不弱, 有您的遺傳, 妙趣生花, 字字珠璣

46>>>大魚頭斬件蒸有幾特別呀, 想更惹味可以用酸荀梅子(可加麵士醬)一同蒸, 正

另外, 我咁近城隍廟都唔求番支好籤添 想問點解部腦上網無聲 (i.e. youtube), 但用dvd 播又有聲喎,  check 過哂setting 無問題 已update佐internet explorer 同埋adobe flash, 都唔得, 請指教

原帖由 2bzmummy 於 09-4-28 09:27 發表

長老

我尋晚飯間先教左細 B 呢個字既正確讀音 

2b

呢個咪叫心有靈犀囉, 我諗同您諗都同時出現腦海中

原帖由 2bzmummy 於 09-4-28 09:34 發表

長老

又係我今朝令您靈光一閃呢 ?

2b

咪就係多得您唔少囉

原帖由 2bzmummy 於 09-4-28 09:42 發表

長老

尋晚食飯傾開,剛有跡象走出經濟谷底陰霾 ..... 又有豬流感 mouth:" /> mouth:" />

2b

我0地係局外人, 其實現在只要小陽春, 今次全球金融海嘯咁勇猛, 點可能一年半載會復甦, 所以大家要作最越打算

原帖由 2bzmummy 於 09-4-28 11:04 發表

長老

係驚俾豬流感打得更沉咋

2b

其實每隔幾十年就有一次流感爆發, 1918年的西班牙流感(歐洲)爆發, 跟住2003年亞洲沙士/禽流感, 到今年輪到美洲的豬流感, 科技越先進, 交通發達, 加上病毒變種的機會越大, 都幾難防範 唯有各人做好本份, 做足預防措施, 唔好掉以輕心, 將影響力解至最低
‹ 上一主題|下一主題