用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區2011-2012升中交流
go

屯門區2011-2012升中交流 [複製鏈接]

想知呢三間中學:馬可賓、田家炳、譚伯羽,你地會點揀?
校風如佢?中午飯出外食定在校內食?工課多唔多?邊間競爭最大?
   1    0    0    0

我個心十五十六,首選"馬可賓",次選唔知"譚中"好定"田家炳"好?

回覆 7# whywhywhy 的文章

Thanks whywhywhy^^

咁我第二選擇應該選那間學校較為好一點,可否給我一點意見。

1月份各中學將會進行中一自行分配學位申請,小六生可選兩間心儀中學......
我會選馬可賓,而另一選擇是田中或譚中,但我不知選那間好?
請問有沒有人知道兩所學校的資料?

小兒兩次呈分試後得出來是Band1中,其實學校老師都有給意見話我可選進取些。
我見forum上好多媽咪都講d學校好多功課,我好怕小兒升上中一太辛苦...我亦問過好多學校低form都可以出外食lunch,但我實在唔想......
其實我都知唔可以又要馬兒好又要馬兒不吃草:cry:

有冇人報過"升中面試班"? 有用嗎? 有冇好介紹?

回復 41# 夏美 的帖子

Hi 夏美,

可唔可以pm個名同電話比我? Thanks

仲有冇其他可比較下? 有冇人報過屯門"智趣小博士"和"姚氏教室"?

回覆 44# 夏美 的文章

RECEIVED WITH THANKS:)

回覆 43# nn^^ 的文章

有冇人報過屯門"智趣小博士"和"姚氏教室"?

回覆 48# EricMike 的文章

Hi EricMike,

我諗住報馬中同譚中,但邊間首選邊間次選我都仲係到15/16...
我個仔讀蒙恩小學^^

我將會在星期六去交表, 1)譚中 2)馬中

祝各位成功

push~~~:tongue:

回復 98# EricMike 的帖子

我都有個No., 我估係每間學校去統計交表人數的編號。
上個星期6我交馬中, 我地個No.係190~

回復 100# 夏美 的帖子

我交譚中係116~

升中報名人數銳減四千人

2011年01月25日

【本報訊】中一自行派位報名昨日截止,今年 9月新學年升中人數預計比本學年銳減 4,700人,多間英中今年收到的報名人數急降逾 10%,有地區名校更減少逾 20%,今年學生入讀心儀中學機會大增。
中學減班計劃下月底才截止,因此教育局指示各中學,不論是否參加,自行派位學額依原總學額計算,即撥出其中三成派位,在統一派位才扣除因減班而減少學額。

多間英中人數大減
14所官立中學已決定減班,對個別學校報讀人數影響不大,皇仁今年收到 730人報讀,比去年多 2人;庇理羅士女子中學沒變,同樣有 600人報讀。未決定是否減班的英中中華基督教會銘基書院維持 530人報讀,沙田英中浸信會呂明才中學報讀人數「逆市」升 7.3%,增至 601人。
不過多間英中因升中人數大減,今年報讀人數亦下降,沙田蘇浙公學和華英中學分別跌 17.7%及 14.2%。
本學年由中中「升呢」為英中的地區名校也出現跌幅,將軍澳官立中學和屯門馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學均減少 22%,分別有 447及 489人報讀,港島民生書院也跌 15.4%;將於 9月減班後轉為全英文班的將軍澳基督教宣道會宣基中學也少了 14.7%,有 487人報讀。

回復 110# LLMUMMY 的帖子

同意!!!

回覆 124# sumheima 的文章

我都有去剛剛星期六26/2簡介會,我亦有報今個星期六5/3的模擬面試,馬中真係細心

有冇人報"譚中"呀?
呢間中學唔係全部人可以面試,有冇人收到"譚中"面試信?如有,可唔可以報告一下,謝!

明天馬中面試喇, 你地填好果份"多元智能表"未呀? 我唔係好識填呀, 可唔可以教下我, Ths^^
‹ 上一主題|下一主題