用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
樓主: al1
go

一誠班同學 [複製鏈接]

Hi Csijlo,

一信班手冊內小通告有提Day A早操要穿運動服. 一個 cycle 要穿 4 天運動服,好在買左2套....

原帖由 csjlo 於 08-9-15 19:09 發表
各位媽咪

明天(Day A)有早操,應穿運動服嗎?  Day B, D, F 都有體育課, 一個 cycle 要穿 4 天運動服. 對嗎?

唔好客氣,我有時睇帶セ書頭都大埋..尤其英文科,係咪要帶哂架, 中文又有本練習...帶又重,唔帶又怕真係要用...

原帖由 csjlo 於 08-9-16 16:20 發表
KW & 恩禧媽

謝謝妳們, 好彩買了兩套運動服.

一信班通告話金句只需要背,唔知其他班呢?問左亞仔幾次,我都識背...起初神創造天地.創世記一章一節

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-19 21:25 發表
阿仔無話要抄 (J1F) 係未開始抄呀,還是不用抄呢

中作WB1A” …我在一信手冊見過, 我仔話中作是中文作業改正, 若無錯就不用改…”WB1A”是指做math workbook 1A section..

唔知你地有無到中文作業和math workbook? 若無就派漏了..

大家若去過瀝源校服店請報下料,
我都打算+月中去找找

原帖由 恩禧媽 於 08-9-28 08:19 發表

csjlo,
我問過啪另一位媽咪,佢都話無,佢同我都會寫番係手冊話呢兩本書無,無得完成呀!

冬季校服我無訂,我諗住自己去金x買,如果我搵到瀝源o個間店,我都會去睇下呀!可能下星期二去搵下先,搵到再返來報料啦! ...

咿,馬鞍山校服店在那處?等妳check 到有我都過去睇睇先...

原帖由 csjlo 於 08-10-1 21:15 發表
今日逛馬鞍山的校服店,但沒有培基校服,見有間叫"豐順"留佐佢個電話明天再問. 睇怕都要去金X處買...

計吓數,一套裙+二套運動服+校褸綠色外套要千多元,真係容  (其實是否一定要買校褸OR綠色外套?) 有冇高年班家長可 ...

聽到都好心"up",希望天父憐憫那位小孩,我會和亞仔一起為他祈禱...希望他早日康復

恩禧媽 ,

我仔Brian 1 同你女一齊學奧數呀!嘻嘻! Sue, 奧數幾有趣下架.
馬鞍山乜有摸蜆好地方?好近我喎! 不過我有個小B帶埋他去又不太方便怕危險...

原帖由 恩禧媽 於 09-2-25 13:14 發表

sue,
噢~i see。阿女學奧數都學到o野!奧數的內容同我地而家maths的concept相似,不過係用中文。學了之後,我都覺得阿女做數功課好左,唔洗我點教。
我通常會去烏溪沙青年營對出的沙灘仔摸蜆,隔離有馬鞍山公園方便去toilet ...

Hahaha, 話俾你囡囡知姓swim果個呢!  

原帖由 恩禧媽 於 09-2-26 18:04 發表
sue,
農曆初二同十六只係代表海水會退得深d,唔代表蜆的life cycle。因水退愈深,就愈容易摸到蜆。通常就會退到0.5至1米,就係可以摸到蜆。其實d蜆最肥美應該會係秋天,冬天都ok,夏天的蜆就麻麻地,我在烏溪沙摸的蜆同"獅蚶"(唔 ...

去年校長提過80幾%入英中。

原帖由 Cathleen 於 09-6-5 13:16 發表
各位培基家長,

請問您地知唔知培基去年中學派位資料?
記得早前係學校website有得睇, 但而家又開唔到條link? 可以幫我嗎?謝謝

Oh. Thanks for your information.

原帖由 恩禧媽 於 09-6-5 21:46 發表

補充 : 80幾%內有十幾位學生係升上培基書院。

all,
我今日打去問了學校,6月17日及18日兩日係三年級同六年級考TSA,所以我地一年級唔洗返學!6月12日開始每天的放學時間是11:50。 ...

‹ 上一主題|下一主題