用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Letter Land
樓主: LaLa
go

Letter Land [複製鏈接]

Re: Letter Land

Mayumi:
我都有用DWE,我覺得兩者是不怕混淆的,因為letterland多數用在同小朋友一齊reading上,或或有時當講故事o甘,只不過唔係講story book係講letterland的拼音事。
但DWE可以當你不在家時,或你不得閒時播比佢聽同看,所以唔同o羅。
其實jolly phonics是用一些動作來令小朋友記得佢programme中7組拼音:

每一個letter sound, blend或phonemes都有一個動作教小朋友,等佢o地一看到個word時,就可以有即時的反應,想起動作,及連帶的發音。久而久之動作都可以唔洗做出來就可以即時拼到個字點讀了。
所以我想好多kindergarten都用jolly phonics的原因,是收效比較快同大,一班小朋友一齊做動作,真係好有趣同開心,好快小朋友就會記得o的動作同發音,一邊做一邊拼,又係幾有趣。而且在jolly o個7組拼音中,已包括了所有letter sound及最常用的組合,小朋友開始reading時,一般beginner level都應沒有甚麼問題的,好快可以catch up到reading skills,自自然然會喜歡reading及解決到其他問題的。
不過letterland是比較複雜,2個level的programme包含的拼音故事多過一百個,programme 1有75張 code card,programme2有85張code card。不過我都是選教一些基本的同常用的:
letter sound:1-z
long vowel sound:a,e,i,o,u
consonant digraphs:sh,th,wh,ch
vowel consonant diagraphs:ce,ci,cy、ge,gi,gy、dge,age
consonant digraphs & silent letters:ch,ph,wh,gh,igh、kn,mb,wr,mn,que
及magic endings:e,ed,ing, -an,-est,-er,-y,-le
有一些我都是未教o架!
但letterland係延展性比較大,好多時小朋友問『點解』在letterland的世界,就可以滿足到佢, letterland中,絕大部份(當然不是所有,因為有一些英文字是外語借用過來的)的字,都可以用故事解譯到點解le個字係o甘拼,點解o個個字又o甘讀,但係用其他的方法就好難可以解譯到了。至於講到是不是所有故事都作得o甘好,或適用,我個人認為還是可以取捨的,所以我都係用letterland來做trunk,遇然也加入一下其他有趣的方法(例如之前提過的between the lions)。

Re: Letterland

很開心見到這個topic還有被人UP 起來! :
我大女兒剛5歲了,與我初在此topic分享有關letterland時足有兩年。
這兩年中她的英文在reading方面進步最大,現在已開始看一些age 6-9的children friction,她剛開始看這本 :

現在與她一起看英文書,最令我歡喜又害怕的是她經常可以很快的聽出我讀錯的字,並像個老師一樣要我跟她讀一次來糾正我!
不過我其實並不是把letterland完全教完的,可以話Stage 2大部份都未講過,只是常見的、或她問到的,我才會講(因為懶... )以往買了很多很多也很貴有關letterland的其他書、activity books、game cards都係差不多無用過。我想當時都是買得太瘋狂了!
我想兩年後我的分享是:
[size=small]Letterland is a good start for children to learn English, using letterland as a door to help children to walk in the English world, the important part is YOU walk with him/her in the very begining, once they tase the happiness of reading, they can walk by themself!

各位剛起步的家長,努力呀!最緊要係同小朋友一起學,只買teacher's guide就夠了!我想沒有一間centre會比自已媽媽教得好的,因為只有媽媽才有『愛』,小朋友才會更喜歡letterland的!

不過我也分享一下女兒的問題,我一年前開始覺得她中文奇差,因為可能她己掌握一般英文,所以很依賴看英文,對中文興趣自然減弱。另外她雖然懂看、懂拼、懂讀,但她原來是不識串字的!!! 除了3 letters word之外,很多很常用的字她都不識串(因為我想幫她報考cambridge starter,做paper時才知的)。可能由於這方面的練習不夠!加上與她寫字方面的進度相差很大。
所以我現在的急務是常與她玩串字遊戲(吊頸)、scrabble之類,及多與她溫習學校的中文書。
總之各位一起努力吧!因為我重有個細女剛兩歲     

唔知有無媽媽想自己用letterland試下教小朋友phonics呢?
我一年前都有在此講過幾個letterland的故事,唔知大家覺得有無幫助,我有少少想開個topic,慢慢續一講下 lettlerand 的拼音故事,o甘樣大家回家可以跟住講比小朋友聽,方便好多。
不過最怕o甘樣會有版權問題
因為我想我會post埋圖及sound出來的,點算好呢?

kitty:
多謝你support我,但係如果因為o甘野上版權問題點算呀?
我都幾驚呀,見而家度度都話會告人侵犯版權....
大家一齊o念o念計啦!
kittylock 寫道:
Dear Marie,

100% support you!!   

enidchiu:
你把此topic選「舊的在前」看page2,有寫到:
1.ETC介紹的preliminary 包括甚麼
2. 一頁 page example of ABC book
3. 其中1個parent's guide的example
4.點樣用ABCparent's guide 及ABC book來 start letterland

看page 3有寫"What's the difference between the teacher's guide and parents' guide":
marieyuen 寫道:
.......
我好想話(唔知其他用家同不同意我的講法,唔好意思大膽講句)[size=medium]Letterland並只不是一套教材,佢同其他DWE、Phonics for Kids...等最大的分別是佢注重的是教學的過程同教者的演譯,是一個教學模式
佢有好多好多產品,多到你覺得好亂,買o西會好貴,但係其實佢並唔係要你o甘做,我覺得香港人(我都是)太習慣買一些一套一套的教材之後回家係o甘播(好似我之前都有買DWE及Mother Goose)但係用Letterland,如果是這樣用的話是沒有甚麼效果的!
我覺得成個課程最主要的是三個stage的Teacher's Guide(Early Years的叫 Handbook,因為其實未必一定要由Yearly Years開始的,大些的小朋友可以由Programme1開始)要明白佢成個教授Phonics的理念,及方式,才可以知道佢其他的各樣東西怎樣運用(Teacher's Guide每一課都有講要用甚麼其他附助產品及可以加些甚麼不一定需要的其他產品)。
好像講佢的story book,Phonic Readers其實係用都比Programme 1的小朋友,有了基本對short sound的掌握,及一定Programme 1的consonant blends、double consonants...之後比小朋友 [size=medium]自己併音讀出來的,因為內容雖然不是很吸引,但佢係包括了很多easily-decodabe words令小朋友學了一段時間的letterland 後有閱讀的成功感。如果當一般故事書的去看,就不能發揮佢本身設計的作用了!

要看有趣的letterland故事書,佢的建議是用At Home Readers,比家長讀給小朋友聽,增加人物的故事性及趣味性,再深o的就用The Leterland Storybooks,每個故事都好長。
Letterland中,有一段說話我覺得好好:
[size=medium]Where is Letterland?
[size=medium]Letterland is everywhere where there are letters and words. Leterland can be in the supermarket, on the bus, at the zoo, in a classroom and of course.... in books! Children are not confused by the logic, as the idea of Letteralnd sprung out of children's imaginations. Instead the concept that the LEtterlanders are present in all wrods is some how reassuring to children as the characters provide the tools they need to help them spell words.
最重要的,是家長本身對letterland的課程認識,去到邊度,都可以用invisible的letterland characters來同小朋友解釋到小朋友不明白的併音問題,並不是一定要用letterland的故事書的。
我昨日去太古showroom的時候,Connie話:『如果家筆想自己用letterland 教,就一定要自己好鍾意letterland先得,如果唔係就好難!』我真是十分讚成!
由於我現在成日在家讀Teacher's Gruide,我個女見到,自然會更加喜歡letterland的人物及歌,因為佢知道媽媽都好鍾意,我又會同佢一齊唱,玩砌圖,多是佢要求我做時我先用,令佢覺得聽letterland的故事是好好,是乖先有的。唔需要做到大家好似成日要上堂,好緊張。
letterland入面會有些伏線,例如"G"的alphabet song第二段唱Her girlfriend makes another sound, another sound....o甘小朋友問,o羊another sound呀?其實係到Programme2個角色先出現,叫Gentle Ginger,係個gymnastic,發g的soft sound,例如:gentle, ginger, agent, genius....好似c的soft sound 的,當g見到e,i,y就會出現.....
o甘由於我看了書,佢問我,我會話,我講小小比你聽,佢(Golden Girl)個女朋友仔係個體操好叻的女仔來o架,,化似你識打慣「關斗」但係重叻過你好多,比小小個樣你睇下啦,不過我現在唔講住,遲o的你再乖o的我先講.....
又例如我個女問我鍾意邊個人物(佢現在只學到h),我就話係Eddy Elephannt,因為佢有Mr. E - Easy Magic Man帶住佢一齊,成日有魔術睇,佢遲o的重會變好多魔術,好得意o架!(因為我知道programme1 會學到magic e會變slient magic e或將short vowel變long vowel,會幾多變化,所以想佢早o的有心理準備,到學的時後唔會覺得辛苦,而係覺得變魔術)於是佢聽到我鍾意有long vowel man的人物之後,就話自己鍾意Annie Apple,叫我叫佢個名做Annie Apple,爸爸就係take care佢的Apron Man。我聽到就好開心,因為vowel的變化之後會好多,如果佢覺得自己鍾意o個個人物,就會易o的掌握了。

所以我想就算要學o西由Early Years到programme2,一定要買的o野我覺得不會好多,計過都係約二千幾元就得了,之後其他的o野買唔買,其實係自己決定,letterland is everywhere,家長掌握了,小朋友有興趣,你讀甚麼故事書,看到甚麼都會變成letterland。 ABC book最後一版有寫:
[size=medium]Don't forget that Letterland is a secret place. That means all the people and animals are usually invisible. So when they are in words, you will only see their letter shapes. [size=medium]But you'll know who they really are, won't you!
小小的經驗,希望不會令大家覺得太主觀,唔好介意大家講多o的交流下。

我還準備了一些關於letterland內的一些有趣故事,希望再有時間與大家分享!(如果BB重未出世的話)

希望再有其他用家講講自己的意見!

[email protected]
-Should I play the Early Year Handbook CD to my girl?
如果你女兒的mother touge不是英文,我想沒有必要播給她聽,因為大人聽起來都頗悶的。
- Are all the scripts included in the Handbook?
是,全部scripts都是在early year handbook有的,一模一樣
- Should I buy the Handbook?
如果你小朋友是兩歲或以下,由於可能要等多一年先可以開始programme 1,所以買handbook都可以預習一下先。
但慳錢的做法都係直接買programme 1 teacher's guide。

嘩!好耐無入BK,更好耐無在Letterland post了,估唔到重可以找到成四年前寫的post,真係好開心無比刪除到!

我大女現在差不多七歲了,讀小一,她現在閱讀的能力認真驚人,成套Roald Dahl她已經看完,而且不止看過一次,為了慳錢,現在我都是比佢睇Charming Classics的,因為又厚又大本,可以睇耐o的。每次同佢出街佢都一定要帶書,佢一悶時就拿出來看,其他人看到都會覺得唔相信咁細個(因為佢本身生得細粒)睇咁深的英文書。小學中的任何英文默、測、考我都完全不用幫她,也不用擔心,除了最初她寫字寫得唔靚之外,不過可惜中文就令我非常非常擔心!
因為她太早有閱讀的能力,所以現在j看的書都是很有趣和生動,對比起中文,她只能看小一程度的書,內容對她來說一點吸引力也沒有,所以更加沒有動力去學好...所以她現在每一日來我都是集中火力去處理她的中文的,幸好她的記憶力還可以,中默的問題不大,但寫起中文字和看中文書方面真的比其他同學差很遠...

所以大家也要多留意中文,其實中文往往是比英文難很多的,只是我們這一代由細到大學中文不是問題,所以有點看輕了。

另外,我細女也差不多四歲了,所以也不得不教她併音,今日心血來潮開了一個blog,想把一直以來及以後寫有關學Phonics的都放在blog內,好等有個自己地方,不用怕比人刪除,也backup了以前的廿多篇舊post放埋入blog,如果有興趣自己教小朋友英文併音的,可以來看看,不過由於初初開始,內容未夠的,等等吧!我會一邊教我的細女,一邊update的!

Teaching your children Phonics by yourself
http://mariephonics.blogspot.com

因為我買的是Hooked on Phonics的Kindergarten level to Level 2,沒有買pre-kindergarten level,所以教材內沒有教小朋友認Letter sound的,因為Kindergarten level expect 小朋友已經識晒所有letter sound。
但我始終用letterland為主是因為Hooked on Phonics是用重覆背頌的方式讓小朋友去記,但letterland就用故事,我比較喜歡用故事形式,因為可以記得好些。

Hooked on Phonics我是成套由美國ebay買後叫朋友帶回來給我,只用了USD119,即$1000左右已經三個level齊晒,和香港買的價錢差好遠,你可以考慮下。

如果你有興趣教letterland,其實要買的並不多,我會慢慢的post上blog度講的,有意見也希望多blog發表意見吧,因為是不用註冊或用真名也可以發表留言的。

原文章由 ballonbb 於 08-1-26 23:44 發表

hi marieyuen,

我阿b 歲半, 我都要計劃一下點教阿b phonics

我想問一下如果用letterland, 基本最少要買什麼教才. 你用左hooked on phonics 後. 套教才好不好. 買左hooked on phonics 仲駛唔駛買letterland? 定 ...

YES, 在programme 1的teacher's guide度(我指舊版)
原文章由 hoeve 於 07-8-9 11:06 發表
真係好開心letterland topic又再出來了,可讓大家分享
我亦是在這裏認識letterland,現在開始教小朋友。
我有以下問題想問下各位letterland用家:
只前collin寫道:It's wonderful when she gets into PROGRAMME ONE and P ...

免費下載Letterland 2000版 ABC book如果有心教小朋友Letterland的媽媽,快快去下載吧!
‹ 上一主題|下一主題