用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1D AM(Dorset Crescent) 08-09
go

K1D AM(Dorset Crescent) 08-09 [複製鏈接]

Hello, Nice to meet you.

我的囡囡叫慧賢呀! 昨天上學都好開心呀!  今日仲係佢的3歲生日添, 希望我地的小朋友日日返學都係o甘開心啦!

請多多指教.:)

Hello, Ahchungma

我囡囡係坐保母車架, 唔係學校自己車.  呢幾日仲係爸爸送返學.  姐姐話佢放學時都好開心喎.  昨天仲主動話我知佢地係學校食餅同玩燈籠.  我問佢咩餅呀, 咩形狀架, 佢話係circle, 我問佢係咪月餅, 佢就話係.  我覺得佢地係學校都幾開心喎.  

希望繼續呢種學到野又開心的校園生活啦!

Hello, nck

你的囡囡好叻呀, 記得慧賢的全名, 哈哈.  阿囡都唔係成日講學校既野, 就算有時問都唔講架.  睇佢心情咋!

我上星期五放假, 專程想早點送囡囡上學, 有時間同班主任傾下.  我覺得MS. CHAU 好有經驗, 我提到囡囡唔係好識講比我知學校既野, 佢又叫我比D 時間佢啦, 只係返左十幾日學姐.  佢仲話知道坊間傳聞KV好嚴, 其實佢地都鼓勵小朋友係玩的時候傾下計, 不過上課時就要留心.  要佢地分開遊戲時遊戲, 讀書時讀書.  我覺得MS. CHAU 都幾NICE, 無之前想像KV 的老師都好惡, 好COOL O甘.

MS. CHAU 話中秋假期後開始教字, 家長可以係屋企同小朋友玩字卡.

有咩關於學校的事, 請各位家長多多通報.

哎呀, 我個女都無講要整card, 剛睇到你地的post, 再問佢先講要整X'MAS CARD.  請問是否本星期內交都OK?

Hello, 各位

新年快樂!  祝大家身體健康, 小朋友聰明伶俐!  

之前幾個月都好忙, 無咩時間上o黎update 下d 學校情況.  剛去完旅行回來, 都係時候更新下資料啦!  

PARTY 個日, 叫慧賢帶左D 禮物包回學校送比同學仔, 用膠袋仔裝住, 裡面有D 小禮品, CANDIES和聖誕卡.  唔知佢有無順利交到同學手上.  我見有媽咪話收到卡. 相信小朋友係呢個節日都收唔少禮物, 希望大家都有個難忘的聖誕.

下星期返學了, 聽講農曆新年前仲有ASSESSMENT, 知唔知係咪都係考平時教既野呢?  上次ASSESSMENT 的RESULT, 唔知幾時有得派呢?

我個女唔係好講學校既野, 所以真係要靠大家係度分享先知多D咋.

今次假期, 除左派的WORKSHEET, 仲有無其他功課呢?

殷澄媽媽

多謝關心, 慧賢無咩事了.  今朝有返學, 係校車見到妳女女.  我叫佢唔使擔心了. 哈哈.  我昨晚睇到妳的message 先知佢地同一班.

住得甘近, 有時間可以約出來玩喎.

原帖由 MaggieHuang 於 09-1-6 00:07 發表

Peggyst
I asked my son's teacher and she said  KV will not return the 1st assessment paper. You can drop a note to the class teacher to see if she will tell you your kid's performance.  My son's tea ...

MaggieHuang

Thank you for your information.

原帖由 澄曜媽媽 於 09-1-6 20:50 發表
Peggyst,

其實, 我都係最近先知Pizza即係Wai Yin. 因為有時女女話同Pizza好friend, 一時又話同Wai Yin 好friend. 我問佢甘同邊個friend D. 佢先笑住同我講: Pizza咪即係Wai Yin 囉!!!
你有無同Wai Yin 係深井報興 ...

有呀.  逢星期三下午5-6時, 係對面海韻商場畫畫.

Hello, yimwmc

請問幾時要帶架, 阿囡完全無提喎.  oh..........

原帖由 yimwmc 於 09-2-13 00:39 發表

記得帶利是封和廁紙筒, 好似會整蝴蠂

我估係當你準備好就帶道具回去, 老師睇到小朋友有準備就會叫佢做show and tell.  

由於唔知佢幾時要做, 所以memo 寫5月4-15日期間進行介紹活動.  o甘係5月4日就比佢放左係書包, 佢當晚回家就有張評估表了.  我先知佢當日已經做左show & tell.  

原帖由 澄曜媽媽 於 09-5-29 11:13 發表
有無人知幾時要show and tell? 又話要帶道具? 老師會否早一日通知?另外, Ms. Lam 是否好惡? 我女女話有一日Ms. Mak 請了假, 只有 Ms. Lam 一人, 佢可能太忙, 好大聲鬧人, 我女女話嚇到佢想喊... ...
‹ 上一主題|下一主題