用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區位的成功率?
樓主: chanwendy
go

跨區位的成功率?   [複製鏈接]

chanwendy 發表於 17-8-8 10:04
深水埗 BAND 2 都可以抽到銀禧? 銀禧得2個位咋喎, 咁係咪即BAND 1 學生可能將佢放到好後, 而又已經派到之前 ...

前1,2年都少人可能搏得過 我哋深水埗校網B2男仔唔敢搏,所以跟葵青住址,乙一B1他區,乙二B1本區,乙三B2他區,雖然好搏, 但最後入乙3

王家爸爸    發表於 17-8-12 20:27
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

王家爸爸 發表於 17-8-12 20:27
講得啱!升中人數始終多咗。

我仔讀ssp津校,(大抽獎)老師話70名內先可以揀長天,over100可以揀黄棣珊,瑪神,德雅。 唔知係咪老師咁講所以我哋學校派長天嘅人比例少, 早知唔聽老師講跟校網博長天好過。

os_ecu 發表於 17-8-14 09:38
又係俾老師跣咗一鑊

又唔可以咁講嘅,玩左一次開始明個遊戲點玩,以我仔為例,荔天生考8x~9x名,我以為叫邊緣人,老師話係b2,叫我自行揀大雄。我最後轉區,乙三放返同校網ssp唐乃勤,入乙三我都滿意,同我仔差唔多成績,有人扣入唐乃勤同黄棣珊。

王家爸爸 發表於 17-8-14 10:14
其實你老師未必錯,因為唔知道實際情況,好難評論。
如果係讀一般SSP津校,大抽獎時70名外,揀長天機會應該 ...

係呀! 80-100名學校都評b2,佢推介大雄,話可以試黄棣珊,但2間我都唔鐘意,長天入唔到,ssp得返唐初啱我。好彩最後都入到唔洗周圍叩門,今年比較意外無乜同學揀黄棣珊,以往入1x個,今年轉哂入唐初。

王家爸爸 發表於 17-8-14 10:30
其實最重要係小朋友同自己都鍾意。

小朋友最緊要有朋友陪,佢知道佢有fd入同一間,已經話要讀唔去叩李國寶

hkpapa852 發表於 17-8-14 11:26
當真?
如果有睇過瑪神書院近年Pre-S1成績, 我相信如果上次停咗英中調整既安排, 瑪神中學應該至少要開多一班 ...

乜ps1成績有得睇?
講真同區得10個位,先唔好講搏唔搏,全级小學升上去,成班已建立6年感情,入到去好似外人咁,所以唔會考慮呢間。
我學校有b2生入,但自行定抽入就唔知。
有朋友話係英中,無開中文班

hkpapa852 發表於 17-8-14 11:27
其實點解講嚟講去, 點解大家寧考慮黃棣珊, 大雄..... 都無人會考慮香島呢?

我係呢區長大,家長鐘意揀大雄,黄棣珊原因好簡單,老師會推介,而且近屋企,起碼識得間學校。好多家長對香島好陌生,要比錢,唔可以行路返學,有唔少內地人讀,令佢地只會揀返同區中學。我校只會叫b3同學考慮佢。

hkpapa852 發表於 17-8-14 13:58
你朋友好明顯又係"想當年"一族了.
瑪神係2010年已經成為要"落車英中", 要開中文班, 請番相關新聞吧!

佢身邊有人讀緊,無謂駁佢

hkpapa852 發表於 17-8-14 14:01
果然, 不少小學老師對中學既認識, 都只係有限公司

係架!我堅持揀唐乃勤,老師當初反對,我都係上ek睇家長評價去選擇學校,用家可信性高過老師,不過莊啟程成績我就真係唔清楚。另外我想問入U率幾多%先界定學校為1C/2A?

王家爸爸 發表於 17-8-15 09:27
中一學生既Pre-S1平均分低係因為近幾年唔會有真B1頭、B1中揀佢,甚至B1尾都未必睇得佢上眼。但係學校其實唔 ...

瑪小b2生都收,外校生收10個,瑪神有咁嘅成績算係咁

王家爸爸    發表於 17-8-15 10:20

hkpapa852 發表於 17-8-14 14:13
坦白講, 莊既成績, 恐怕不如大雄....... 校務報告只敢話各科二級和全港平均相若.
所謂學校Banding,只坊間評 ...

係邊到睇?官網?我搵唔到

王家爸爸 發表於 17-8-15 09:35
所以我哋成日話家長唔可以懶,需要親自去唔同既學校睇下。

係架!一間學校影響一世,話哂中學係成長最重要的階段,家長真係唔可以懶。

hkpapa852 發表於 17-8-15 09:50
其實你知唔知瑪神中學近年DSE係咩成績?
相信6/7/8年前, 收生水平應該比現在高.....
...

真係無了解過喎!我見你評佢1C2A,身邊讀緊嘅人又話B1英中
‹ 上一主題|下一主題