用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KV 家長 - 可唔可以講下大家戰後的成績呀? ...
go

KV 家長 - 可唔可以講下大家戰後的成績呀? [複製鏈接]

我仔仔係kv k2生. 想問下大家.

讀kv的, 是否已經不會太看重"津小"呢??

是否大部份家長都會"考"好既小學, 因為小朋友既得失係靠自己唔洗玩果個"game"??

大家既小朋友都好醒目. 我覺得kv係有佢既優勢. 辛苦完可以好好開心下

mauchai

tks for sharing~!!

出年到我. 我都好認同小朋友有禮貌, 專注, 表達能力好, 會有優勢.

如果有朝一日, 正苦立例, 沒有計分法, 沒有宗教分, 一定要就近入學, 沒有了標籤, 會唔會好呢??

原帖由 大飛 於 09-11-28 00:21 發表
其實有時不知真的為呢一代的小朋友「開心」還是「傷心」, 五歲人仔面對不同的考驗 , 一條友去左一間陌生的房, 對著幾個陌生人, 煎熬半小時(平均)....

大人去對著見工都緊張啦, 何況一班只愛玩同食既小朋友.....

我 ...

因為D人去晒ST. JO & 華小....馬利曼, SFC, SPC

但軒官都唔差, 我只覺佢校舍比較迫, 活動空間唔夠ONLY~

原帖由 candyPo 於 09-11-28 07:52 發表
其實15分入官小係有可能嘅! 我囝囝就係一例子, 佢非常好彩, 自行分配15分入咗軒官下午! 安樂哂!

請問小女讀邊間小學呢?

我反而唔覺KV係名校, 但佢係一間很傳統的幼稚園, 教法像傳統小學, 講規舉, 講禮貌, 寫字好有要求, 但佢地係想學生上小學跟得輕鬆.

我心目中的名校是維多利亞, ESF, 耀中, 寶山, CCKG...etc.

原帖由 goodmama2003 於 09-12-1 20:19 發表
不過, 不是說假, 樓德園真是好出名架. (小女不是.但小女班好多.)
‹ 上一主題|下一主題