用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
go

delete [複製鏈接]

--

5    0    0    0

引用:不過都係建議讓孩子多點跟其他孩子及uncle/

原帖由 huba 於 14-02-22 發表
不過都係建議讓孩子多點跟其他孩子及uncle/auntie 聚會及參與羣體活動。
已經有帶佢多出席各類gathering, 但小朋友天生怕醜實在改變唔到

引用:點解不斷有人問類似嘅問題?一樣米百樣人呀

原帖由 momama 於 14-02-22 發表
點解不斷有人問類似嘅問題?一樣米百樣人呀!
我見大部份分享自己小朋友有多個offer的家長,都是說小朋友會微笑、對答如流、有自信....,坦白講一個怕醜的小朋友真係好難做到,而我所識的幾個怕醜小朋友都全軍腹末,所以我先好想知有無成功例子,可以為自己打打氣啫

引用:Quote:原帖由+sunnygirl+於+14-02-22+發表

原帖由 huba 於 14-02-23 發表
現在競爭激烈,每間直私校的報名數以千計,但學位每間卻是以百計,大部份考生都不能第一時間拿到offer,很 ...
多謝你正面既鼓勵

引用:有,我仔慢熱,但有几個offer +

原帖由 vvbyy 於 14-02-23 發表
有,我仔慢熱,但有几個offer

回覆:有無怕醜小朋友考到直資/私校?

真係估唔到原來咁多怕醜小朋友都有咁好既成績

你地知唔知小朋友interview時既情況係點?佢地都有答哂老師既問題,只不過可能答得好細聲?

引用:Quote:原帖由+sunnygirl+於+14-02-25+發表

原帖由 huba 於 14-02-25 發表
請勿太過聚焦及放大害羞,以免捉錯用神。先跳出來看看孩子的整體發展及從多方面去了解多一點有興趣的直私校 ...
我都明白要找適合小朋友的學校,我心儀的直資/私校是比較喜歡斯文守規的小孩,我只是擔心小朋友太怕醜不敢答問題而錯失機會。

引用:我仔係怕羞型,+前年9月IN私校時,+無揀佢入2

原帖由 JHsbb 於 14-03-04 發表
我仔係怕羞型, 前年9月IN私校時, 無揀佢入2ND IN, 我之後寫信希望校長比機會我仔能夠有第2次面試機會, 校長 ...
,呢個校長真係好好。

‹ 上一主題|下一主題