用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

Re: 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣?

Vam,

我個女都有大腦麻痺症, 而家4歲, 行同埋坐都唔得.......唉!
你可以比多d有關既treatment資料我嗎? Thanks!!

超級魚,

我個女係3歲時己經打左針(而家4歲), 因為我個女既觸覺比較弱, 所以唔係好怕痛, 其實打針都無乜特別危險既, 因為d針好貴, 所以佢地要有齊e生, 物理治療c, 職業治療c........一齊做一次會診先至可以決定同唔同個小朋友打針架! 所以如果e生認為要打, 我覺得唔好浪費左個機會呀, 因為只要係打針後多加努力, 真係會有好效果架!

超級魚,

個女打左針後的確好左d, 但唔算進步神速, 因為每次d藥大約可以有3個月既成效, 但因為太貴, 所以通常會係6個月後再睇下係咪仲要再打,原本物理治療c打算今年年頭再要會診, 等e生決定係咪要打多次, 但係因為我個女係12月底抽筋, 仲入左院成3個weeks, 佢地話要再睇定d先喎....... :cry:

wong_bb,

其實我地係唔駛比錢打針既, 因為係政府e院, 所以只係比入院費, 但係唔須要過夜架, 大約係上午9點入院, 3-4點左右出院, 係視乎個小朋友係第幾個打針, 因為通常同一日會安排幾個小朋友一齊打架!

超級魚,

亞女係屯門e院打針架, 其實因為佢地要比個床位亞女先至可以安排打針, 所以要入院law, 但係唔須要過夜架!

超級魚 寫道:
801,

咁打完針後, 手會唔會腫架?

超級魚

我個女左手及雙腳都有打針, 打左好多針, 多都我都唔記得, 因為e生話打得越細微就越好喎! 腫就無腫, 不過可以見到d針孔law......

超級魚 寫道:
801,

係咪每次打一支針係手度? 你囡囡雙腳都有打針, 係咪同一日入院打晒, 如果係, 咪好痛囉....我個仔定瓜瓜叫...

超級魚

佢地好似係打d藥入muscle 度, 所以只係一隻手都可能要打十幾針, 但我真係唔係好記得, sorry!!
係同一日打哂, 仲要一次過打哂要打既地方, 所以打之前可以問下e生同物理治療c先, 問多d, 知多d麻.....
‹ 上一主題|下一主題