用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello!
樓主: nancytse
go

06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello! [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello!

Hi, nancytse,

亞仔都有參加種花比賽,佢種

醒目開學勳章

P. 34 & 36

siuming99 寫道:
Hi Nancytse and February

Do you know which page in PLE will be dictated on 14 Nov?  I can't understand what my son has written.

Many many thanks in advance.

siuming99

醒目開學勳章

Hi, nancytse

我個仔又係錯埋 D 唔應該錯

醒目開學勳章

重有: 起得早

nancytse 寫道:
求救........
中詞阿仔圈左6個咋      , 分別係:孩子, 早操, 彎腰, 伸腿, 勤做, 身體好。 請問欠左邊個           

醒目開學勳章

係就係默第十一課,不過亞仔話星期五默,唔知佢有無聽錯呢   

siuming99 寫道:
Dear February and nancytse

Do you know which chapter of Chinese will be used for Dict on Thursday?  Please help. My son didn't write the page and he said that it should be CH 11...is it true?  

Thanks in advance for your information.

醒目開學勳章

Hi, wanleung

My son is also join 接力, too!

wanleung 寫道:
Hi nancytse

Do you mean "arents"?  I think I can't as I need to work this Sat!  My son said he will join 接力!

醒目開學勳章

我個仔玩接見力賽都輸左,原因係犯規,佢都有小小唔開心,咁我就叫佢下年再參加過啦……

醒目開學勳章

今日映個人相, 你地有冇幫襯? 我冇!
(Me too)

你地聽日駛唔駛為少爺整食物? 我家少爺認頭左帶雞亦。
(亞仔話買糖果 wor)

通告淨係話聽日唔駛著校服, 咁要唔要上堂, 駛唔駛帶書包呢? 你地會唔會去睇表演/頒獎?
(亞仔話唔駛帶書包……另,我就唔會去睇表演 lu)

btw, 明天4:30pm 放學(A班) , 記得問校車/保母車幾點到站。
(昨日,我仔個保母車司機已經俾左個接車時間我,你可問下你架車個司機)

醒目開學勳章

個保母車司機確實係幾抵讚架! 琴日我個仔落車時拎住份禮物,我我問佢邊個送架?佢話係司機叔叔同佢地抽獎抽到的,佢不知幾開心呀!

Btw, 亞仔話聽日要帶 handbook & 自備餐具。

醒目開學勳章

簡直全中!!!

Hi all,

尋晚同阿仔練中oral(即看圖講故仔), 阿仔講到窒下窒下, 又冇內容都唔知佢講乜 :-x

另外家課冊寫電腦考打英文字母, 但我見佢練習只係單手打Aa Bb Cc Dd同埋要望住keyboard打, 都唔係正確打字手法, 你地既少爺係咪都係咁呢

醒目開學勳章

Hi, Nicholasmami

English dictation on Feb 06 (Tue), P.2-4

NICHOLASMAMI 寫道:
Dear All 1A1 parent:

Is any dictation of this week???? Because my son told my on last night, will has english dictation on coming friday 2 Feb 06.  But he only a oral talking about this, he didn't write in the handbook.

醒目開學勳章

我個仔個針口到今日都重有痛,而且重有紅和腫。我都係無同佢點護理,應該幾日就會散呱。

Dear all,

少爺們上星期打果枝針, 個針口仲有冇痛?

我家少爺個針口得一細點紅色, 冇腫冇瘀, 所以我冇同佢敷熱毛巾, 因為上次都係咁而且好快冇事; 但今次佢就成日嗌痛, 唔覺意掂到就鬼剎咁嘈, 我以為佢詐嬌, 點知尋日放學佢話好多同學都仲痛緊wor。

其實過左咁多日仲駛唔駛特別護理呢
‹ 上一主題|下一主題