用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

如果該區BAND 1 及BAND 2學額都不足夠派比BAND 1生, 咁又要填滿抽奬券, 咁係咪就有機會BAND 1 生被派到BAND 3中學呢? 有無咁既可能呢?

e.g. 沙田區的band 1 中學學額< band 1學生, 咁band 1生如果抽奬號碼又較大, 係咪有機會被派到band 2?
   2    0    0    0

本以為都唔難去填張選校表, 但而家就真係唔識填! 邊間學校點排位, 排錯位就 沙田多英中, 但BAND 1學生都唔少, 仲未計轉網學生, 學位減左, 千禧龍年學生多左,  選校策略難度又高左
好似有好多英中選, 但亦有多間係你唔排第一就根本入唔到, 咁即係已經有多間英中係純綷攝位填滿佢!

e.g. 1. 曾記, 沙崇, 沙官, 林裘謀, 呂明才等唔填首位無機會抽到 2. 沙循, 沙培, 沙蘇, 林漢光等唔放第2又無機會抽中, 單單呢到就已經9間學校, 咁應該點填呢, 如果lucky no. 較後, 就有機會去到band 2學校, 我有無理解錯呢?
但過早填band 2學校就變相扼殺左入band 1校既機會, 真係難攪

原帖由 khmama 於 11-9-22 19:49 發表

如果band1派band2而band2派band1, 好明顯o的band1家長太早填band2學校, 錯失入band1機會, 令學額留到比band2生抽.

真正既band1生最差只會派去band2, 除非家長亂填. 例如一早填band3學校, 又或者填幾個志願就唔填 ...

原帖由 TINGMUM 於 11-9-30 11:21 發表
我朋友個仔舊年升中,小五全級排30幾, 全級百幾人, 小六中英數全90+分,名次進步左排2x. 老師說是band1中. 沒有特別校外獎. 在校活動亦少.

自行, 兩間心儀都失敗. 抽獎填:
1) 林x謀
2) 培英
3) 林漢光
4) 鄭榮之
5)  ...

我開呢個POST 就係擔心呢個情況出現! 沙田BAND 1 係算多, 但填得幾多間? 進取得黎又要穩健, 好難玩, 好難填!

原帖由 khmama 於 11-10-3 19:40 發表
如果大家都係講緊大抽獎, 冇其他因素的話, 即使number點差, 都唔會發生排第三抽唔到而排第四抽到, 因為抽晒所有第三志願先開始抽第四志願.

其實無須猜測, 你只要搵到一個band2生純粹乙部抽入band1中學, 就可以証明b ...

咁都未必可以証明係B1位足夠派比B1生, 因有唔少係B1生保守或聽取學校意見早選了B2學校, 令到B2 LUCKY NO. 好既B2生執死雞入左B1學校, 係咪有咁既機會呢?

原帖由 khmama 於 11-10-4 00:46 發表
當然會有呢個機會, 所以我話如果band2入到band1, 代表有band1位剩, 即是band1家長填晒band1學校一定派到. 呢個情況係沙田同九龍城區似乎好普遍, 其實大多數人都係有個觀念要頭3志願派到, 但係第8志願入到聖心唔通會 ...

khmama, 經你一講, 我就明白band 1最差只會派去band 2, 除非自己白痴晨早去填間band 3! 但就對於選校填表方有疑問 : band 1生填晒band 1學校至填band 2學校, 咁可確定band 1係派晒位至被派去b2學校, 但又唔係由好至差咁填b1, 又唔好同grade 既band 1填第一二三志願, 咁係咪大至上應該咁--> 1. 曾記 2. 林漢光 3. 沙蘇 .....而去到後d志願至填反呂明才, 沙循, 沙崇, 但就一定唔會被派到呢d 中學, 因為呢d 熱門實早就派彩完, 只係純粹先填晒b1學校位至填b2學校? 可否具體舉例子? 如我個仔係b1b學生, 心儀呂明才, 但怕競爭太大, 所以選沙崇, 沙循等 -->
1. 沙崇  2. 沙循  3. 沙培  4. 林漢光  5. 沙蘇  6. 沙宮  .... 其實往後的b1學校都没意思了是嗎? 只是為確定b1派位完全盡派了才填上的, 我理解對嗎? 以上1-6的排位又是否正確呢? 請指教!

原帖由 fallenleaf 於 11-10-5 14:19 發表

今年就由你去確定一下啦!對明年的小朋友好有幫助。

咁我一定會填晒d band 1學校落去, 但最重要問題係排位問題, so 我諗即使我確定了填晒band 1學校, 都唔係你所講對明年小朋友有咩大幫助, 我諗你諗多左了! 我相信大部份b1 學生都會填晒b1 學校先 ka la!

原帖由 fallenleaf 於 11-10-5 23:47 發表

你之前都重擔心沙田區的band 1中學學額

其實而家都仲係有憂慮沙田B1位<B1生架, 不過肯定係B1生既就都要填晒B1學校至再去填B2校, 之前就有混淆同怕會派到唔知去邊, 可能真係我諗通左, 亦係呢到好多熱心人士教精我JE  雖則想通了這一點, 但都仲未識排位, 有排攪

原帖由 fallenleaf 於 11-10-7 11:05 發表

多謝你的無私奉獻!
好可惜,任你再幾多苦口婆心,聽者廖廖。
填選校表唔同填六合彩,填晒所有band 1,填滿佢就可以派得好學校,派唔到,輸左再黎過,一個禮拜開兩次,可以填足一世。如果我地細心留意每一位家長所講的,唔係叫你照單全 ...

你意思係填唔填晒b1校唔係最重要, 重點係排位, right?!

原帖由 khmama 於 11-10-7 23:50 發表
好似Hello媽媽叫人盡量排band 1,佢都唔係叫人填晒。為求要填晒dband 1學校,你試下將曾肇添放第十一,睇下會點,你唔單止唔會派到去曾肇添,唔單止無用,可能到最後會害死自己,點解,因為你強行將頭十一間學校全部填晒band 1,你的第 ...

<答案係十二, 因為band1生最差只係派去第一間所填既band2學校>

你意思即係讚成填晒B1學校先, 即使最差都係派去第12位所填的B2校?

究竟咩吖蠢方法, 點至叫有技巧選校呢? 真係各說各法!
各說各有理?

沙田呂中有聯系小學, 實際幾多個位供非聯係小學既學生自行/甲乙部抽呢? 外來生係咪真係難入D, 值搏唔高呢?

回復 2# 天瑜 的帖子

睇完skh小學既標準化計法後, 真係明好多, thx  但公式內其中的標準差係點得出?

回復 6# 天瑜 的帖子

唔該晒天瑜, 而家都知道咩係標準化, 唔會只得1/3桶水明白了, 雖然自己唔可能計到呢個數出黎, 但都起碼大概知係咩黎, 喺邊到計出黎! many thx
‹ 上一主題|下一主題