用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 去年有冇人是禮賢waiting ,最後都機會入讀 ...
go

去年有冇人是禮賢waiting ,最後都機會入讀 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+phyllis00000+於+13-11-21+發

原帖由 剛果公主 於 13-11-21 發表
對我來講,禮賢係神校,係好「神」奇既學校,唔太谷,重德育但又有好成績

...
的確有此魔力「神 」的原因,我覺得係全校上下都懂以基督大愛去包容學生,校長,老師以生命影響生命,小朋友就在此愛的環境下孕育成長!老師口常說有禮感恩話,小朋友亦自然有禮,絕非只慬教學生要有禮,但老師自身只懂說不懂做,未能以身作則!

引用:Quote:原帖由+phyllis00000+於+13-11-21+發

原帖由 剛果公主 於 13-11-21 發表
對我來講,禮賢係神校,係好「神」奇既學校,唔太谷,重德育但又有好成績

...
的確有此魔力「神 」的原因,我覺得係全校上下都懂以基督大愛去包容學生,校長,老師以生命影響生命,小朋友就在此愛的環境下孕育成長!老師口常說有禮感恩話,小朋友亦自然有禮,絕非只慬教學生要有禮,但老師自身只懂說不懂做,未能以身作則!

alongcamefanny  但老師自身只懂說不懂做,未能以身作則!
typo?  發表於 13-11-24 19:44

引用:聽講禮賢waiting機會不大,因為已超收。 去

原帖由 cleokiko 於 13-11-25 發表
聽講禮賢waiting機會不大,因為已超收。
去年我得咗,朋友waiting,完全沒有聲氣!

...
Yes, 禮小waiting 機會好微!就算有人放棄,佢预大左offer,到真係有學位剩至call waiting! 但禮小憑多年經驗,好小會有太大出入,近呢幾年都冇咩call waiting!

ms.bead 發表於 13-11-27 09:36
你好,可能每人對谷唔谷既定義都唔同。但你寫得"唔太谷",可唔可以實際講下功課量、默書或測驗既密度,比 ...

我所認識的禮小真的不算谷及多功課, 這不是我一個說的, 是我們大約為數二十多個家長認為的! 實際是, 初小功課可以一個小時內完成, 高小亦最多於大約個半小時內完成, 抄寫不多, 默書大約一星期英一星期中, 範圍亦不過份, 還有聖經一科不用考試, 全計平時分, 平時分就以默金句計分, 金句亦是每次默一句咁大把, 每學期約8次, 宗教科簡直係送分比學生, 完全没有壓力! 考試往往安排在大假期前完成, 校長是理念是放假目的是讓學生可無顧地休息作樂, 但很多學校也是放假後考試測騇, 那就讓學生家長全年無休地作戰, 禮小希望學生家長能在假期裏多點親自活動而不是埋首温習, 否則便我去放假的目的了, 因此, 假期功課不多, 每科一厔兩樣, 不做成壓力, 但又未至於完全疏懶! 就我所見所知, 很多地區小學的功課量很驚人, 考試亦安排在大假期後, 可讓學生們在假期裡全力温習! 如果禮小這樣的學習進程仍是算谷的話, 那就要再好好考慮了! 没有最好的學校, 只有適合各自小朋友的學校!
以上就我所知所見的小小分享, 希望各位也能替小朋友配對成功!
‹ 上一主題|下一主題