用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 專注力不足學生不應讀band 1中學
樓主: nc2000
go

專注力不足學生不應讀band 1中學 [複製鏈接]

聽了一個band 1 註校社工講,過度活躍專注力不足的學生不應選讀band 1中學,因為不合適,佢地會好辛苦不能坐定聽書!即使讀到中一二,中三以後都好難讀上去,以佢經驗好難有成功!我聴完就覺得個社工好似標籤左呢類學生,佢冇諗過點去幫佢地,斷定佢地讀唔掂!大家認為如何呢?

kilykilyk  雖專注力不足,但會醫好的不是嗎??  發表於 13-1-12 20:48
pineapple0983  可能要食住藥。佢講得不無道理;冇話標簽唔標簽,勉強對大家都唔好,現實歸現實!  發表於 12-11-3 11:30
   14    0    0    1

引用:一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐

原帖由 ohnono 於 12-11-02 發表
一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐唔定聽書,有時會好抗拒自己唔熟或者唔識、唔擅長的事,只會陶醉 ...
個學生是band 1b學生,會否因為有過度活躍專注力不足而放棄入讀b1中學?就如該社工所認為此類學生不應選b1學校,選b2或普通直資更合適呢?

杰杰媽媽  我覺得NO, 只要搵到間愛的學校包容佢,肯教佢就問題唔大, BAND 1都有有愛心既學校,但多數唔會係一頭既學校攞,唔係我仔死左9年:;pppp:  發表於 12-11-3 00:58

引用:亳無逆向思維!已經不專心,眾要入B2,唔通

原帖由 cindytao 於 12-11-04 發表
亳無逆向思維!

已經不專心,眾要入B2,唔通負負得正?
事緣係小兒評估後IQ高至差不多資優level 130分,但亦是過度活躍專注力不足!阿仔懶hea,我要督促,小學成績band 1b 亦入左b1第一志願中學!中學生活依然hea 又懶,有一次家長會,個社工講呢個症既學生好難在b1校讀,如早知就應選b2校!我聴完心情就有些低落,真係咁差?一個社工冇個別了解學生就有這個判斷,是否標籤化了?仲諗住小兒如有需要幫助時找社工幫忙,但現在末必了,好多朋友也說學校社工都係hea住做,冇咩實質幫到手,吹水就得!但佢一講,又見個仔仲係懶散唔上心,又怕佢讀唔上,心亂了一陣子!

回覆:Teresa 的帖子

Teresa 你所講的正是小兒的問題所在,现在正正要等佢開竅!但现階段及過程實在難過!

回覆:phyvid 的帖子

的確係好方法,但每天做完功課再溫埋Quiz 丶丅est都要上床瞓了!

引用:Quote:原帖由+crazycat+於+12-11-05+發表小

原帖由 cluk15hon 於 12-11-12 發表
我個仔都係專注力不足,伛剛升上中一,係B1生.他也入讀傳統之B1中学,不过,温習方面就要睇紧D,因为剛升上 ...
當小兒升上中一,我嘗試放手,不再像小學般睇緊佢d功課,小測,test等,沒有再預早安排好時間去幫他溫習等,於是阿仔就懶惰大過一切,亦不控制自己的懶散,hea足三個月!現在我發覺未能放手,仍然要一步步帶住佢行,他仍需要幫助,希望我再度介入協助他,他各方面都能好起來,歩入正軌!我兒也有吃藥,但他仍然抗拒食藥,你兒有此情況嗎?

引用:回復+nc2000+的帖子 學校的老師有要求家長

原帖由 cluk15hon 於 12-11-21 發表
回復 nc2000 的帖子

學校的老師有要求家長日日睇手冊,簽名.  目的同學生一起經過中一首兩個月. 直到統測.  ...
真的要比別人多一陪氣力去管教他們!但升上中學了,他們也是青少年了,總覺力不從心,不知如何幫他最好?!還像小學般一起溫習?為他預備worksheet比佢做?真希望阿仔快點開竅!

回復 lillymarie 的帖子

你的方法亦即我跟他六年小學時的方法, 亦即教在六年, 陪左六年, 到中一亦時時提點他要咁做, 但他知道要咁做, 但就係懶同事事不上心, 所以全部無做, 最基本要求上課專心, 細心聽老師要求, 佢都做唔到, 所以放手兩三個月, 見佢一塌糊塗, 而家又黎重新開始扶佢行, 唉!

回覆:Leungwailam 的帖子

照顧adhd的孩子的確很吃力,特別是現在的教育制度,課程的深度及量,對這類專注力不足的孩子的確吃力,父母亦辛苦,惟有摸石過河,不斷在他們身邊作隨時的幫助,不能像其他中學生般對他們放手,相反從旁看緊協助,特別是我個仔,你放手,他便完全放手,不懂如何入手,即使由小學開始教導應如何記事,溫習等,但到現在仍然冇系統惟有不放棄,從頭再教過,不斷的教,直到他入䐉後再化為行動,希望這天快點到來!你兒有吃藥嗎?

回覆:Leungwailam 的帖子

好多人都覚得我看緊個仔,幫佢太多,為佢安排,應該要放手比佢自己處理返所有,我都想,亦試過,但佢完全冇法處理咁多事情,惟有比別人慢一點放手,再慢一點逐一放比佢自己處理!總之有口難言,希望阿仔快一點長智,專注力不足快一點離他而去!

引用:我仔今年F2,+ADHD+讀寫障礙,+現在一間B2頭

原帖由 箮庭 於 13-03-13 發表
我仔今年F2, ADHD+讀寫障礙, 現在一間B2頭英中讀,
F1時真是好辛苦,成績好差,今年F2好一些,因用盡所有時間溫 ...
Adhd 都夠煩,仲加讀寫障礙,真係大家都辛苦!又慶幸佢地生於這世代,知道佢地問題所在,都叫有方法幫下,出世早二十年,佢他被評定為曳,蠢,無出色!
我都要似非咁釘住大少做野,冇人催佢,佢可以hea 一曰!

引用:回復+nc2000+的帖子 科科老師都話他學習態

原帖由 箮庭 於 13-03-14 發表

科科老師都話他學習態度差,不認真!
我仔不單學校老師咁講,補習老師,識佢既人,包括我都認為佢系不認真,學習態度差,又懶又hea既人!我都不得不承認佢真係好麻煩,但惟有不停提住佢認真d,叫住佢做野,做唔到就比d規限佢,e.g. 冇得打機,no free time

引用:我個仔都係咁,我規限佢,佢吾在乎,已記兩

原帖由 Leungwailam 於 13-04-28 發表
我個仔都係咁,我規限佢,佢吾在乎,已記兩個缺點又吾驚,我終於叫學校老師處理佢,好彩還聽老師的話,不過 ...
冇錯,限限下就唔work ,要成日諗新計仔去管住佢,的確好心煩

Maryahwan 發表於 13-4-30 21:19

我個仔今年中一,讀band 1英中,有ADHD外加亞氏保加症,系學校適應的幾好,成績亦都幾 ...

真替你開心, ADHD 小朋友多數係醒目仔, 但香港教學方式唔多適合佢地, 你仔仔讀得好又叻, 真是感恩

Maryahwan  謝謝你的鼓勵!我都好感恩!仔仔自從返教會之後,系品行和成績都有進步,感謝主!  發表於 13-5-18 13:36

引用:我個仔也有ADHD的特徵,+但不算嚴重,+不用吃

原帖由 bb_2001 於 13-07-12 發表
我個仔也有ADHD的特徵, 但不算嚴重, 不用吃藥, 最近期才發現他原來有ADHD的問題, 現在已是中三升中四了, 讀 ...
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢碰釘,等佢跌到知痛去改,好過只有自己講!

‹ 上一主題|下一主題