用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 免學費讀美國長春藤大學
樓主: Odin
go

免學費讀美國長春藤大學 [複製鏈接]

係美國讀高中會比較容易入好大學嗎?

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 22:29 硐表
SAT II 以前叫achievement test, 係分科的。美國D大學要你報3科的成績﹐一定要考writing同maths,另外一科就任你考。通常maths都會滿分﹐所以一定無問題。你可以考好多科都得﹐但係真係幾貴架﹗我自己就考左5科(writing, span ...

你間係咪private high school?  在香港讀完中3才去會否太遲?

原文章由 ivyscyip 於 07-9-9 22:32 硐表
我覺得係﹗如我的high school﹐我個年有5個人去左MIT讀﹐我諗全香港都無甘多我就唔信我間high school 的quality 會好過晒全香港。重有﹐如果想去讀D出名的state u (UCLA, UC Berkely),更係CA high school好啦。

...

請問你美國的暑期班幾時開始? 我見好多都係6月便開始但香港要差不多7月中先放暑假, 時間好難配合。

原文章由 iberia 於 07-11-16 23:14 硐表

Hi Ivy;

我的小孩現在培正念小三, 在過去的暑假我亦把他們帶去美國上暑期班, 他們應付自如, 我們心想讓他在中三/中四時才回美國上學, 這樣他中文巳有一定的水平. 因中文在未來非常重要.

我想請問, 除了您所講 ...

請問有冇boarding 呢? 得兩星期又好似小少左的。   係呢你去果d係 camp or school 有堂上果d ?

原文章由 iberia 於 07-11-18 20:29 硐表

在6月開始, 因美國6月巳放假, 他們的暑期課可以星期計. 所以我們只上兩星期亦可.
‹ 上一主題|下一主題