用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 ...
樓主: leeyin
go

好彩今日去了九龍塘的幼稚園拿表, 終於選好想報名的學校 [複製鏈接]

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

我上年九龍塘都只係報左宣道及創價

Re: 今日中午時候好彩去了九龍塘的幼稚園拿表, 比我一d感覺

leeyin,

最終我選了宣道, 不過其實創價我都好鍾意, 但係我想係基督教的學校, 所以選了宣道.

LA,

宣幼無令我失望, 因我囝囝返學除了開心外, 佢係德育上改善左同禮貌左好多, 可能同佢每天都keep住有聖經堂上有關.

Tammyswl,

家長與小朋友一齊面試, 家長要作答.

你可以致電23373271聽取取表日期及方法, 佢地係郵寄取表的.

leeyin,

其實宣道同創價都係一間好有愛心的學校, 仲有佢地的教學係絕對可以適應到小一的學習, 因為我今年有兩位朋友的仔女分別畢業於宣道同創價, 兩個都派到心儀的小學, 而呢兩間小學係地區性比較出名的津貼小學, 所以一開學就差不多開波, 但係由於佢地學習態度高, 所以好快適應到.

elisa0407, noello,

Please check pm

leeyin,

宣幼面試係同父母一齊的, 我個次就有d玩具車係檯上, 問佢係乜野交通工具, 而父母就問平日邊個湊小朋友, 對學校同小朋友有乜期望, 佢地會講明入宣幼係未必入到宣小的.

創價個到除左Oscar媽所講的, 佢仲會問我覺得小朋友有乜野缺點.

leeyin,

我上年同仔仔都係報左大圍聖心, 創價及宣道

leeyin,

三間都有收囝囝, 最後基於個人比較鍾意小朋友有宗教課, 所以選了宣幼.

宣幼同創價面試模式差不多,  好輕鬆, 睇得出老師好有愛心, 而聖心就緊張d, 好急, 不過由於佢係沙田區係比較出名, 所以同囝囝報左, 一收到創價封accept信我就第一時間通知聖心放棄個位啦.

以上三間都係同父母一齊面試.

Oscar媽,

由於個日得我同仔仔去in, 老公係車到等我地, 所以無察覺到只得一個可以入去tim.

係呀, 唔好hold住個位, 等學校可以盡早通知人, 等別人都可以早d知麻.

Oscar媽 寫道:
fionayeung,

我都只係有考聖心,創價,培正咋

不過聖心好似只可以父母其中一個入去考...因為我先生都有去,不過叫咪入試場只可以其中一個同 oscar 入...

我同你一樣收到創價封信,即刻打電話去聖心放棄學位...
等後補的家長可以快 d 知道有位....
‹ 上一主題|下一主題