用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs油天
go

宣小vs油天 [複製鏈接]

我就覺得油天好些,油天唔多功課,比較活動,地區的確宣小好些,如果用金錢去衡量家長的質素,宣小一定贏,但有錢有學歷唔等於質素好!所以我唔會評論邊間學校的家長質素好!油天係一間好有heart的學校,不會只顧拔尖,亦會補底。

派位問題,女仔的派位是差一點,但男仔派得很好,頭90名都派到Band 1,唔使俾學費而有這樣的派位,真係好好!

原帖由 moyan 於 10-3-4 13:53 發表
兩間都比較多功課,
唔理$$, 一定宣小好d,
地區, 学生家長質素都好d,
派位又好!

如對音樂冇興趣,
又唔想比学費就揀油天啦!

其實大家發表意見是好的,不過肯定貴公子或千金唔係讀油天,你又點知我地學校工課多呢? 我個仔讀咗咁耐,每日都係4 至 5樣功課,平均半個鐘至45分鐘一定做完!除咗考試外,平時默書都係一課默課文,一課默詞語,課文仲講埋默邊段,咁有幾慘?

至於附近環境係不理想,不過揀油天的人都明白,學校自己都知輸硬件,所以努力於軟件, 哉培一班好老師,提高教學質素,當然,學生比較參差是真的,但能夠教到大部份Band 1 成績,證明是學校教得有辦法!

我唔係想sell 油天,因為唔sell都不愁無人讀,當然其中一個原因係唔使錢,但我自己唔係因為慳學費而揀佢,不過始終拿一間津校同私校的家長來比身家係多此一舉的!這又能代表些甚麼呢?

原帖由 moyan 於 10-3-6 14:44 發表
油天的學生好參差, 因学校冇得揀学生, 功課唔多點谷band1?! 中文默書一次默幾課

油天都幾多新/舊移民, 宣道就中產多。仲有舊油天学校週邊環境好惡劣。願意比學費的當然揀宣道。 ...

你唔信都冇辦法,每個小朋友都唔同,我都相信我個仔係算快手的,不過,第1,油天功課係冇乜抄寫,第2,每日有一堂俾佢地做功課,我個仔在學校通常已可做完80%的功課,回家佢一路完成未完的功課,我一路check有冇做錯。

其實只要大家講真話,良性討論就好,我從來冇話宣道唔好,只是好多人講油天的都不是事實,我才出來講幾句,每間學校都有支持者,請大家專重別人選擇。

原帖由 vet 於 10-3-6 22:52 發表
"每日都係4 至 5樣功課,平均半個鐘至45分鐘一定做完" very efficient
he or she can finish 1 homework in less than 10mins

DBS今年好早也已收了最少一個油天男仔喇,有乜咁特別? DBS年年都收幾個油天仔,我地亦冇因咁樣叫自己做名校,唔好再扣帽子啦!

原帖由 vet 於 10-3-17 00:37 發表
DBS今年好早已收了幾個宣小男仔

唔明點解有人叫油天做名校

新校長很低調,是實幹型,對學生的成績同品格都有要求。其實由頭到尾,大部份油天家長連我在內,都唔覺油天是‘名校’,真正的‘名校’是小拔,喇沙 etc,油天只是一間較好的津校,很平民,用有限的資源做到最好而矣。

原帖由 bb78 於 10-3-30 13:36 發表

宜家油天換左校長, 咩境況都要拭目以待。 但九十年代, 有不少油天生派左去名校 (如皇仁、DGS) , 做哂會考狀元(上埋電視)

唔知係咪咁就叫做"名校" ?! ...

油天的課程唔係淺,英文係弱了一點,但中文同數都好強,冇聽過上中學跟唔上,因好多人自己都有補英文,而好成績的入勁學校,成績冇咁好的就入冇咁勁的學校,所以你說的應該唔會發生。

其實覺得好多人都係對油天不太瞭解但又要得閒冇事踏幾腳,心態好怪!

原帖由 kongkong7794 於 10-4-1 22:34 發表
其實我都唔覺得油天係"名校"唔明點解咁多人話好.. 佢地60幾%係好咩??? 佢地教D課程好似比較淺,派到好嘅中學將來又讀唔讀得上呢??

油天只有1.5個native英文的外藉老師(0.5個係因為他不是全日都在學校),native普通話的就大把,另長年都有一個是國內派來交流的國家級普通話教師。

油天學費=$0, 我都好奇問下,宣小每月學費幾多?在學校學樂器每月又幾多?

其實這樣問係冇意思,根本一間是津校(免費),一間是私校($$$),論資源,油天當然唔夠直資同私校比,比師資,比設施,以宣小的學費,應該同小拔呀,St. Paul Co-ed 比嘛。

原帖由 catcatmom 於 10-4-6 00:59 發表
每星期有一半英文堂是外籍老師教 (8堂中有4堂)

甘油天有幾多位英文外籍老師?好奇一問.

謝謝你的information,你唔講我又真係唔知,咁點解宣小的資源好似多過一般津校? 私人donations?我唔係challenge你,係真係唔明而已。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-4-6 10:53 發表

宣小學費每月3千多元,交10個月。宣小網頁上列出的學費如下:

小一至小四:31300(全年) 小五:35200(全年)  小六:37800(全年)

私立學校和直資學校不同,私立學校沒有政府的津貼。三千多元的學費只大約相等於津貼學校所收 ...

有點兒問非所答,不過有出色的樂團唔等於辦學辦得好,有些學校注重運動,有些注重音樂,當然最好各樣都照顧得到就最好。

其實,由始至終都冇人話過宣小唔好,我個人亦認同音樂對小朋友的發展是非常重要的,不過有些人一定要比,而又一定要比贏,所以我才花咁多時間去答,每間學校都有自己的長處,每個家長的選擇都不同,希望大家不要只看到自己學校的優點,就漠視人家學校的優點。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-4-6 12:11 發表

中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)是津校,但他和宣小一樣有出色的樂團,一樣請知名的導師教樂器, Banding 比率也是極高的學校。

最近的校際管弦樂比賽冠軍也是由一所津校 — 協恩所取得。協恩一樣請名導師教樂器。

學校辦 ...

本來唔想再說下去,但你問我我就答你。我真係唔係challenge任何人,亦唔係pick on宣小,因為如果我覺得宣小差,根本就唔會有呢個問題,只是在這里才發覺真係有唔明之處,希望有人解答而矣。

因為這里說,私校在金錢上是比津校冇優勢,但native 老師又比津校多,所以才問,我覺得學校錢多資源多對學生是好事,我唔係sarcastic,係充心的,有誰不想子女在資源充足的學校讀書?

原帖由 kls12 於 10-4-8 09:17 發表

宣小的資源好似多過一般津校?
不會吧!讀過宣小的便知,沒有泳池,更沒有操場。常常被人批評的,便是沒有一般津校的應有的設施。

津校的課外活動是有津貼的,但宣小就沒有了。大部分的都要收費,未聽過有津貼。

不明資源好 ...
‹ 上一主題|下一主題