用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校 減壓吹水研究室
go

小一選校 減壓吹水研究室 [複製鏈接]

想請教下:
你地覺得rc 鍾意收邊間/邊類幼稚園學生?

唔該, 有無人答下我呀? RC 鍾意收邊間/邊類幼稚園? 我知我只係揀幼稚園, 不過都唔該幫下眼. 而家救恩, 禮賢, 真光都收左, 只係等埋聖心/聖公會咋.

佢係大仔呀!
其實我仲有個女下年升小, 好既嘆, 阿女唔係傳統讀書材料, 但自行入左間傳統學校. 阿仔係讀得書, 但我因為唔想3 年後搵學校太辛苦, 心思思想揀救恩~~其實RC 先係我心水. 有時唔到我揀.
原帖由 steve666 於 10-11-30 11:00 發表
大仔呀,佢寫明prefer 大仔。

chk pm, pls.
原帖由 steve666 於 10-11-30 11:14 發表
佢自行入左邊間?

Charlotte_mom
救恩小學你覺得如何? 新校長真係前度港同校長嗎?

milkonline
唔好意思, 呢度高手大師多, 阻住你個topic. 記得你咪仲有個細? 攪掂未?

st jo/wy 首輪一定唔夠分, 我唔係12網, 心儀都無用啦! 最重要係唔想等大抽獎, 我成世都無抽奬運, 唔會為此搬家.
rc 本身係天主教英小, 學生都幾乖. 有直屬中學, 傳統教學, 全部岩晒我要求. 救恩我都鍾意, 只係感覺如果唔打算去外地升學, 有點担心~~你地明架啦~~~   
原帖由 steve666 於 10-11-30 11:24 發表
我又想問下你,點解你心水係RC?
唔係St.Jo, WY?

係~~所以細仔首輪可以慳返. 細仔話就係考幼稚園, 不過我都考慮埋小學先決定讀邊間. 今年考幼, 同三年前我大女考幼, 簡直天堂同地獄. 果時易好多, 今年間間都人頭湧湧, 推算三年後考直/私小, 更加得人驚. 所以救恩令我感覺好安心~~~唉! 救恩!! ~~~   
原帖由 steve666 於 10-11-30 11:44 發表
我有d混亂;你有個大女自行收左,宜加细仔考幼稚園, right?

談到救恩小學, 係因為入左救恩幼稚園, 基本上很滿意, 怛由於目標係rc, 有點擔心 rc 一見係呢類幼稚園生已經未in 先扣分.

相信要將我老公 train 好 d 至得. 佢若果有你地咁認真就好. 一句就話港島佢唔熟, 讀書都係你決定好d, 推得一乾二淨   
原帖由 artroboy 於 10-11-30 13:05 發表
唔係 wor...我覺得RC 係in 家長為主, 小朋友果 part 唔係最重要  (於5 mins), but 當然都不可以太差.

陳守仁我去過佢地簡介會之後, 發現呢杯茶唔係我想像果杯. 英語環境好, 課外活動多, 價廉物美. 部份學生升讀顏寶玲, 包括一些外籍生/混血兒, 我對其升中信心唔大, 加上係我怕阿女太多活動, 如果學校管得唔夠嚴, 唔記得讀書就麻煩啦. 基本上成個遊校活動, 佢地都係不停介紹課外活動同設施, 關於學術部份提得好少. 呢個只係我個人觀感.

救恩當然唔係黑店, 否則點會心大心細想讀佢. 我係擔心傳統學校唔鍾意收呢類活動教學出身的學生. 當然呢個擔心係無咩數據支持. 所以先想問下大家知唔知收邊間幼稚園多囉. 如果話鍾意收維記, 我估都係因為英文, 剛去左YORK 報喜區都話收左好幾個.
原帖由 thomasha 於 10-11-30 16:01 發表
點解你會覺得RC會因為細路入左救恩幼稚園就會先扣分呢?間幼稚園又唔係黑店,而且風氣唔錯。

如果我放棄真幼, 係咪好傻?
SPC 肯收一樣勁開心. 不過都係RC 收會開心D. 唔好問點解, 總之就係鍾意RC 多D.

暫時應該係KY. 等緊聖保羅堂(幼).
又係名氣問題, 假設呢間真係收, 你都咪話唔心動...但其實我心底係鍾意KY 多D. 不過相信我唔使為呢樣煩, 因為收的機會真係低過第時入RC.

但係剛剛知有朋友SPC(K) 考RC 衰左. 佢仔確實唔算係古古惑惑果隻. 睇返朋友報料, 即使KV, 今年升小一考得似乎比舊年差. 佢話大仔去年K3, 同學仔好多人三四個OFFERS, 今年佢細仔K3, 好多仲係得個桔.
如果我個係女, 唔使諗, 一定係手持真光等聖心啦. 嘻嘻, 我係BELCHERS附近...果D貧民區.

milkonline
你細女係咪轉左去你之前話後悔無入果間?

唔怕, 賺樓價都抵!
我女在另一間女校, 下年又會升"另另" 一間女校.
原帖由 PoorParent 於 10-12-1 10:21 發表
Oh, W_Y
Thanks for your opinion!!
Your elder girl studied in TL before?
Belchers was bought in 2001(zero hand)  for the good net, but many schools moved away or changed to DSS
Blown-full!!!! (for the ...

似乎近年名牌KG 都幫唔得幾多.
原帖由 milkonline2 於 10-12-1 15:13 發表
I think rc must base on the performance on parents and kids, not kg!

SKH 都算名牌啦, 仲去唔去排隊等中奬好呢?

我懷疑過卡通ASTROBOY 藍寶石王子之類 咁靚, 其實係女扮男.
原帖由 steve666 於 10-12-1 15:49 發表
似佬呀
‹ 上一主題|下一主題