用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我囡囡唔知點解學講英文重容易過廣東話 ...
樓主: chung222
go

我囡囡唔知點解學講英文重容易過廣東話 [複製鏈接]

你地有無睇正識第一, 我好驚, 因為中文真係好深好深, 即使日常見慣的字大人都會錯, 唔通要睇晒本說文解字至得? 我女又係中文一般, 現正努力中, 因為心儀的小學, 中英都好好, 到時真係入到, 即係叫我等 c. 反而英文小學, 我覺得仲易應付, 大把工具書幫到家長同學生.

幼稚園階段, 最重要係培養到閱讀文的興趣, 初時女兒好抗拒睇中文字, 努力左一年, 由盲字唔識一個到而家都算唔錯又肯睇, 我無用過字卡, 全部睇圖書, 仲要揀佢有興趣的話題慢慢吸引, 配合埋老師教過的內容等佢有自信, 覺得自己攪得掂中文, 當中家長心血少 d 都唔得.

我仲有奢望架, 希望佢好似某 bk 家長個仔咁, 3 年級睇金庸, 哈哈, 難就難左 d, 立定目標我相信辛苦 d 總會有得著. 我從無數過佢認到幾多字, 總之, 見到佢睇中文書睇到有自信笑容, 我就最開心. 所以不求睇得深, 但求睇得開心, 幼稚園有時間可以咁花, 唔好迫.

原帖由 NICOLE123 於 09-12-22 22:48 發表

想問下幼稚園認字卡(新雅文化)

新雅我見過三聯有. 學中文我鍾意青田 d 教材多 d.
‹ 上一主題|下一主題