用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你怎麼看? Any comments?
樓主: siden
go

你怎麼看? Any comments? [複製鏈接]

回復 6# B.B.BaBa 的帖子

interview 時見到, 知佢衰梗, 因為小朋友聽唔明老師問, 所以唔係好肯講野, 媽咪要逐句逐句譯. 除非你揀有得英文 in 果D 幼稚園, 否則都幾麻煩下.

如果在香港生活, 還是需要學好廣東話. 小朋友在幼稚園都已經會分派, 能說相同語言的, 總會聚在一起比較多. 如果不說廣東話, 社交方面會有問題. 而且要學好中文, 廣東話係好有幫助的方言. 呢方面我同意陳雲, 廣東話係應該要學好. 但同時我覺得父母不必怕自己英文唔好而唔教導子女英文或外語, 越早接觸越好, 只係亦要注意其語言能力發展有沒有問題. 每個小朋友發展唔一樣, 無話某種方式至係最好, 要睇返家庭支援還有小孩的興趣和能力.
原帖由 peggyhklam 於 10-12-23 11:30 發表
我不贊成文章, 我更加偏激 , 唔學廣東話無問題, 只要學好英語及普通話便可了

現實總係殘酷, 有個朋友母語係普通話, 留美華僑, 佢女兒只講普通話/英語, 廣東話係跟同學/朋友仔學, 非常麻麻, 亦無咩一技之長, 無考公開試無咩勁獎狀, 唔係名牌幼稚園, 家境中等, 但相信有語言優勢, TSL 收左佢.
‹ 上一主題|下一主題