用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
樓主: KK
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

kichingma,
我聽樂樂提過呢個project, 但係都吾知咩情, 可能係璧畫之類, 希望下星期我地去遊藝會時, 可以見到喇.
:wave: :wave:

ZAZA,

k1 頭一個月係完全無功課做, 大約十月十一月開始才開始有線條練習, 每日做一篇.
老師"大部份"都不錯, 不少是資深教師, 一樓k.1 的校工"友姐"也很友善, 培幼的學生訓練有素, 都比較獨立.
學校會供應水彩畫的圍裙, 不過不妨準備一對手袖, 以防沾

各位家長, 請問你們影左學生相末呀? 有没有人影過數碼相而又被學校接受?  我搬屋後, 附近全部都係數碼相, 連快圖美都話吾用菲林, 真係頭痛, 依家用菲林影學生相的店舖愈來愈少, 都吾知去邊度影好喇!!!! :cry:

Caseman, 各位媽咪,

請問你係邊度影數碼相呀? 請問有冇人係快圖美影過數碼學生相? 因樓下有一間快圖美, 如果得就好喇, 我就無咁煩 . 因為我以前一向都係影有相底果隻, 所以一向都無問題, 其實我都有諗過, 數碼相都係用相紙print, 點解吾得呢? 我記得有家長問過校方, 但係校方都答吾出點解, 只知道有某d數碼相蓋不到校印, 所以才會要求各家長吾好用數碼相, 我亦見過真係有學生d相比班主任退回因蓋不到校印 我諗穏陣起見都係影有相底好, 如果真係無.....唔! 咁我今年唯有試下數碼相.....

我都聽講舊年培小有不少學生轉左去新小拔同英華呀!!!

kichingma,
係喇! 我就係問過晒樓下幾間, 包括富榮同快圖美都係只有digital, 不過原來我好傻, 剛剛才醒起, 其實可以問下一起搭校車的家長, hehe..等我明天打個電話問下佢地係邊度影先...

kichingma>>>
我問過住附近的家長, 佢地都係數碼, 可以蓋到校印, 不過就有點化, 我諗我今年都會試下, 吾得先算喇. 開學日你帶埋妺妺返學呀? 咁我咪可以見到妺妺囉. 呀, 真巧合, 如來今年樂樂的班主任也是去年樂樂哥哥的班主任呀!

彥彥媽咪>>>
你今年的校車安排如何呀? 我剛收到上午班的校車ee電話, 佢話今年有新安排, 我地竟然比舊年要提早20分鐘上車, 即8:05分上車, 好離譜!!!!!

caseman>>>
吾該晒, 我會試下附近的數碼相.

ZAZA>>>
吾駛激氣, 我都末影. hehe...

smilies>>>
sorry, 吾記得你仔仔讀幾年級呀?

kt1>>>
校車ee應該會在這幾天call 你, 我巳收到2位校車ee的電話, 還有一位末call 我, 仲等緊佢電話.

KK>>>  係呀! 校車ee係應該會係開學前打電話比各位家長架, 不過我都末收到下午班校車ee的電話, 如果呢兩日都收吾到, 我會比電話佢.  你搭幾號校巴呀? 睇下有冇人知校車ee既電話.

彥彥媽咪>>>  開學日我末必 join 到你地 lu, 上午揍完妺妺開學, 要返去準備哥哥下午開學呀!

曳媽咪>>>  你直接打電話同我傾喇, 傻豬!!!! 你吾係掉左我個電話嘛!

SMILIES>>>  吾緊要, 我都要係賓賓姐姐岩岩返左黎, 我先比較得閒d咋.

SUSANNA>>>  李老師係我囡囡舊年的班主任, 佢非常nice, 又好有愛心, 好了解小朋友, 可以講出每位小朋友的特質, 而且對自己的教導非常有信心, 我囡囡好喜歡她的!

Ellen,

我仔仔今年編左入高真班. 鄧老師是我仔仔舊年班主任的拍檔老師, 所以我都有接觸過她, 她好好人架, 仲好風趣'優'默.

我今日終於收到下午班校車"司機"的電話, 可能今年校車線重組過, 我地轉了11號A校巴(以前都末聽過有A線校巴!!???). 不過就慘喇, 今年下午班在奧海城的上車站竟然取消了!!! 舊年我還可以在同一地點接哥哥落校車, 再送妺妺上另一架校車, 今年我卻要在12:25分在奧海城接妺妺落車, 同樣12:25分要在另一地點送哥哥上車!! 真係吾知點分身!!!!
[size=large]校車部的安排真係好差呀!!!     

kichingma,

Suzanna 好似同幾位住將軍奧區的培正媽咪 arrange 緊媬姆車可8:00才出發, 你不妨聯絡她是不是你那區.

鄭老師比李老師的要求嚴格一點, 不及李老師那麼溫柔, 不過她都比好多機會學生去鼓勵他們進步.  今年要開始寫字喇, 功課方面要下多點功夫呀!

[quote]
夢妮 寫道:
Hello,
我bb都未夠一yr,  但我地好想佢三yrs時,  可以入培正or民生,  有關培正, 我有一的問題,   大家可唔可以話比我知 ?  thank you so much !
1) 幼稚園係咪好難入 ?
大約係2千多人考收240學生
2) 培正係咪有小學及中學 ?  讀

SUSANNA 寫道:
不是為私利, 只為兒女著想, 請幫忙, 如認識將軍澳區培正家長, 請代為通知此事, 團結起來明天(30/8)到校車部與冠忠商討改善方案.

SUSANNA,

[size=x-large]支持你!!!     

KK,

睇黎今年大部份路線都提早了上車. 我今天同另一位媽咪傾電話, 佢問蘇生點解今年要提早20分鐘上車, 蘇生話因我們的路線會經柯士甸道, 經常塞車, 以至老師投訴校車遲返, 所以今年全部提早了上車時間, 不過從我屋企乘的士往學校才10分鐘, 乘校巴郤要45分鐘, 真係可笑! 難道要所有學童罷搭校車, 校車部才會認真檢討各路線!!!???

ZAZA,

聽你形容的路程, 真係鄧各位小朋友辛苦!!

Caseman,

以前k.1至k.3 都係每星期得一堂體育堂架咋, 吾知點解舊年k.1 每星期增加多了一堂, 點知原來上了k.2又係得番一堂, 吾知今年k.1係咪都有二堂體育堂呢?
通常高班去旅行時, 低班會放假, 低班去旅行時, 就輪到高班放假, 因為老師要幫手照顧學生.  仲有幼兒班的旅行只有半日, 但到了低班就去足全日喇.

agneschan, Susanna and ZAZA,

恭喜你們成功組成了媬姆車, 小朋友以後無咁辛苦喇.
而我自巳的校車站問題也解決了, 校巴同意轉回舊站, 我可以在同一地點接送放學了.

9.11高班學生升小一家長會分享
==================

k.3 的學生巳在這個星期收到有關升讀小一留位的通告. 今早回校聽李校長講解有關升讀小一的家長會, 有些資料想跟各位媽咪分享:

1. 小學部的禮堂將會在這一, 兩年內重建.

2. 小4以上不收插班生.

3. 政府才剛提出尃科教學制, 而其實培小一早巳實行.

4. 培中每年保留85%直屬學位於培小. 剛剛的一年有大約22x-23x名培小學生升上培中. 而培小的學生大約有5x%屬band1 學生, 4x%學生屬band2 學生.

5. 培小雖然有留班制度, 但全校19xx名學生中, 每年留級的學生只有2,3十人左右.

6. 校長透露, 培中有意轉用普通話教中文科, 而培小為配合培中, 只要有足夠老師, 亦會在將來改用普通話教中文科.

7. 培幼的學生可參加津貼小學的第一輪收生嗎? 答案是可以的. 但由於大部份的家長會選擇直升培小, 因此校務處只備有小量表格供有興趣的家長索取, 第一輪收生的放榜和註冊日期是11月, 到時, 家長就要選擇入讀所選的津小還是留在培小, 培小會在12月呈交政府小一的收生名單, 如選擇留在培小, 就不能再參加小一的大抽獎.

8. 現時培中中一有6班, 培小小一有9班, 但小六有7班, 為配合培中一條龍, 末來的小一會考慮減少收生人數.

相信很多家長會有興趣知道以上資料, 如有遺漏, 希望有其他k3 的家長可以為我補充.  

各位媽咪,

吾駛客氣, 大家要多點在這裡互通消息啊呀!!!!   

kichingma,

k3 今年去大棠荔枝園. 好好玩呀. 60元包車費同午膳, 好抵. 舊年k2去大埔海濱公園, 吾知今年k2又去邊呢?

彥彥媽咪,

我對今年講座主題有興趣, 因我家二公子正是眼敏感者, 所以我今年會去聽呀. 彥彥張相好靚係咪係黃埔影架? 個package 係點架? 我最近都帶左d仔女去babyhouse 影相呀, 可惜張cd有排先有得

彥彥媽咪,

好呀! 好呀! 家長會之後大家再聚下, 我好想睇下大彥d相呀, 個警察look好陌真, 可惜得2個look 就少左d, 咁細彥有冇影呀? 等我又帶埋我d相出黎比你睇! 大家分享下! hehe...
‹ 上一主題|下一主題