用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

真係唔明 [複製鏈接]

醒目開學勳章

乜都唔知 發表於 13-9-11 17:04
吾知點解MCS要有自己的英文字体,夠竟有乜用呢。考試測驗寫吾到吾扣分,但默書及平時功課寫歪少少就扣分,請問 ...
路過,我只係諗,能夠在一間歷史悠久,有其自己獨特傳統、校內文化的學校中學習,
並有幸成為該文化承傳下去的其中一份子,不是應該覺得高興、光榮嗎?

其實家長們當初選學校時,就是喜歡學校當時的學習情況、環境、氣氛、形式及傳統,
因此希望成為她的一份子,

但為何入讀後,就希望學校能夠改變,成為自己心目中的情況、環境、氣氛、形式呢?
就連別人的傳統也要改變?!

醒目開學勳章

我不是激動,只係因為我朋友是MCS舊生,而佢個女亦讀MCS,
佢成日同我講好開心個女可以在佢以前的課室、校舍上堂,
而且寫埋同一款字,好有親切感,有著一代傳一代的感覺,
就像"家傳之寶"一樣,重話將來如果個孫女都係Maryknoller,
都係寫Maryknoll Handwriting ,咁就好啦!

從佢口中,我覺得Maryknoll Handwriting 係
Maryknoller 十分自豪的一種字體,
亦係佢地好獨特的文化傳統,
如之前sschiu所講,亦係佢地用來辨別校友的一種方法。
所以我見到這post就覺得好奇怪,
為何有Maryknoller的家人會覺得
學寫Maryknoll Handwriting是冇乜用、冇乜好處和用處?

不過我只係路人甲,唔好理我啦。
‹ 上一主題|下一主題