用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 SAT ACT 係咪不用準備,也可應考?
go

SAT ACT 係咪不用準備,也可應考? [複製鏈接]

回覆 Rattie 的帖子

請問你是否肯定大學會睇晒以往考的所有分數?
因我聽聞只是send你想要給大學看的一份?

剛報咗12月考,是第一次考,什麼經驗都沒有!想問距離得一個月時間準備足夠嗎?

回覆 wwn722 的帖子

我沒有寫清楚,抱歉!我指的是SAT reasoning

回覆 JustAParent 的帖子

多謝你的建議!
我都聽過大學會要求睇晒所有SAT的score ,所以朋友說盡可能不要考多過3次,否則印象不好!
我想知ACT是否都一樣,都要睇晒所有score?

聽聞舊SAT 係扣分制,新SAT則沒有扣分制,如果是真的,那麼新SAT分數自然一定高過舊制,不知到時大學會怎樣調節分數

多謝你的回覆!
孩子2017年入大學,報了下月第一次考SAT I,預計明年五月可報New SAT ,其間可考Subject tests 和 ACT,這樣計劃可行嗎?因覺得早些準備,時間可以鬆動些,所以才替他報舊SAT!不知其他2017年入大學的會不會報舊SAT?定係等5月轉制先報?
還有,想問下大家subject tests 是否也可報考多次?

回覆 JustAParent 的帖子

什麼是superscore?
是不是在每個test的每個part揀最高的分然後合併為superscore?

‹ 上一主題|下一主題