用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 0910年度1C班。。。保持聯絡
樓主: alc
go

0910年度1C班。。。保持聯絡 [複製鏈接]

大家好,我地班好像有39位同學!
我個係囡囡,你們的呢?
今日囡囡回來說,老師說她的文具,功課袋等有公仔,全部要換呢?書包可以不換嗎?
另外,興趣班通告你們明白嗎?有些說收費會在智能咭扣,即多少$$呢?不過,我也會等明天樂器班資料才再考慮吧!
   0    0    0    0

我買呀!因為比佢聽多d原裝發音好d嘛!
今日又派咗多d通告啦!興趣班好多,我諗住報兩個,怕之後讀書忙嘛!
游泳班見到有啦,不過我已經之前開始參加咗泳天,唔跟學校學啦,因為依家泳池近家一點!
但見羽毛球有學校的興趣班及港羽的,不知跟邊到學好?

我都報咗美術班,12號開始,但撞正家長會時間,唔知中間可唔可以俾囡囡加入呢?
星期一有功課交,數學作業2頁,同英文ws part B.
有好多書未有貨好唔方便,大家記住收書之後有本sci嘅練習要做,遲d會check!

睇完通告,先知真係好多人病喎,囡囡話佢校車已有兩個人發燒,唔返學啦!班房d空氣好似唔係好流通,就算帶口罩,食飯都要除啦!

想問吓大家有冇報咗港羽又落選的呢?有冇人回覆有咩安排呀?

anson0203,

我打咗比港羽啦,預咗個位,唔該晒!
大家知唔知,明天day3無視覺藝術課,敢要唔要帶art work交呢?
本身今日有放學樂器班,係咪無得補呢?

大家要努力呀!下星期就有默書,我都開始同囡囡溫習啦,D字唔係好深,不過要小心D筆劃,要跟足老師,我會用紅筆寫特別的部份,等佢深刻D。

我囡囡都係讀kv架,佢都發現有好幾位舊同學.
以前kv真係日日有三樣或以上的功課,但每份不是很多,
但星期一至五都會有一科默書(數學就考計數或聽數),
不過從來都唔駛同佢溫,因為只係訓練佢地個模式,
內容不是太深...仲有讀卷考試添!

原帖由 hellotung 於 09-9-18 13:19 發表
你囝囝幼稚園是否讀kv呀???

明天默四五詞語共12個。努力

1.明交26週
2.造句(二)改簽
3.重工(一)/閱工(二)改****這應是上課時已做,回家就改正
4.GP(2)Corr
5.Sup Ex3(C,D)
6.Phon (O)
7.明帶常識作業
8.Do Sci Bk P.11(check on 30/9)
9.Sci wb P.4-5 Ex2

另想問大家今天要帶FUN BOOK 嗎?我給老師寫欠帶了!:(

原帖由 teresa4156 於 09-9-22 19:58 發表
請問今天有什麼功課?我仔仔唔舒服仲未返學。唔該晒!

我醒起,上次我囡囡冇返學,我致電黃老師到校取,她會準備好,功課連copy好的自修簿(只那一天位置)會放在office給我們取的.另外,如乘坐校車的同學,office說可叫媬姆車的姑娘幫我們取和交的!

請問大家知不知道9月26日(星期二)中,自修簿英文上寫-guidelines Comp(3)是那一張呢?(好怕少了一張呢!!)

我囡囡都話總之是有紋理的物件都可以,如葉,膠籃等.
常識佢地好似在堂也溫習了,是mc題目,有關9,10月的時事,話問過邊到地震,劉翔跑第幾等.

另外,有冇媽咪知道下星期一和二英文科是測什麼呢?囡囡寫在自修簿呢兩日都有test,但唔知測咩?

弊啦!好似有d唔同喎!
我個囡自修簿寫,Quiz on mon Phon practise test on next Tues.
佢解釋話一次係練習,唔計分,一次係測驗就計分.
真係唔知點算......

我囡囡話測番上次那些!
唉!好冇心機!聽囡囡匯報,測得好差,今天LISTENING佢話完全唔知做咩!

我都平常心d啦!呢個週末會俾佢放鬆d,唉!攪到大家都好燥!

大家好,我有想問問,如果去找MS Yeung 請教溫習Phonics,會不會太覺太煩呢?
我未直接接觸過她,但女仔反映MS Yeung好像較cool,有時也會覺她惡不敢問問題.
上次簡介會也說過RWI課程不用溫,不用補,只著她朗讀及聽DVD便可.  但女兒Phonics考試成績太差了,近兩次默書也給phonics拉了很低,真的很怕之後再累積更多音時,她更糊塗....
大家有什麼建議給我嗎??

‹ 上一主題|下一主題