用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

第二組好多人喎...  

第一組
kalongma      男

第二組
wingyu0704   女
sharon2005   男
crystalwsm    女
pcdogxx        女

第三組
junemum       女
WiseGuy        男

第四組

第五組
limehouse      女

下星期一就開始返預備班喇..  真係有D緊張..  阿女唔係好多講返學校D野, 到時麻煩各位上黎報下料吖..!!  

第一組
kalongma          男
dordorbear        女
maggiechu         女
kelvinchan3344  女
Amaze               女

第二組
wingyu0704   女
sharon2005   男
crystalwsm    女
pcdogxx        女
kevinmum     男
jansenng       男

第三組
junemum       女
WiseGuy        男

第四組
charmainetowin 女
huenhuenma  女

第五組
limehouse      女
laisuen88       男(侯雋晞)
Meia              女

哈哈..  咁快就唔見左??  冇貼名咩?

原帖由 crystalwsm 於 11-7-18 15:10 發表
阿女今日第一日返學就已經唔見咗個筆盒,睇嚟真係要多d時間去適應

阿女今日講唔到D乜野, 淨係話教佢地唔知咩叮叮叮做左幾個動作..  同埋教佢地點樣叫老師早晨..  呢個星期係咪教數學先呀?   我都未睇佢手冊, 不過佢話聽日要帶數學書。

今日我送左佢返學..  跟住係條街行左3個鐘...  攰到屎左...

其實每朝都係我帶阿女返學, 我入到課室見到班小朋友都會一齊玩, 所以過多幾日應該可以玩得好融洽架喇..  

尋日仲幾個男仔一齊去睇課室裡面張地圖,  佢地一齊研究邊到打邊到..  好攪鬼...

原帖由 jansenng 於 11-7-23 22:59 發表
十分同意!小朋友始終比較愛玩,個人認為,除學科外,可考慮加插遊戲堂或具趣味性的活動,至少在首星期要讓小朋友們互相認識,因為囝囝上了一星期,暫時只認識—兩名同學。
另外,適應班不應過於重覆抄寫,對家長及學生構成不必要的壓 ...

你囡囡坐第幾行第幾個位呀?  阿女坐入門口數第4行第二個位, 暫時我聽佢提都係同側邊個男仔同埋後面果2個女仔玩..

原帖由 crystalwsm 於 11-7-24 01:45 發表
認同可以加插一些互相認識的環節,小囡都係第二組,暫時認識咗一兩個小朋友,佢話小息時拖住手散步喎!

唔知之後有冇改善呢.. 第二組會下星期先開始上..   如果叫阿女咁樣抄寫, 我諗佢以後唔敢返學都似.....

原帖由 junemum 於 11-7-25 10:26 發表
非常同意你的看法。第一天放學回來,我看見那兩本字帖和每天練字數量,很擔心學校將來會有大量抄寫功課。再者,每天一小時練字堂為期兩週,共花去十小時,時間頗長。

此外,我覺得四星期預備班是有點長,兩至三星期比較理想。 ...

阿女都有叫我俾錢佢去買野食..  我又係解釋俾佢聽我地自己帶茶點, 唔需要俾錢佢住..    我話我係屋企整個小型小食部俾佢, 叫佢每朝揀食咩同我買.   哈哈..

同埋阿女話老師叫唔可以伸手問人攞野食, 如果人地自願俾就可以,個男仔次次都問你囝囝攞野食, 咁又好似誇張左D喎!!

原帖由 Baby Hei 於 11-7-25 12:35 發表
我囝囝都係第一組, 佢都無幼稚園同學一齊升讀這校, 佢話小息會食我們預備的茶點, 有一男仔次次問他囉野食,但他又無請仔仔食, 故仔仔叫我們預more because he will ask him everyday. My son also request us to give ...

我想問本字典係咩顏色面架?  我去左書局睇, 有本叫商務新詞典綠色封面, 但係裡面冇教筆順寫法既...  同埋D字好深..  打開本字典有一半都唔知咩字黎..   麻煩你方便既話可唔可以post張相黎睇下..  thanks.

原帖由 crystalwsm 於 11-7-19 20:35 發表
係呀,我都係用呢本,因為K2時開始寫中文要跟筆順,發覺我寫字嘅筆順同老師好多時都唔同,所以就買咗商務果本學生字典,先知自己有好多字都寫錯,而家一有疑問阿囡就話查字典,真係好有用!!

...

第二組既家長, 麻煩你可以返去問下你囝囝囡囡果D一組組詞語係咪一上堂就即教, 同埋好快教完就教其他野。

尋日手冊寫要讀第三組詞語,但係阿女完全唔識讀好似冇教過咁..  佢尋日只係遲到左五分鐘咋..  

所以想八卦問下會唔會就係果五分鐘教左。 Thanks.

唔該晒你,

原帖由 donutshop 於 11-7-28 09:27 發表

呢條link有教筆順的, 你可參考吓

http://www.edbchinese.hk/lexlist_ch/

今日問左阿女, 佢話尋日真係冇教, 今日教返三同四組詞語。

係囉.. 第一二組果D, 佢次次返黎都識晒..  

就係奇怪有乜理由尋日果D好似冇學過咁..   平時五分鐘應該都冇可能教到佢地咁熟卦..

但係冇教手冊又寫要讀既...  

原帖由 kevinmum 於 11-7-28 11:30 發表
尋日我仔話第三組詞語冇教過咁, 因為佢都唔識讀 。

我想問下點解PE衫我見有D個袖係綠色, 有D係全件白色?   白色係咪最新款?  因為我見學校網頁都係得白色款,  其實我覺得綠色袖果款靚D。

我又係訂左11碼.. 條裙短到變左迷你裙..   所以今日都拎左返去換13碼, 不過我訂左兩條, 兩條D質地都唔一樣既..  一條好軟薄D, 一條好厚硬身好多..
運動衫就岩岩好, 不過我都係驚佢縮水, 所以都換12碼, 運動褲條橡筋真係好緊..   阿女著完係咁叫好痛...

各位,
岩岩阿女班主住打左黎話阿女咩班, 同埋提我地星期六返學,
阿女係1D班。  大家如果知道就上黎報料啦...

1A

1B
1C
1D
pcdogxx (女)

Hi Wingyu0704,
好開心你女都係同一班.. 希望我地可以交流下, 指點指點..   
原帖由 wingyu0704 於 11-8-25 14:00 發表
我到收到電話, 我女都系1D班.

1A
1B
1C
1D
pcdogxx (女)
wingyu0704 (女)

limehouse,
1D 班就係Ms. Mak, 我諗我地既小朋友都係同一班..  

原帖由 limehouse 於 11-8-25 16:14 發表
唉, 今朝 hubby 聽電話, 浄係知班主任 Ms Mak 打嚟提星期六返學, 又無問阿女邊班, 比佢激死

唔緊要啦聽日都可以上網check咯。  唔知今日收到電話果D係咪都係1D班呢..  
原帖由 dordorbear 於 11-8-25 14:51 發表
老師今朝都有call,但佢好似無同我講係咩班 ^^"

Maggiechu,
真係好, 我地個女都編埋同一班,  多多指教!!!
原帖由 maggiechu 於 11-8-25 23:42 發表
我今午收到麥老師打嚟,提点星期六出席。睇嚟我呀女是1D班,請多多指教!

哈哈.. 我收左線都驚有冇聽錯1B or 1D...  唔同班都唔緊要, 大家都可以指教一下...  

原帖由 wingyu0704 於 11-8-26 09:17 發表
上網看到, 真是1B班.
還看到預備班時一起的同學仔

1A (馮老師)
kelvinchan3344(女)
kelvincheng(男)

1B (葉老師)
sharon2005(男)
Huenhuenma (女)
wingyu0704 (女)

1C (趙老師)
ch ...
‹ 上一主題|下一主題