用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問聖類斯及般咸道官立小學應該點選擇? ...
go

請問聖類斯及般咸道官立小學應該點選擇? [複製鏈接]

我仔舊年情況跟你一樣, 到7月份加埋高主教打電話給我仔仔取錄, 最後我選擇般小.

原帖由 kamyee503 於 11-11-23 00:02 發表
大家好~
請問聖類斯及般咸道官立小學應該點選擇?
thanks~

仔仔係waiting list.

原帖由 Jomei 於 11-11-23 11:35 發表
請問高主教你係咪waiting所以先call?

般小好少有25分, 除非是董事或老師的仔女, 否則第一輪20分應該好大機會入到; 其實唔好咁灰心, 我仔仔都是乙部第一志願抽中般官.

原帖由 ngkongduck 於 11-11-23 18:22 發表
我自己15分,唔得....
放榜時有媽媽話佢20分一樣唔得....莫非25分先得??!!今年真係好恐怖...好似10個有9個都話吾得....我個小朋友 in 咗私校又吾得,自行收生又吾得,若果抽獎都吾得 點算呀?  我就快痴線嘞!! ...

nnmama, 你自行抽中般官還是九龍塘官小? 為何我會放棄高主教, 因為課後參加課外活動是沒有校車回家, 加上般官在家附近, 接送比較方便; 另外般官有聯繫中學, 今年有13人入到英皇書院, 而高主教亦不保證能直升中學, 所以最後選擇般官, 現在仔仔讀得很開心, 早上以主流科目為主, 下午的課堂比較活動, 例如早前跳爵士舞及捉棋等.

原帖由 nnmama 於 11-11-23 18:54 發表

可以分享一下你爲何選擇了般小?我現在面對的情況與你相若,高主教vs九龍塘官小。

只有幾堂係外籍老師教英文及有普通話堂, 中文是粵語教授; 現在仔仔是小一還不需要外出補習.  

原帖由 LSN 於 11-11-24 10:23 發表
係bk好少有般小的家長分享, 想請教一下這間小學的老師好不好? 課程是否如一般官小一樣, 教得淺, 考得深? 有外籍老師教英文嗎? 有普教嗎? 想入精英班的是否多數要在外補習? 謝謝.

...

‹ 上一主題|下一主題