用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [40網] 深水埗區官津小學選校討論
go

[40網] 深水埗區官津小學選校討論   [複製鏈接]

以我所知, 開平會對你小朋友好d...因基福太多班&小朋友及比較谷, 如果想讀得輕鬆d...就開平啦, but 開平課程比較淺, 但佢有聯繫中學的優勢

原帖由 musicdance 於 11-6-9 23:49 發表
thomas_dad,
開平跟基福,除以上表分析外, 2間校風及教學方面有何意見? 小女比較活躍,開平是否活動教學? 請賜教。

回復 2# natalielin 的帖子

其實每間小學都有人讚好&唔好...有時要睇個人喜好, 有D家長鍾意新校舍, 有D會鍾意傳統小學

我只鍾情合我女兒的...如要我CHOICE
1.荔天/協和  (兩者都差不多, 但協和著重學生成績)
2. 善導/開平 (兩者都差不多, 但善導開始小班教學, 以往年代是1st choice...而開平近年開始升中唔錯, 多人留意咗)
3.嘉靈 (傳統小學, 一向都幾好評語)
4.聖安德烈 (比較新, 但一般評語都幾好, 著重成績)
5.愛德 (少接觸到這間學校資料)

希望幫到你... 因每個人鍾情的都不同...

我剛收到荔天來電, 約今星期六IN...請問有冇家長都收到電話呀???

善導, 其實都幾好, 但荔天會近我地多d...

原帖由 musicdance 於 11-6-14 15:10 發表

win_bb,

你註冊左邊間? 希望大家順利被荔天取錄啦~~

今日我都收到荔天來電, 約今星期六IN, 本來開平收左都係幾好, 其他家長都係讚多, 口碑及升中派位都好.

如果我個女有幸被荔天取錄, 多數都會入呀.

thomas_ ...

我都想知...

原帖由 greenling 於 11-6-14 15:31 發表
有無人知道瑪小開始約家長
interview 未?

未必, 還有明天都會打俾家長in 後補呢~

原帖由 circle119 於 11-6-14 22:21 發表
下.....冇收到荔天來電, 即係不用想
‹ 上一主題|下一主題