用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學家長Part 2
go

英華小學家長Part 2 [複製鏈接]

Dear all:
我終於游回來了!

JAMmama:
點解你張相仲係"甘"靚,而我就變晒形?
點樣整容先可以搞番"靚"個相?

JP:
我都想upload過張相,不過唔記得點做了! 請賜教!

JP張新張是新鮮滾熱辣---週年音樂會,Peter的個人冠軍演奏!

JP:
唔該晒!
終於upload番張相上去!
大家都 換了新大頭,我始終都唔捨得bigham仔!

JP:
無上來兩日就錯過了大新聞!
遲來的恭喜! 恭喜!
James真係好勁喎!有無d秘訣,過兩招來"洗"吓!matthew的數.....
教極都係甘"大頭蝦",都唔知點算好?

hohomama:
我今年也是沒有安排暑期活動給matthew,他逢二,四,六回校打手球和籃球,8:30-12:00,晒到黑黝黝, 我諗anson游水比佢好,至少有室內泳池,唔洗晒到黑晒!:cry:

還有報了5級小提琴試,本來諗住9或10月考, 點知....來信是
29/8 ,所以日日都要練琴,邊到都唔洗去啦!

[ 本文章最後由 mayc 於 07-8-2 21:24 編輯 ]

matthew_mama:
恭喜!恭喜!囝囝是否很高興呢!
囝囝是否今年入讀英華一年級?
如果係,以後一定可以在學校做金牌司儀!

sneezy:
大家一齊努力吧!

原文章由 matthew_mama 於 07-8-6 11:42 發表
tytc_lau
thanks la,我都只係到獲獎前一刻先致知,但係係好開心呀,鏡頭一影有一個男人 (幾靚仔), 唔知係咪蘇先生..... 唔知呀
佢有上枱架个童星獎
呢個廣告在ATV 同TVB 總共攞咗 5 ...

[ 本文章最後由 mayc 於 07-8-6 12:06 編輯 ]

matthew_mama:
我個囝聽到有一個明星學弟好輕奮,更開心就是同佢一樣叫matthew!

原文章由 matthew_mama 於 07-8-6 13:30 發表
MAYC
係呀,好開心,今年囝囝升小一,HEHE

JP:

我地B班都是原班上,可能是四年級用普通話教中文的原故, 但其餘三班仍是用廣東話教中文,全校就只有五年班沒有全部普通話教中文,"甘"六年級用普通話教中文的機會咪仲低?:cry: 到中學時便無得銜接?
James中一有沒有普通話教中文?

JP:
佢當然係"甘"講啦,但係普通話是未來大趨勢的國際語言,好似英文"甘",夠話唔會因母語教學而減低學生的水準啦,
但事實是大家有目共睹的!
如果他的理據"甘"強,就唔會"甘"多學校轉用普通話教中文啦!

我個仔一至三年級的普通話真是.....
以前唔逼切,無mud需要,我唔捨得比錢去學普通話,四年級用了普通話教中文後,又逼使我請個普通話老師,一年來我個仔d普通話真是進步了很多,(當然學校的功勞都唔少的)今天早上去見班主任,他們全程都是用普通話對答,我都知用普通話未必令到他們中文進步(用廣東話教都好多人"肥"中文啦),但係始終白話文與普通話相接近,我手寫我口,點都容易d! (至少我自己是過來人,我中一開始用普通話學中文)
日常生活上巳經有很多普通話的渠道,但如果沒有用普通話教中文,(豐富的語言環境),我個人認為每星期的一節普通話課,無mud可能可以學好普通話, 況且未來升上書院的學生全是習慣了用普通話學中文,用番廣東話反而不習慣,所以我想書院應該積極考慮這個問題,唔係再去用d不知所謂的理由去解釋,JP,你係我地的龍頭,如果你認同我的睇法,有機會同我向書院反映一下,thank you!

Loklokyingying:
我都係唔見了,但我地交暑期功課時,班主任話無所謂喎!因為知道login name是無用的,無password是入唔到的,你照直同班主任講便可!

Easy媽咪:
小提琴多是很細的小朋友開始學的樂器(panio & violin),所以Charles現在才開始學,好似大個左d,他4年級其實有好多樂器可以選擇,管樂是一個唔錯的選擇,學校管弦樂團連一支法國號都無,可以考慮下,我朋友個仔移民左去加拿大兩年,今年暑假回港渡假,立即被以前法國號老師拉了去練"peter & the wolf"的音樂會,現在仲去了上海表演,我都想說個仔轉管樂,但他唔肯!

大家唔洗擔心喎!
我個細是女,神都保守她派入一所適合她的學校!
你們細的是仔,機會比我多少少,只要我們相信神給我們的小朋友都是祂精心安排的,無論結果如何,都是值得我們感恩讚美的!

謀事在人,成事在神!我們會為你們禱告的,讓我們和我們的小朋友再一次經歷"神奇妙的恩典"!

RocyceMa:
小女是獲派循道學校上午校!

原文章由 RoyceMa 於 07-8-22 10:08 發表

Hi mayc,

請問你個細女派到邊間小學, 因我細嗰個都係女, 我想參考吓.

Dear all:
本來都想阿仔收拾好心情返學,點知童軍明天要考章,朝10晚6,仲要到郊外,暑假參加了YMCA的籃球班,星期日是比賽,我阿仔當然唔肯唔參加,所以不單唔可以收拾心情,仲係玩到盡添!:cry:
不過我們這個星期晚禱時巳經日日提醒他,希望佢盡快投入學習啦!

JP:
29/8考完了,三首歌伴奏miss話都算OK!
但是樂理那一part就"馬馬地" ,今次只求合格,希望唔洗考多次啦!:cry:

五年級都好"關鍵",如果合格便可全力攪好d學業,佢舊年可能玩得太多,攪到d成績'跌晒",我驚 攪到要留班就慘啦!

原文章由 JP 於 07-9-2 21:22 硐表

Easyma>

學校internet通告話9月3日開學只帶文具就ok!返半日我估係開學禮同埋開學雜務jet, 5使帶書!

mayc>>

Matthew考violin如何呀?All the best!!

JP:
等成績出來再算啦! 就算考都會等5升6個暑假先學!攪點學業至上!

龍頭大哥做左中學生有無"mud"野轉變呀?
好似中學部有夏令時間的,是嗎?
James有無約三五知己去午膳呀?
2008年轉直資後,我們中四開始是否收直資學費?
聽講話書院效法小學收$2000特定費一年,但只是中一,而唔係全校,請問是否真確?
得閒多d過d書院的料來給我們聽呀!

[ 本文章最後由 mayc 於 07-9-5 09:25 編輯 ]

JP:
吓!小學校隊成員,無得直升中學校隊呀?
F.1只收3個,"甘"少!
今年小學部的校隊也加強了訓練,要練三日,有D仲要練埋早上和自由行,嘩!(我心諗)"甘"練法,真係攞世界冠軍都得啦!
我個仔四張校隊通告,我要他退兩樣,弦樂團一定要參加,一生一體藝嘛!(我"甘"同佢講),其餘三個當然是體育校隊,幾經辛苦之下,退了田徑,籃球和手球只參加部份練習,不過講明,成績退步,便會退多一項!
Peter都好似有兩項喎!

原文章由 JP 於 07-9-5 22:14 硐表

mayc>>

做左中學生有無"mud"野轉變呀?
so far 最大轉變係自已搭車放學&放遲個幾鐘;lunch可以出街食;PE衫/波鞋帶返學校換...

特殊收費全校各級都要俾架,只係F.5/7收少幾百元。
2008年轉直資後,F.4 使5使俾直資學費 ...

JP:
"書院運動好強" ,唔怪之得D教練要小學部的校隊加操啦!
Matthew參加籃球校隊和手球校隊!

原文章由 JP 於 07-9-6 09:58 硐表

mayc>>
書院運動好强,especially手球、籃球、乒乓,校隊精英雲集!小學部的各運動校隊相對仲未够班銜接!

Peter今年有足球校隊、乒乓預備隊。

Matthew玩乜隊呀?

Please check PM! ...

有無家長有興趣要中文四上、下課文朗讀光碟!

Dear all:
仲有明天是公益金便服日,如果有參加奧運項目服裝,記住唔好著錯!
我個仔是著手球校隊衫!

原文章由 hohoho2003 於 07-9-22 21:55 硐表
各位家長再補充一下,因為班主任在考級前也有作出鼓勵與支持!非常感謝!還有星期二天舉行中秋月餅聯歡會,各自帶來月餅、水果其享,歡渡佳節,快樂同享! ...

JAMmama,Easy媽咪:
睇見你地d仔"甘"合作,真係羨慕死人!:cry:
我建議個仔扮"黃金寶",佢有件黃色的游水衫,我叫佢帶埋個單車頭盔返學啦,佢點都唔肯 ,最後只肯著套手球校隊球衣返學!
‹ 上一主題|下一主題