用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問今年年尾考4級鋼琴
樓主: JENNYCHOI
go

想問今年年尾考4級鋼琴 [複製鏈接]

想問今年年尾考4級鋼琴, 上堂45分鐘是否唔夠呢?
因為每堂只係彈到3 首考試歌 (都唔係彈晒全首)
每首都係彈一半到, 同教scales, 同即場sightreading 一首,

都冇晒時間, 要唔要加到 1個鐘呢?

同埋依家3首歌都未彈晒, 會唔會唔夠時間呢?

thanks
   0    0    0    0

HI, 咁多位

我自己覺得只係上堂只能彈考試d歌, 就好似呢年都係停留係呢個程度.......咁

我知道程度只有 3級, 但miss 話可以考4級......如果黎緊幾個月都係只係彈呢幾首就慘......

thanks

問題就係呢度, miss 話考4級既時候, 我表示
應該考3級, 佢話考3級一定得, 所以應該考4級wor, 半年一定彈 到3首歌啦......所以就報了4級

其實練琴都唔算少, 一星期都練4-5日, 每日最少半個鐘至一個鐘以上......

Buyer 呢本書已經彈完,我都想買第2本係可以練手指既書, 但miss 又話唔使......

Ming2, gershwin

真係好多謝你地回覆, 我地呢d 對鋼琴冇咩認識, Miss 講咩就聽咩

另想問

1. 呢本書 More Romantic Pieces for Piano (ABRSM) Book 2, 已經彈緊,都ok
但覺得好似難左少少, 係咪應該買埋book 1 彈下呢?

2. Children Pieces, Czerny599和First lesson in Bach 呢幾本書係咪gr 3, 可以彈呢?

thanks

回覆 # 的文章

ming2

More Romantic BK 2係老師叫我買架
我覺得D歌D音得密D, 睇到眼到花...

Czenry 599, 買左啦, 係好似BUYER

First Lesson In Bach 買左BOOK 1, 只係睇左幾頁, 覺得D 歌之前彈過 (係其他書度)

至於Children Pieces  係通利竟然冇貨.....

另想問 你係咪老師黎架?  

THANKS

下...仲未教...

我都差唔多彈好 A1 首歌, B3 彈左 3分1, C3彈左 1半.
SCALES 只欠MINOR SCALES, 同埋做緊 SIGHT-READING & AURAL

原帖由 bkmummy 於 09-4-21 12:57 發表
Hi! Jennychoi,

我小朋友的程度跟你的也一樣, 也是一樣年尾考4級, 不過老師還未開始教exam歌.
‹ 上一主題|下一主題