用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

本應取了美國時間星期日CX252早機,當然又係取消了.但CX說昨天是因天氣問題不能起飛.不是他們問題,所以昨天已沒有酒店安排,呀仔一早就在機場等到晚上10時.好在在機場有同學見到讀大學啲朋友,於是跟了他們在大學宿舍過了一晚,他說今日一早6:00又已出了機場等.雖然已取了英國時間20號CX256.Schedule晚上8:50分.都唔知到晚上啲天氣會否再變差,都好擔心.所以佢一早出機場睇吓有無早些的機可有位.當然現在只是繼續等.你個仔又點呀,有位未呀?
原帖由 cwp 於 10-12-20 20:05 發表
honeybeemom,

你囝囝取到有機位沒有?

你就好啦,雖然delayed,但都叫起飛到.你就叻啦,打到電話去cx,我今天打了多次,聽了很久音樂,跟住條線自動無埋.想嘈cx都嘈唔到.激鬼死我.我又要睇住個細仔又唔可以走去cx office到嘈.真係..........點解cx無比酒店你個仔住.我個仔同啲同學都有兩晚酒店和餐券,不過昨晚就無啦,佢地話天氣問題唔係佢地問題,佢地真係搵藉口得緊要.都唔知點解要留低,就係佢地自己cancelled17號班cx256先攪到佢地走唔到,真係豈有此理.
原帖由 cwp 於 10-12-20 23:29 發表
他坐CX252 11:25am,遲了3個小時起飛,
Cathay真是很不負責任,明明是他們取消班機,才導致17號的CX256乘客滯留,但對這批客不聞不問,我兒子18號在機場睡了一晚,他一個中學生,自己一人,怕掉行李和証件,不敢熟睡,太累了,昨 ...

呀囝今日下午5:40分到港了.他在機上一直瞓了9個鐘,所以見到佢時都不是太倦.

原帖由 msmchan 於 10-12-21 10:33 發表
Do媽, Honeybeemom
你們的囝囡現在情況如何? 有機回港未 ?

呀囝話有個同學家長在香港CX嘈,先發現原來16號的CX256(不太肯定是否這班機)壞機,CX有個Offer,自願唔走的,有500磅同酒店.當然不會有太多人接受呢個offer,唔接受的人CX就比了17號的CX256比16號的人走.但英國CX同17號的客說有技術性問題.所以無機飛.咁17號啲客就全部無得飛.唔知是真是假,你老公在CX office有沒有聽到呢個消息.英國CX offer 比17號的人都有不同.有些有400磅和酒店,有些就50磅車錢無酒店,呀仔就只有兩晚酒店和餐券,有些就什麼都無.呀囝說同學個家長會告CX詐騙,因為他們欺騙17號啲客,再令到他們因天氣而逗留.好像有些同學都會參與一起告CX.現在我好想find out個實情,因為呀囝話如果真係告,佢都會join in.
原帖由 cwp 於 10-12-21 11:56 發表
我囝囝只是17號晚入住CX提供的酒店,之後兩晚都沒有了,那個機位是我先生昨天早上去CX office,見到有情況同我們一樣的家長在嘈(CX之前給他兒子24號機位),後來職員給了他昨天的CX252,職員說CX昨天早上才出指引,指示要優 ...

Yes,今天還是我的生日,所以可以說是一份好好的生日禮物.
原帖由 msmchan 於 10-12-22 10:10 發表
平安到港, 一起過節

Thanks to msmchan.
原帖由 msmchan 於 10-12-22 11:25 發表
honeybeemom

生日快樂

Thanks to JChan.
原帖由 JChan 於 10-12-22 17:43 發表
honeybeemom

生日快樂

如果可以check到國泰由17號london飛hong kong有邊幾班機18號到香港機場就可以得知傳聞真假.如是真的.我囝囝一定會一起告cx,我還叫他把所有london cx 給他的信全部keep起不要掉.

你兒子的同學是否真的搭了17號我們兒子那班cx256機..呀囝所聽到的我諗都有90%是真的.真的豈有此理,好火呀!大家都有比錢,點解會有咁不公平的對待.我諗你聽到個仔的同學可搭17號的機走,都一定慶到死.你先生點樣投訴呀,親身上定打電話.程序係點.消委會說有需要會幫忙.會點幫?
原帖由 cwp 於 10-12-22 20:33 發表
我兒子有個同學是搭16號CX256的,當天飛不到,17號他到了機場,那個同學才上到機,所以一定搭了17號我們兒子那班機.
我先生已向消委會投訴,消委會說已有多人投訴,並清楚情況,有需要會幫忙.

...

Gracewu 1219
原本真係好開心,點知睇完cwp所說的,真係當堂又火到來 .回想之前幾日我同呀仔所受的真的......雖然叫做比呀囝有一個好好的經驗.但是原本是不需要的.我本來已訂了生日cake在18號他一到就補祝他18歲生日,也約哂人,你話當日我點呀...我之前又有3晚都瞓唔到.......又擔心又激氣.

cwp, check pm please

原帖由 cwp 於 10-12-23 12:17 發表
是打電話去消委會,他們已知道整件事情,問我先生亞仔有沒有收500鎊和簽協議,如果有簽,則較難追討,我亞仔沒有簽過.其他詳情,check PM

msmchan 你點呀?最近大家都好靜呀!呀仔現在有3間U.有offer,還有兩間未有消息,跟住又要5選2,真係......

在報UCAS時,是按自己的成績和學校predicted的result去選5間大學,好像在5月就final5選2.跟住等8月放榜.咁如果考得唔係咁好,當然就唔好報啲勁學校啦,其實英國有很多大學,你要睇埋讀邊科,之後再睇嗰科收生要求,一些排名較後的大學有些收BBB,有些就BBC.當然是否一定有學校收就好睇最後的成績能否附合所選的大學要求.

有無其他家長有補充?

原帖由 siufans 於 11-3-6 11:34 發表
Dear JC CHAN & ALL,

我想問吓假如成績考得唔好,會唔會無大學收?

OR一定有學校收,可能係差D的大學?

THANKS!

祝所有媽咪母親節快樂!!!

‹ 上一主題|下一主題