用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑interview.你哋覺得点呀?? ...
樓主: freema
go

培僑interview.你哋覺得点呀?? [複製鏈接]

Re: 培僑interview.你哋覺得点呀??

pkc 好似唔駛2nd interview wor   係咪煩, 真係in 1次得就得, 唔得就算la

Re: 培僑interview.你

我理解同pkc之前既講解都係話有兩輪申請而並唔係兩輪面試, 首輪申請(before 7/10) 即係22, 23/10 in 個批, 第2輪係7/10 後交表個批, 但 後來因首輪apply 既人太多又話會取消第2輪申請, 而家就變左首輪既要比pkc 選兩次, 仲要2nd in, 真係討厭, 佢地鐘意點改就點改, 如果琴日知係會咁, 我就會問下校長點解連呢d 收生小小既政策都可以咁混亂, 點有信心話比個仔女入讀pkc 成12年, 真係唔知會改成點呀

Re: 培僑interview.你哋覺得点呀??

其實有無CONFIRM 到PKC 係咪真係要2ND INTERVIEW?
我都覺得暫時PKC D學生唔太有禮貌同得體, 但始終新校, 學生表現如何暫時都唔太關PKC 事, 但再過多個學期, 如果學生比人感覺都係咁, PKC 就有責任了!

Re: 培僑interview.你

係咪出信通知, 定係自己去網睇呀?大約幾時有RESULT 呀?

Re: 培僑interview.你?覺得?呀??

其實我對pkc 突然安排2nd in 都係有d唔滿意, 我會打電話去pkc反影我意見, 亦會睇下pck 既解釋, 最後如果我想小朋友入讀, 我都會接受有關安排, 但至於一d家長唔滿意既亦可向pkc 發表, 唔應該講d不負責任既說話, 對好多pkc 既學生唔公平!
講得岩, 銅油呈只裝銅油, 無教養既父母他的子女亦一樣!!

各位算把la, mamafang係比較另類, 我地討論返pkc la, 無謂將自己同阿"銅油"一般見識la  :tongue:

究竟pkc幾時會通知2nd in 既list 呢? 係咪一部份小朋友1st in 時已admit, 其餘難選既至再2nd in ? 實在pkc係有d混亂, 呢點點都講唔通, 比你無端端2nd 就叫識應變, 但隨機應變完都要confirm 同公佈details 架

風琴
又係this week? sat or sun? 5/11 已經撞左好多間都interview, 你有無撞呀?

I still not receive any phone call from PKC for 2nd interview, pls let me know quickly if straight in or straight out

有無問過pkc 係咪wed 之前收唔到任何通知就即係straight out 呢? 好心急呀

我打電話問pkc 但一定要考生no.
請問你地係咪即講no. 即知結果? 還是要等pkc call back?

tigermom
唔好傷心, 我都fail 呀, 但我o.k. wor, pkc 今年收雙語都好既學生, 我小朋友英語無答問題, 普通話佢有嘗試講但講得唔好, 其他全部都o.k. 之前聽聞pkc 第一年收生係人簡佢, 唔係佢簡人, 所以d學生質素參差, 而家都係雙語都未正式攪掂, 用左好多時間, 所以今年就著重語言方面!
千祈唔好對自己小朋友失去信心呀, 出面仲有大把機會架, 今次fail 唔等如小朋友唔得, 只係不適合pkc既收生je, 就如男拔都唔會1st in 時著重雙語, 係睇佢地smart or not, 有無禮貌, 真係間間唔同, 有d又著重做paper 要掂....所以大家繼續加油呀   
‹ 上一主題|下一主題