用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

係, 一定要綠色, 仲要係呢種綠, 所以好多人都有買
我上年買大個 size, 今年唔洗再買

原文章由 HoneySeeSee 於 07-9-4 20:05 硐表
如果不在學校買羽絨褸,  著街外款式的可以嗎? 是否一定要綠色?
[/quote]

你地可以去學校個 web-site > 資訊坊 > 聯絡老師   有得睇

原文章由 春卷 於 07-9-5 12:28 發表

我......唔知ops:" />
bebe知唔知??葉XX

Hi Ben 哥,

囝囝升中係新學校開心嗎

mp

原文章由 Ben2003 於 07-9-8 14:56 硐表
噢.....

在香港,羽毛球很流行,如果有玩下既都知,book 場很難。
羽毛球無論很勁或很渣,當兩個對手水準差不多,就很好玩,雙打更好玩。所以有些家長對羽毛球是有情意結的,很想小朋友在羽毛球項目發展。

KTS 第一次羽毛球培訓 ...

通常每次3個, 每個寫6次, 好似食藥咁, 每日食3次, 每次食6粒

原文章由 bebe1217 於 07-9-11 17:14 硐表
1D 家長,

英文今日Writing P.31 係咪寫晒全部d 生字定係只係寫3個咋....因為亞仔本功課薄只係得3個咋~~
thanks~~~

春卷,

你上黎未ar???

你地仲未知無交功課會點罰咩?

無交功課, 無帶書/用具(例如:視藝膠水), 都係要簽 P.64, 每科欠3次就要扣一個操行分, 即係, 如果係中,英,數各欠1次都唔洗扣操行分, 但係如中文科欠左3次, 就要扣操行分, 明唔明

原文章由 ivyko 於 07-9-18 21:08 硐表

你們知不知無交功課會點罰.

"閱冊" = 閱讀冊, 即係讀書報告
refer 通告 no.111/0709

原文章由 Sandra_100 於 07-9-20 17:36 硐表
Hi dorothyhin and all P1 parents ,

Do anyone know what is "閱冊"???

I saw it in today's student handbook.......  but I have not arrived home yet and don't have any idea ar......

...

一個學期計, 即上下學期各一本, 暑假另外一本, 全年3本

原文章由 春卷 於 07-9-20 18:31 硐表

請問閱讀數量最少要銅獎,即中英各20本,是一年計定一個學期計

上學期 : 20本中+20本英 (如果金獎要睇 30中+30英=60本)
下學期 : 20本中+20本英 (如果金獎要睇 30中+30英=60本)
暑假 : 25本中+25本英 (一定要睇)

全年 : 40+40+50 = 130本

明唔明

原文章由 bebe1217 於 07-9-20 23:49 硐表
咁即係一個學期要睇20本中文同20本英文,
定係全年先睇40本呀?
我見我仔今晚臨訓前都做左一本中文圖書....

Hi P1 mami,

見你地為左幅畫攪咁耐, 忍唔住講兩句

以我所知, 係佢地畫每一幅畫之前, 老師係會教佢地一d技巧, 所以你會見佢地有本黃色嘅視藝簿, 練習所學嘅技巧, 而畫每一幅畫之前, 老師都會講呢幅畫嘅主題, 要求等等.....例如唔可以用黑色筆畫 outline.....你地係咪都應該了解下點解小朋友唔清楚老師嘅要求, 上堂嗰陣做緊咩? 聽唔明定係聽唔到? 冇理由每幅畫都要家長打電話去問老師, 係咪

[ 本文章最後由 cheungmp 於 07-10-26 15:07 編輯 ]

Hi P1 mami,

請問你地今年英文書係咪用 longman welcome to english?定係 Longman Express?

Thanks
mp (p.2 mami) 幫人問

thank you very much
that means same as us

原文章由 Sandra_100 於 07-12-14 20:28 發表
mp,

Is "longman welcome to english" this year.

yiuyiuhui,

你應該午膳前, 即12:25前到學校, 好姐會比你地入學校, 不過我唔知係打鐘前入定係打鐘後入學校, 叫小朋友打鐘去門口搵你攞飯, 你唔可以入課室架, 可以係門口d坐椅度等, 等小朋友食完攞返個壺比你

無話唔好帶d咩食物回校, 阿仔話試過有媽咪帶M記返去

原文章由 yiuyiuhui 於 07-12-14 22:47 發表
Sandra_100
想請問下,如果自行攞lunch比小朋友的話,要幾點攞去呢?同埋攞到去,放响邊度呢?
咁學校又有無話唔好帶d咩食物回校呢?thanks!

溫馨提示~~

明天著便服返學:loveliness: :loveliness: :loveliness:

溫馨提示 2:

聽日家長係9am先可以入學校:)

HoneySeeSee,

如果仲係唔得, 一係你 pm 我知係邊班同你個 email address, 我 download 完 email 比你啦

原文章由 HoneySeeSee 於 08-3-14 09:45 發表
Sandra_100 ,

KTS的網頁可能太多人上去download功課, 我入不到去....
不知p.1功課是否每班一樣,可否pm給我?
‹ 上一主題|下一主題