用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東區B3男生大抽獎
go

港島東區B3男生大抽獎 [複製鏈接]

jolee 發表於 23-4-25 10:49
請問Band 3男仔(港島東區),乙1放慈幼中學,乙2開始是否應該放B3,還是乙2仍可放1間B2C中學, 例如衡怡/嶺南 ...

筲東唔好揀, 學校搬校舍, 遲下會搬去九龍。嶺南或嶺南衡怡都不錯, 今年好似慈幼得7個位太少, 可以諗下福建2C作首位。

heidya 發表於 23-4-26 12:32
筲東唔好揀, 學校搬校舍, 遲下會搬去九龍?

請哪裡睇到資料?

前年已經公佈左, 筲東搬去安達臣校地重置。選校手冊有備註寫明。
如果係B3生, 東區仲有其他B3學校選擇, 我覺得沒必要揀呢間。

heidya    發表於 23-4-26 13:08

jolee 發表於 23-4-25 10:49
請問Band 3男仔(港島東區),乙1放慈幼中學,乙2開始是否應該放B3,還是乙2仍可放1間B2C中學, 例如衡怡/嶺南 ...
如果唔介意比錢, B3直資蘇浙唔錯, 識朋友在這校教課外活動。學校轉左直資收生後, 校風比N年前好左好多。

heidya 發表於 23-5-12 09:20
保馬山4寶, 係桂華近年有進步, 學術外活動改善左, 令整體校風有改善, B3 當中可以考慮 ...

寧願揀張振興或李福慶也唔會諗桂華山! 純粹個人意見, 不喜勿插!

btw, 有兩個朋友的仔仔讀緊李福慶初中, 一個考到級前, 校風唔錯, 平平穩穩。
另一個讀到差不多高中移民左去英國, 過到去都講到英語。
‹ 上一主題|下一主題